Itsenäisyysjuhlassa historia ja nykypäivä kohtasivat

Itsenäisyyspäivän aattona vietettiin Kulosaaren koululla tunteita herättävää itsenäisyysjuhlaa. Juhlapuhujina oli 91-vuotias Lotta Svärd Säätiön hallituksen jäsen Aune Rahola sekä ELO-säätiön hallituksen jäsen, historioitsija Lasse Lehtinen. Itsenäisyyspäivän aattona Fazer Food Services juhlisti juuriaan eli muonituslottien työtä ja Lotta Svärd -järjestöä.

Tänä vuonna on Lotta Svärd -järjestön juhlavuosi. Parhaimmillaan yli 200 000 vapaa-ehtoisen naisen ylläpitämä järjestö lakkautettiin rauhasopimuksen ehtojen mukaan
70 vuotta sitten.

Juhlapuhuja Aune Rahola sai kuulijat herkistymään kertoessaan omia kokemuksiaan talvisodan, välirauhan ja jatkosodan ajasta. Aune Rahola on Lotta Svärd Säätiön hallituksen jäsen. Hän kertoi olevansa suunnilleen vuonna 1920 perustetun Lotta Svärd -järjestön ikäinen.

– Lotat olivat vapaaehtoisia, ilman aseita taistelevia naisia. Muonituslotat oli määrällisesti suurin joukko. Meillä oli salainen ase: se oli soppatykki. Se osoittautui tärkeäksi tekijäksi sekä talvi- että jatkosodassa, kun sotamiehiä muonitettiin rintamalle, kertoi pirteä juhlapuhuja.

– On hienoa, että tänä päivänä nähdään ja osataan arvostaa Lottajärjestön ja muiden sodanaikaisten vapaaehtoisjärjestöjen tärkeää työtä. Nyt niistä puhutaan suurella kunnioituksella ja kiitollisuudella, Lasse Lehtinen kertoi. Hän muisteli 60-70-lukuja, jolloin Suomen poliittinen ilmapiiri ja siitä kumpuava keskustelu ei antanut oikeutta näille järjestöille eikä sodankäyneitä osattu arvostaa.

Lottajärjestön perillinen Suomen Naisten Huoltosäätiö perusti Työmaahuolto-nimisen yhdistyksen vuonna 1944 järjestääkseen muonitusta työmailla, joilla työllistettiin sotapalveluksesta vapautuvia miehiä. Työmaahuollossa työskenteli entisiä lottia, joiden tietotaito siirtyi Fazerille 1970-luvun lopussa, kun yritys osti Työmaahuollon liiketoiminnan.
Lue lisää Lotta Svärd historiasta.

– Fazerin ruokailupalveluosaaminen perustuu suomalaisen Lotta Svärd -järjestön muonitustoimintaan. Itsenäisyyspäiväviikolla juhlistamme muonituslottien työtä ja Lotta Svärd -järjestöä; yrityksemme juuria, Fazer Food Servicesin Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola kertoi.
Lue lisää Fazerin tiedotteesta.

Kulosaaren koululla pidetyssä itsenäisyyspäivässä syötiin ”lottamenu”. Tarjolla oli nokkoskeittoa, nyhtöpossua tillikastikkeessa, keitettyjä perunoita, paahdettuja hunaja-punajuuria, etikkakurkkua ja porkkanaraastetta sekä puolukkakiisseliä ja kauramurua.
Kokeile kotona lottamenun reseptejä.

Itsenäisyyspäiväjuhla järjestettiin yhteistyössä Fazer Food Servicesin, ELO-säätiön ja Kulosaaren yhteiskoulun kanssa. Kuvassa nokkoskeitto © Fazer Food Services.

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
+358 400 460 894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Laura Tötterman, tiedottaja, Fazer Food Services
+358 44 711 9550
laura.totterman@fazer.com
www.amica.fi

Lue seuraavaksi