Tervetuloa seuraamaan kouluruoan huippuseminaaria 10.12 klo 12-16

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Kouluruokailu, yksi Suomen merkittävimmistä innovaatioista, täyttää 70 vuotta vuonna 2018. Miten suomalainen kouluruokailu on kehittynyt, mikä on kouluruokailun merkitys tänään ja tulevaisuudessa? Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Finlands svenska Marthaförbund ja ELO-säätiö yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa kutsuu median edustajat seminaariin kouluruokailun edistämiseksi.

Seminaarin puhujat Pohjoismaista nostavat toimivan kouluruokailun merkityksen. Tilaisuuden virallisen avajaispuheenvuoron pitää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Pohjoismaisen tervehdyksen tuo Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab, Pohjoismaisesta ministerineuvostosta. Pääpuhuja Marjaana Manninen, opetusneuvos Opetushallituksessa, havainnollistaa kouluruoan merkityksen ennen ja nyt. Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja innostaja, Ruotsin Torsta Kunskapscentrumista ja Eva Sundberg, ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Ruotsin Jordbruksverketista, valaisevat miten yhdessä voimme nostaa julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa.

Tietoa seminaarin kaikista puhujista, paneelikeskustelujen osallistujista ja ohjelmasta löytyy alla. Voit myös seurata tapahtumaa täällä: http://bit.ly/yayoutube

Median edustajat pyydetään ilmoittautumaan koordinaattorille Jessica Åhman, jessica.ahman@martha.fi.
Haastatteluja asiantuntijoiden kanssa voi tehdä ennen seminaaria ja tauon aikana.

Lisätietoja antavat:
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, +358409209810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi
Mia Wikström, viestintäpäällikkö Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358503553213, mia.wikstrom@slc.fi
Annika Jansson, toiminnanjohtaja Finlands svenska Marthaförbund, +358503023363, annika.jansson@martha.fi

OHJELMA

Klo. 12.00 Historiallinen koululounas
Elämyksellinen lounas, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen kouluruokailuun, sen eri vaiheisiin sekä innostaviin tulevaisuuden mahdollisuuksiin

Klo. 13.00 Tervetuloa! Juhlistamme Suomen kouluruokailua
Annika Jansson, toiminnanjohtaja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf

Juontajina Harriet Strandvik, ateriakonsultti & projektivastaava Mathantverk Åland, ja Bettina Lindfors, ELO-säätiö

Tilaisuuden virallinen avaus
Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri, Suomi

Pohjoismainen tervehdys: kestävän julkisen ruokapalvelun tulevaisuus
Afton Halloran, Pohjoismainen ministerineuvosto ja Nordic Food Policy Lab, Kööpenhamina, Tanska

Klo. 13.20 Inspiraatioalustukset Ruotsista
Yhdessä nostamme julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa
Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi

Klo. 13.40 Kouluruoka est. 1948 – kouluruokailun merkitys Suomessa ennen ja nyt
Marjaana Manninen, opetusneuvos, Opetushallitus, Suomi

Klo. 14.00 Paneelikeskustelu 1: Onko tähän varaa?
Huoli sekä kouluruokailun laadusta että toisaalta kustannuksista on kova. Onko kunnissa varaa hyvään kouluruokaan, onko kunnissa varaa olla panostamatta siihen? Mitä lasten lautasella on tulevaisuudessa, millä hinnalla?
Ratkaisijat:
Elina Ovaskainen, asiantuntija, Motiva
Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
Mia Heijnsbroek-Wiren, kunnanvaltuutettu, Loviisan kaupunki
Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
Elisabeth Eriksson, kotitalousneuvoja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 14.30 Kahvitauko & tutustuminen alan toimijoihin, sekä toisiimme kouluruoan osallistavalla infotorilla

Klo. 15.00 Paneelikeskustelu 2: Eiväthän ne edes syö!
Mistä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä?
Ratkaisijat:
Minna Kaljonen, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus
Veronika Franzén, Ruokahuolto- ja siivouspäällikkö, Uudenkaarlepyyn kaupunki
Thomas Snellman, projektikoordinaattori, EkoNu, YA Yrkesakademin Pohjanmaalla
Nicke Wulff, rehtori, Cygneus skola Turussa
Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 15.30 Paneelikeskustelu 3: Onko se edes terveellistä?Kouluruokailu aiheuttaa keskustelua kunnissa, mediassa ja vanhempainilloissa. Kuka päättää, mitä lasten lautasilla on ja onko se varmasti terveellistä?
Ratkaisijat:
Kirsi Salomaa, kotitalouden didaktiikan yliopistolehtori, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry
Arja Lyytikäinen, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Leo Gammals, toimittaja, Svenska YLE
Micaela Romantschuk, toiminnanjohtaja, Förbundet Hem och Skola i Finland rf
Anna-Karin Quetel, projektivastaava, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Livsmedelsverket, Ruotsi
Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

Klo. 16.00 Tilaisuus päättyy – Tähtäimessä kouluruokailu työkaluna Suomen brändäyksessä ja erityisosaamisen viennissä ulkomaille.

Marjaana Manninen, Opetushallitus ja Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab, Pohjoismaiden ministerineuvosto

 

 

Lue seuraavaksi