Suomen Bocuse d’Or-joukkue matkalla finaaliin Lyoniin – Tommi Tuominen valmentajaksi

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa tammikuussa 2019. Ensimmäisten raaka-ainejulkistusten myötä Suomen joukkue on aloittanut täysipäiväisen harjoittelun tavoitteenaan paikka kolmen kärjessä. Tommi Tuominen liittyy joukkueeseen valmentajan roolissa.

Ismo Sipeläisen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkelan matka kohti Lyonissa järjestettävää Bocuse d’Or-kokkikilpailun finaalia on alkanut. Kilpailutehtävistä toisen, vadilla esiteltävän ruoan pääraaka-aine julkistettiin syyskuun lopulla, ja harjoittelu treenikeittiöllä Perho Liiketalousopiston tiloissa on alkanut. Kilpailutehtäväksi määriteltiin maitovasikan kare, jonka seuraksi tulee valita vasikan sisäelimiä, esimerkiksi kateenkorvaa, maksaa tai munuaista.

Kilpailutehtävässä kunnioitetaan tammikuussa 2018 menehtyneen Paul Bocusen perintöä ja hänen periaatettaan, että raaka-aine on annoksessa parhaimmillaan silloin, kun sen tunnistaa. Vasikankare tulee esitellä korkeintaan kahdessa osassa, luiden kanssa. Lisäksi vatitehtävässä tuodaan esiin kilpailijan maan identiteettiä sekä ruoassa että muotoilussa.

– Tehtävänannossa pyydetään luomaan klassikkoa kunnioittava annos modernilla näkemyksellä. Tämä on minulle mieluinen haaste, klassikoiden muokkaaminen on kiinnostava tehtävä. Lähdemme nyt valmennustiimin kanssa etsimään sellaisia klassisia makuja ja yhdistelmiä, jotka on helposti muokattavissa hienovaraisesti ja tyylikkäästi suomalaisuutta henkiväksi kokonaisuudeksi, Sipeläinen pohtii.

Tommi Tuominen joukkueen valmentajaksi

Suomen Bocuse d’Or-joukkueen valmentajaksi matkalle kohti Lyonia on valittu Michelin-tähtiravintola Demon sekä ravintola Ultiman ravintoloitsija, Ultiman keittiöpäällikkö Tommi Tuominen. Tuomisen lisäksi valmennusryhmään kuuluu Vuoden Kokki 2018, ravintola Nuden ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö Kalle Tanner.

– Lähdin mukaan, koska Suomen kisatoiminta on hyvällä mallilla ja menestystäkin tulee jatkuvasti. Haluan kantaa korteni kekoon, jotta työ saa myös ansaitsemansa huomion: on tärkeää, että suomalaiset tietävät, että tällaista tehdään meillä menestyksekkäästi. Suomalaisten on aika olla ylpeitä ruokakulttuurimme hyvästä vedosta!

Sipeläinen ja Tuominen ovat työskennelleet aiemmin yhdessä Finnjävelissä. Tuominen listaa Sipeläisen vahvuuksiksi sen, että tämän kyky hahmottaa makuja ja rakenteita on poikkeuksellisen hyvä ja makupaletti sekä rauhallisuus kisatilanteessa omaa luokkaansa.


Tommi Tuominen. / Kuva Kim Öhman.

Suomen joukkueen tavoite on palkintosijoilla

– Lähdemme kilpailuun hyvistä asemista: voitimme Euroopan karsinnoissa parhaan vadin erikoispalkinnon ja tulimme neljänneksi. Maailmanlaajuisessa finaalissa kisa kuitenkin kovenee, Pohjoismaiden lisäksi muun muassa USA ja Japani ovat vahvoja kilpailumaita. Tavoitteemme palkintosijoilla on kova, muttei mahdoton, summaa joukkueen presidentti, kaksinkertainen Bocuse d’Or-edustaja Matti Jämsén.

Suomen Bocuse d’Or -kilpailujoukkueeseen kuuluvat edustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, presidentti ja Suomen tuomari Matti Jämsén, valmentaja Tommi Tuominen sekä media- ja kansainvälisistä suhteista vastaava viestintäpäällikkö Mari Cadaut. Suomen Bocuse d’Or Academyn toiminnasta, rahoituksesta ja yhteistyökumppanisuhteista vastaa ELO-säätiön toimitusjohtaja Bettina Lindfors.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2018-2019 Euroopan osakilpailut pidetään kesäkuussa 2018 Torinossa. Loppukilpailut järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.

Bocuse d’Oria tukevat kaudella 2018-2019 pääyhteistyökumppanit Davanti Finland, HKScan ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku sekä yhteistyökumppanit Aalto Yliopisto, Arla, Arvo Kokkonen, E. Ahlström, Fredman Professional Kitchen, Haaga-Helia, Kavika, Medanta, Perho Liiketalousopisto, Polar, Sieni Honkonen, Tallink Silja ja Vihannespörssi.

www.elo-saatio.fi/bocusedor,  www.facebook.com/bocusedorfinlandInstagram @bocusedorfinland
#bocusedorfinland #roadtolyon #bocusedor #finnishfood #ismosipeläinen #teamfinland

KUVIA : www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157666262496808

Lisätiedot

Mari Cadaut, Promotion Manager, 040 5878053

Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö 040 920 9810

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Perinteisesti vadin pakollisena pääraaka-aineena on ollut liha ja lautasannoksissa kala. Vuoden 2017 finaalissa lautasille rakennettiin kokonaan vegaaninen annos.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva presidentti sekä promotion manager.

Kilpailukausi 2018-2019

Suomen edustajaksi valitun Ismo Sipeläisen kisakausi alkoi helmikuun 2018 alussa. Ensimmäinen etappi oli Torinossa järjestettävät Euroopan osakilpailut 11.-12.6., joissa Suomi tuli neljänneksi ja sai parhaan vadin erikoispalkinnon. Finaali järjestetään 29.-30.1.2019 Lyonissa, joissa palkintosijoista kilpailee 24 maata ympäri maailman. Kilpailupäivä arvotaan noin kuukautta ennen kilpailuja. Suomella on tavoitteena olla finaalissa kolmen kärjessä.

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 28, on osallistunut Bocuse d’Or-kauteen kahdesti, 2010-2011 Matti Jämsénin assistenttina ja 2014-2015 Matti Jämsénin valmennustiimin jäsenenä. Työuransa Sipeläinen on tehnyt GW Sundmansilla, ravintola Olossa ja Finnjävelissä.

Sipeläisen assistenttina kilpailuissa toimii Johan Kurkela, 21, joka on ollut 2014-2015 Bocuse d’Or-kaudella joukkueen päivittäisessä työssä avustavana keittiöassistenttina. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi EuroSkills- ja Nordic Young Chef-kisoissa. Johan valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 2016 ja on työskennellyt ravintola Olossa ja Ultimassa.

Artikkelikuvassa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela./ Kuva Kim Öhman.

Lue seuraavaksi