Maksalaatikko

Maksalaatikko on puhtaasti suomalainen perinneruoka, jonka valmistukseen käytetään riisiä, voita, siirappia, kananmunaa, sipulia ja jauhettua maksaa sekä rusinoita. Laatikko tarjotaan sulattamalla kirnuvoita sen päälle, ja joskus puolukasta tai karpaloista tehdyn soseen kanssa.

Maksalaatikon valmistustapa seuraa varhaisen maatalousyhteiskunnan rytmejä: se on uunin jälkilämmössä varovasti haudutettu sekä hitaasti pinnaltaan ruskistettu sisäelimiä hyödyntävä uuniruoka. Riisin ja rusinoiden saavuttua Suomeen siitä on sittemmin jalostunut nykymuotoinen kiinteä, makeanomainen laatikkoruokansa.

Vuonna 2011 koululaisten parissa tehdyssä kyselyssä maksalaatikko oli inhotuin ruokalaji. Toisaalta vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa maksalaatikko oli suosituin einesruoka, etenkin yli 30-vuotiaiden keskuudessa.

Alusta lähtien itse tehty maksalaatikko, vaikkapa hirven vasan maksasta, on ehdottomasti klassikkoruokien huippua!

Lasse Lehtinen, kirjailija ja ruoan ystävä

Lue seuraavaksi