Mustikkapiirakka

Mustikkapiirakassa yhdistyy monia suomalaisille rakkaita asioita. Siihen kuuluvat esimerkiksi läheisyys metsiin ja oikeus sen antimiin. Jo lapsena opimme poimimaan sinisiä marjoja. Silloin mustikanvarvut näyttivät pieniltä puilta. Nyt aikuisena joillekin riittää, että poimii mukillisen mustikkapiirakkaa varten, kun taas toisten pakkaset täyttyvät litroista ja taas litroista omia ”superfood” -marjojamme. Tuoreen pullan tuoksu symbolisoi puolestaan lämpöä ja turvaa. Ennen vanhaan valkoinen vehnätaikina kertoi myös hyvästä toimeentulosta. Yhdessä mustikoista ja pullasta tulee lyömätön yhdistelmä joka on maidon kanssa tarjoiltuna todellinen klassikko. Huulet, hampaat ja sormet värjäytyvät sinisiksi, mutta se saa meidät vain hymyilemään tyytyväistä leveää hymyä. Mustikkapiirakassa on Suomen kesän maku kaikessa yksinkertaisuudessaan, etelästä pohjoiseen, rannikolta syvimpiin sisämaan metsiin.

Yrsa Lindqvist, arkistontutkija ja kansatieteilijä, Svenska litteratursällskapet i Finland

Lue seuraavaksi