Suomalainen kouluruokailu on
tärkeä osa ruokakulttuuriamme
– nyt ja tulevaisuudessa

Miksi?

Suomi loi vuonna 1948 uskomattoman sosiaalisen innovaation: maksuttoman kouluruokailun.
Hyvä koulutus ja kouluruoka ovat mahdollistaneet meille monta menestystarinaa. ELO-säätiön tavoite on jatkaa tämän kehityksen tukemista – tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa ja viedä sen tarinaa maailmalle osana Suomen kestävää maakuvatyötä ja osaamisvientiä.

Miten?

Koordinoimme Kouluruokailuverkosto toimintaa. Osallistumme Opetushallituksen koordinoiman sidosryhmäfoorumin Kouluruokailufoorumin toimintaan. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme koskien lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien tukemistä ja lisäämistä on koko kouluruokailuverkoston yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta.

Uskomme, että vahvistamaan lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, luomme vahvaa pohjaa tulevaisuuden ratkaisuille ja ratkaisijoille. Katso Meet the The Food Agents of the Future -videolta esimerkkejä, miten se voidaan käytännössä tehdä. 

Mitä?

Vuonna 2020 suomalainen kouluruokailu ja ruokakasvatus ovat monipuolisesti esillä Gastro Helsinki tapahtumassa  esimerkiksi
Kouluruokailukilpailussa yhteistyössä Isomitta & co ja vaikuttajaseminaarissa Ruokapalvelu innoittaa – ratkaisuja, vauhtia ja voimia tulevaisuuden haasteiden selättämiseen yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. SuomiAreena 2020 keskustelutilaisuus Voiko koulussa syödä hyvin? yhteistyössä Ruukku ry:n kanssa siirtyi vuoteen 2021. Lisäksi koordinoimme kouluruokailuverkoston viestintätoimintaa ja järjestimme kahdet verkostotapaamiset kestävän kouluruokailun teemassa. Verkostoyhteistyön puitteessa syntyi myös aloite ”Pellosta avaruuteen – ruoan matka lautaselle” -näyttelykonseptista yhteistyössä Heureka, Vaasan, Valio & co kanssa.  Teemme tiivistä pohjoismaista ja kansainvälistä Suomi-maakuvatyötä laajan vaikuttajaverkoston kanssa. Ulkoministeriön ja Opetushallituksen koordinoimana tuotimme päivitetyn ”School Meals – Finland experience” esitteen kansainvälisille kohderyhmille. Keskeinen julkaisu on myös ”School Meals for All – School feeding investement in effective learning – case Finland”.

Kesällä 2019 suomalainen nykykoulu ja kouluruokailu pääsivät isosti esille SuomiAreenassa, kun Porin lyseolla Popup-koulu avasi ovensa päättäjille ja muille SuomiAreenan kävijöille 17.7.2019. Tapahtuman pääkumppani OAJ järjesti kouluruokailutapahtuman yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja ELO-säätiön kanssa. Lue lisää!

Vuonna 2018 suomalainen maksuton kouluruokailu täytti 70 vuotta. Juhlistaaksemme sitä, että olemme kulkeneet pitkän matkan kansainväliseksi edelläkävijäksi nostimme esille kiinnostavia tarinoita, ilmiöitä ja tekijöitä. Tiivistimme pohjoismaista ja kansainvälistä yhteistyötä ja viestintää yhdessä laajan asiantuntijaverkoston kanssa Maa- ja metsätalousministeriön tuella. Lue lisää!

Menossa nyt:

Seuraa keskustelua somessa
#kouluruokailu #kouluruoka #finnishschoolmeals