Noora Sipilä on Vuoden Tarjoilija 2018

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Vuoden Tarjoilija 2018  -kilpailun voittaminen tuntuu luonnollisesti mahtavalta, mutta samaan aikaan haikealta…Nyt ei enää tarvitse jännittää hakeeko vielä mukaan kilpailuun. Olen ylpeä kehittymisestäni kilpailuissa ja jokainen kisavuosi ja kisakokemus oli vaadittava ja tärkeä askel kohti tätä kirkkainta eli vuoden 2018 voittoa. Vuonna 2015 ja 2016 olin semifinaalissa, vuonna 2017 hopealla ja 2018 kulta. Tänä vuonna kannustamassa olivat perheeni sekä ystäviä ja kollegoita, niin entisistä työpaikoista kuin nykyisestäkin.

Kilpailun taso oli tänä vuonna todella kova! Oli aivan ihanaa nähdä uusia innokkaita ja intohimoisia kilpailijoita. Iltajuhlassa taisinkin melkein herkistyä katsellessani kisakumppaneitani, joissa näkyi sama periksiantamattomuus ja koukkuun jääminen kilpailuihin, jota tunsin myös itse jo ensimmäisen kisan jälkeen -siispä ihanat kisakumppanit, älkää luovuttako, muistakaa treenata ja kehittää itseänne, mutta älkää unohtako sitä tärkeintä eli asiakasta ja omaa persoonaanne!

19.-20.3.2018 olinkin jo Tanskassa Herningissä kilpailemassa ensimmäistä kertaa pohjoismaiden tarjoilija -kilpailussa (Nordic Waiter of the Year 2018) ja sain hopeamitalin. Tehtäviin kuului mm. viinin valintaa, sapelointia, transeerausta ja sokkomaistamista. Samaan aikaan kisattiin myös pohjoismaiden Vuoden Kokki -kilpailu, jossa oli mukana kilpailemassa Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhman, joka myöskin sai hopeaa. Huhtikuussa valmistuin viinimestariksi ja suoritin baarimestarin erikoisammattitutkinnon.

Olen työskennellyt Kaskiksessa, Murussa, Orassa ja nyt BasBas & Staff Wine Barissa. Kaikkivaltainen hyvä fiilis työyhteisössä sekä yhteistyökumppaneiden kanssa on tärkeää. Joka päivä pitää vähän jännittää ja pitää olla kiva mennä töihin. Sitten kun ei ole enää innoissaan, niin pitää vaihtaa alaa tai työpaikkaa. Olen ylpeä jokaisesta työpaikasta ja työyhteisöstä, jossa olen saanut työskennellä. Minulla on ollut kunnia työskennellä aina alan parhaiden kanssa ja myös innostaa alalle uusia kasvoja.


Kuva Oscar Granqvist

Ravintola-alalle lähdin opiskellessani restonomiksi. Vuonna 2013 oli ensimmäinen harjoittelu, jonka suoritin ravintola Yokissa, jonne harjoittelun jälkeen jäin töihin kunnes lähdin syksyllä 2013 Kanadaan opiskelemaan. Kanadan harjoittelun jälkeen suuntasin Saksan Hampuriin myöskin opintojen merkeissä. Sieltä palattuani kesällä 2014 aloitin työt juuri auenneessa ravintola Kaskiksessa. Kaskiksessa olin 2 vuotta, kunnes Samuil Angelov huokutteli minut Vuoden Tarjoilija kilpailuiden päätösgaalassa Muruun töihin ja niin siis muuttamaan Helsinkiin. Olin työskennellyt Murussa 1,5 vuotta kun Sasu Laukkonen soitti ja pyysi minua tulevaan uuteen ravintolaansa ORAan sommelieriksi ja ravintolapäälliköksi.

Jokainen työpaikka on vienyt minua eteenpäin, vaikka alussa en olisi tiennyt mihin suuntaan olen menossa. Kokonaisvaltainen tiedostaminen, että mistä se juoma ja ruoka tulee ja että jokaisella valinnalla on seuraukset, myös se kuka tekee ja mistä asiakkaat yksilöllisine tarpeineen tulevat – on tärkeää. Ruoka- ja juomafilosofiani korostavat molemmat vilpittömyyttä, avoimuutta ja tiedostamista. On tärkeää ymmärtää, mistä raaka-aineet tulevat, miten ne on tuotettu ja miten omat valinnat vaikuttavat ympäristöön. Mieluiten haluan tuntea ihmiset tuotteiden takana. Ala on kietonut minut sormensa ympärille! Jatkuvat mahdollisuudet kehittää itseään ja työskentely muiden intohimoisten ammattilaisten kanssa on jotain, mistä en halua luopua!

Filosofiani perustuu pitkälti siihen, että asenne ratkaisee aina! Elämä tuo eteen tilaisuuksia ja mahdollisuuksia ja jokaisen itsensä päätettäväksi jää mihin niistä uskaltaa tarttua. Tärkeää on, ettei pelkää liikaa epäonnistumista ja uskaltaa myös heittäytyä ja haastaa itseään! Mikään ei tule ilmaiseksi eli töitä pitää tehdä, mutta jokainen askel vie eteenpäin, vaikka sitä ei edes itse tietäisi. Ensimmäisenä kisa vuonna en edes voinut kuvitella, mitä kaikkea ihanaa ja miten uskomattomia ihmisiä saan elämääni kilpailuiden kautta.


Kuva Oscar Granqvist

Kisatunnelmaan pääsee Aleksi Tuomolan kuvien välityksellä täällä ja Santeri Stenvallin kuvien avulla täällä.

www.facebook.com/vuodentarjoilija
www.instagram.com/vuodentarjoilija/

Vuoden Tarjoilija on alan ammattilaisten suomestaruuskilpailu, jota on järjestetty vuodesta 2013 lähtien. Vuoden Tarjoilija -kilpailu järjestetään samanaikaisesti Vuoden Kokki -kilpailun kanssa. Ensimmäisen Vuoden Tarjoilija -kilpailun voitti Maria Suihkonen.

Kilpailussa arvioidaan muun muassa asiakaspalvelutaitoja, tarjoilutaitoja sekä ruoan ja juoman yhdistämistä. Vuoden Tarjoilija -kilpailussa mitataan teknisen osaamisen lisäksi kilpailijoiden kykyä yhdistää elämyksellisyys aitoon asiakaskohtaamiseen haastavissakin tilanteissa.

Tarjoilijoiden suomenmestari pääsee voittovuotensa aikana osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, mediaesiintymisiin sekä yhteistyökumppaneiden kampanjoihin. Kilpailun tarkoituksena on sekä edistää alan huippuosaamista että tuoda esille ammatin vaativuutta ja monipuolisuutta. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailussa halutaan nostaa alan arvostusta ja korostaa sitä, että ravintolaelämykset luodaan aina yhdessä.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Lue seuraavaksi