ELO-säätiön tausta ja toiminta

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja tukijat saman pöydän ääreen.

Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Lisäksi vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Innostimme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän siitä eteenpäin.

Historia

Vuonna 2009 yksittäiset ruokakulttuuritoimijat halusivat lisätä yhteistyötä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi perustamalla ELO-säätiön satsaamalla siihen tarvittavan alkupääoman ja luomalla toiminnalle säännöt. Alkuperäinen nimi Gastronomie Finlande muutettiin ELO-säätiöksi vuonna 2011.

ELO-säätiötä johtaa hallitus ja johtaja, joka toimii myös säätiön asiamiehenä. Lisäksi säätiön toimintaa tukee hallituksen valitsema valtuuskunta. Säätiö saa rahoituksensa luomalla kilpailuille ja hankkeille yhteistyökumppanuuksia sekä aktiivisen varainkeruutoiminnan avulla.

Säätiö tekee monipuolista yhteistyötä, jolla lisätään suomalaisen ruokakulttuurin kiinnostavuutta. Tärkeimpiä toimintamuotoja alusta eli vuodesta 2009 alkaen olivat kansainvälinen Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailu, kansalliset Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut.

Vuodesta 2013 alkaen on tehty työtä kouluruokailun ja villiruoan parissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Vuodesta 2015 lähtien ELO-säätiössä on tehty työtä Syödään yhdessä -ilmiön luomiseksi.  Ilmiön tueksi perustettiin syyskuussa 2015 Syödään yhdessä -rahasto.

Syödään yhdessä, kun Suomi täyttää 100 vuotta.

Vuosittain jaetaan Lentävä Lautanen -palkintoja merkittävistä suomalaisista ruokakulttuuriteoista.

Säätiö voi myös myöntää avustuksia ja stipendejä gastronomisiin opintoihin Suomessa ja ulkomailla sekä gastronomian alan tutkimukseen yksityishenkilöille ja alan tutkimuslaitoksille, koulutuslaitoksille sekä järjestöille joko itsenäisesti tai yhteistyössä muiden säätiöiden ja toimijoiden kanssa.

Lue lisää ELO-säätiön järjestämistä kilpailuista ja hankkeista.
Lue lisää Lentävä Lautanen ruokakulttuuripalkinnosta.
Lue lisää ELO-säätiön hallituksesta ja valtuuskunnasta.
Lue lisää ELO-säätiön yhteistyökumppaneista.
Lue lisää ELO-säätiön säännöistä. (PRH ja ELO-säätiön hallitus hyväksynyt 6.9.2016)
Lue lisää Syödään yhdessä -rahaston säännöistä.
Lue lisää ELO-säätiön historiasta.

Artikkelikuva Sami Tallbergin Villiä ja valloittavaa -kirjasta.
© Liisa Valonen
_________________________________________________________

ELO-säätiö kokoaa ruokakulttuurin näkijät, tekijät ja resurssit saman pöydän ääreen
Visio – tavoitteenamme on
Tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista kansainvälisestikin kiinnostavaa.

Missio – tehtävämme säätiönä on
Siirtyä hajanaisuudesta innostuneeseen yhdessä tekemisen aikaan.

Strategian kulmakivet
Resurssien lisääminen ja oikea kohdentaminen
Innostaminen rohkeaan ja kunnianhimoiseen ajatteluun
Kentän kokoaminen yhteen rintamaan
Ennakkoluuloton tekeminen

Lue seuraavaksi