Pitsa

Mitä pitsa tekee tällä listalla? Kysymys on perusteltu, sillä pizza on Italian kansallisruokia. Sen sijaan pitsa on suomalainen arkiruoka. Olemme tehneet siitä omamme poistamalla nimestä hankalat z-kirjaimet ja lisäämällä taikinan päälle jauhelihaa, ananasta, aurajuustoa, kebabia … Kotona emme syö pizzaa, syömme pitsaa – tai einessuosikki roiskeläppää. Täytteiden määrässä olemme italialaisia ylenpalttisempia ja joustavampia. Fantasia eli täytteet oman maun ja mielikuvituksen mukaan on Suomen suositumpia ravintolapitsoja.
Mutta on pitsan kansallisruokalistalle päätymiseen toinenkin perustelu: ruokakulttuurin muutos. Suomalainen ruoka, kuten ruuat kaikkialla maailmassa, on muuttunut ja muovautunut eri kulttuurien vaikutuspiirissä ja matkailun tuliaisina. Monet perisuomalaiseksi koetut ruuat, kuten korvapuusti tai lihapullat, ovat peräisin naapurimaan keittiöstä. Nyky-Suomessa syödään kotimaisia versioita kiinalaisesta, nepalilaisesta tai vaikkapa libanonilaisesta keittiöstä. Voisiko kansallisruokammekin olla kansainvälistä perua, jotain mitä rakastamme, ja josta on sen vuoksi tullut osa omaa keittiötämme?

Kati Kelola, Mondo

Lue seuraavaksi