Suomi 100 -juhlavuonna toteutettu, ELO-säätiön koordinoima Syödään yhdessä -verkostohanke näytti ruoka-alan yhteistyön voiman. Yli 225 yrityksen, järjestön ja toimijan yhteinen tavoite muuttui koko yhteiskuntaa hyödyttäviksi teoiksi. Ruoka on tehokas keino kohdata toisemme ihan tavallisessa arjessa. Samaan pöytään istuminen on usein ensimmäinen askel kohti yhteisöllisyyttä.
Suomi 100 -juhlavuoden teema oli yhdessä. ELO-säätiö keräsi yli 225 ruoka-alaa lähellä olevaa yritystä ja yhteisöä lisäämään yhdessä syömistä. Taustalla oli tieto ja tutkimus siitä, että suomalaiset syövät yhdessä vähemmän kuin muut eurooppalaiset. Yhdessä syömisen vähäisyyden pääsyyksi suomalaiset sanoivat kiireen. Kaupungistumisen ja suomalaisen elämänrytmin muutoksen myötä moni jää yksin ja yhdessä tekeminen voi olla suurtenkin ponnistusten takana. Lue lisää syödään yhdessä -tutkimuksesta täältä!
Juhlavuoden aikana sadat organisaatiot ympäri Suomea toteuttivat tuhansia tapahtumia. Kumppaneita innostivat erityisesti uudenlaiset, yllättävätkin yhteistyötahot ja toimintatavat. Pöytiä levitettiin niin rautatieasemille, kaduille, pihoille kuin kansallispuistoihinkin. Joka kuukauden 6. päivä oli tarjolla hyviä syitä syödä yhdessä kuten mämmien yö, koko kansan kahvihetki, mustikkapiirakkapäivä ja LuomupuuronME, joka rikottiin yli 390 000 annoksella. Elokuisena Yhdessä-viikonloppuna nähtiin muun muassa kilometrin mittainen pöytä Helsingin Esplanadilla ja 4000 ihmisen picnic Hyvinkäällä. Suomessa ja maailmalla ihmiset innostuivat kutsumaan kotiinsa tuttuja ja tuntemattomia. Lue lisää tapahtumista ja tekijöistä täältä!
Sosiaalisessa mediassa hashtagilla #syödäänyhdessä jaettiin yli 10 000 tarinaa. Kansallisruoaksi valittu ruisleipä innosti tuhansiin tarinoihin. Lue lisää kansallisruoasta täältä!
Katso loppututkimustulokset ja Syödään yhdessä -vuoden media-analyysi: SY lopputilaisuus 28022018!