Varuskunnissa vietetään valtakunnallista villiruokapäivää

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Torstaina 23. lokakuuta jokaisessa Suomen varuskunnassa vietetään villiruokapäivää. Läheltä luonnosta saatava ruoka on nimetty ruokatrendien huipulla olevaksi villiruoaksi, joka löytää tiensä nyt myös varuskuntiin. Villiruokapäivän järjestäjänä on kotimaisen villiruoan puolestapuhuja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö eli ELO-säätiö ja varuskuntien ruokakulttuurista huolehtiva Leijona Catering. Villiruokapäivänä on tarjolla porohernekeittoa, pannukakkua ja tuoreita kotimaisia sesongin marjoja. Varuskuntien valtakunnallisen villiruokapäivän tavoite on nostaa keskusteluun suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteet ja ruoan alkuperän merkitys.

Varuskuntien ruokapalvelut tuottaa Leijona Catering Oy, joka valmistaa ruokaa suomalaisista raaka-aineista yhteensä 70 000 annosta päivittäin. Varuskunnissa tarjoillaan kotimaisia perusruokia, joista eniten maistuvat hernekeitto, lihapullat ja perunasose sekä broilerikastikkeet. Villiruokapäivän kunniaksi varuskuntalaisten suosikkiruoka hernekeitto päätettiin tuunata sesongin mukaisesti kotimaisella poronlihalla. Varuskuntien villiruokapäivä on osa valtakunnallisia koululaisten ja nuorten villiruokaviikkoja syksyllä 2014.

Villiruoka ja ruuan alkuperä tunnetuksi

Leijona Cateringin mukaan varuskunnissa on tärkeää herättää innostusta suomalaisen ruuan alkuperän tietoisuuden lisäämiseen. Vaikka villiruokaa, kuten marjoja, kalaa, sieniä ja riistaa tarjoillaan varuskunnissa ympäri vuoden, halutaan villiruokapäivänä tutustuttaa ruokailijoita villiruokaan ja kotimaisiin raaka-aineisiin entistä näkyvämmin.

– Maistuva, itse tehty ja suomalainen ruoka on meille sydämen asia. Saamamme palautteen mukaan varuskunnissa maistuvat reilut, kotoisat maut. Suomalaiset marjat ja riista ovat juuri tällaista ruokaa, kertoo Leijona Cateringin toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöeli ELO-säätiö vie villiruokaviestiä eteenpäin niin Suomessa kuin maailmallakin. Villiruoka on osa suomalaista ruokakulttuuria. Sillä tarkoitetaan kaikkea luonnossa vapaasti kasvavaa ruokaa kuten marjoja, sieniä, riistaa, poroa, villikalaa, -vihanneksia ja -yrttejä.

– On hienoa huomata, miten suuressa nosteessa luonto ja sieltä saatava villiruoka on. Jokamiehenoikeus ja luonnon ja veden puhtaus ovat meille niin itsestäänselvyyksiä, että emme niitä enää noteeraa. Villiruokapäivänä on hyvä hetki pysähtyä miettimään mitä kaikkea luonto, sieltä saatava ruoka ja luonnossa syöminen merkitsee meille, ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki toteaa.

Tuttuja ruokia uudella tavalla

Luonnossa liikkuminen on osa varuskuntalaisten arkipäivää. Villiruokapäivä inspiroi myös keittiösalien puolella. Keittiömestari Jaakko Sauvola on innoissaan varuskunnan villiruokapäivästä.

– Villiruoka on suomalaisille tuttua, mutta usein siitä valmistetaan samantyyppisiä ruokia vuodesta toiseen. Villiruokapäivän myötä voimme tuoda uusia makuja ja makuyhdistelmiä esille. On mukava tehdä vanhoja tuttuja ruokia vähän uudella tavalla, kuten nyt porolla tuunattua hernekeittoa, Jaakko myhäilee.

Varuskuntien valtakunnallista villiruokapäivää vietetään torstaina 23. lokakuuta.
Tapahtuma on osa valtakunnallisia koululaisten ja nuorten villiruokaviikkoja syksyllä 2014.

Lisätietoja:
Tarja Kiviluoto, tiedottaja, Leijona Catering
+358 1043 20155
tarja.kiviluoto@leijonacatering.fi

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
+358 400 460 894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Lehdistökuvia ilman turhia salasanoja: https://www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/
Villiruokatunnuksen on suunnitellut muotoilija Klaus Haapaniemi.
Kuvassa Santahaminan soppakeittiön väkeä. © Sini Garam

Lue seuraavaksi