Suomalainen kouluruokailu ja ruokakasvatus on
tärkeä osa ruokakulttuuriamme
– nyt ja tulevaisuudessa

Miksi?

Suomi loi vuonna 1948 uskomattoman sosiaalisen innovaation: maksuttoman kouluruokailun.
Hyvä koulutus ja kouluruoka ovat mahdollistaneet meille monta menestystarinaa. ELO-säätiön tavoite on jatkaa tämän kehityksen tukemista Suomessa – tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa ja viedä ruokakasvatus maailmalle osana Suomen maakuvatyötä ja osaamisvientiä.

Miten?

Koordinoimme valtakunnallista Kouluruokailun asiantuntijaverkoston toimintaa erilaisine vaikuttajatapahtumineen ja viestintäyhteistöineen. Osallistumme Opetushallituksen koordinoiman sidosryhmäverkoston Kouluruokailufoorumin toimintaan. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme koskien lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien tukemistä ja lisäämistä on koko kouluruokailuverkoston yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta.

Uskomme, että vahvistamalla lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, luomme vahvaa pohjaa tulevaisuuden ratkaisuille ja ratkaisijoille. 

Mitä?

Kokoamme yhteen ruokakasvatuksen & kouluruokailun tutkijat, kehittäjät ja päättäjät kansainväliseen webinaariin 10.2.2021 Ruokakasvatus moniammatillisena yhteistyönä kouluissa, kodeissa ja järjestöissä  yhteistyössä Suomen Akatemia/Helsingin yliopisto ja Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus Hanasaari. Lisäksi järjestämme SuomiAreena keskustelutilaisuuden Voiko koulu kasvattaa syömään hyvin 13.7.2021, yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n kanssa. 

Vuonna 2020 suomalainen kouluruokailu ja ruokakasvatus olivat monipuolisesti esillä Gastro Helsinki tapahtumassa  
Kouluruokailukilpailussa  ja vaikuttajaseminaarissa Ruokapalvelu innoittaa – ratkaisuja, vauhtia ja voimia tulevaisuuden haasteiden selättämiseen yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Verkostoyhteistyön puitteessa syntyi esimerkiksi ”Pellosta avaruuteen – ruoan matka lautaselle” -näyttelykonsepti yhteistyössä Vaasan, Heurekan & co kanssa 2020.

Koordinoimme kouluruokailuverkoston vaikuttajaviestintää tapahtumineen edistäen kestävää kouluruokailua ja ruokakasvatusta Suomessa. Vaikutamme myös myönteisen Suomi-maakuvan rakentamisessa julkishallinnon toimijoiden kanssa kansainväliselle yleisölle.

  ”School Meals for All – School feeding investement in effective learning – case Finland”.

Kesällä 2019 suomalainen nykykoulu ja kouluruokailu pääsivät isosti esille SuomiAreenassa, kun Porin lyseolla Popup-koulu avasi ovensa päättäjille ja muille SuomiAreenan kävijöille 17.7.2019. Tapahtuman pääkumppani OAJ järjesti suositun kouluruokailutapahtuman yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja ELO-säätiön kanssa. Lue lisää!

Vuonna 2018 suomalainen maksuton kouluruokailu täytti 70 vuotta. Juhlistaaksemme sitä, että olemme kulkeneet pitkän matkan kansainväliseksi edelläkävijäksi nostimme esille kiinnostavia tarinoita, ilmiöitä ja tekijöitä. Tiivistimme pohjoismaista ja kansainvälistä yhteistyötä ja viestintää yhdessä laajan asiantuntijaverkoston kanssa Maa- ja metsätalousministeriön tuella. Lue lisää!

Menossa nyt:

Seuraa keskustelua somessa
#kouluruokailu #kouluruoka #finnishschoolmeals
#ruokakasvatus
#foodeducation