Nästan 50 000 personer deltog i omröstningen om Finlands nationalrätt som arrangerades på hösten 2016.  Rågbrödet valdes till det hundraåriga Finlands nationalrätt.  Topplaceringar fick också karelsk stek, karelska piråger och stekt fisk med potatismos.  I omröstningens första omgång, som arrangerades på sommaren 2016, gav ca 10 000 personer mer än tusen olika förslag till vilka rätter som skulle utses till nationalrättens final.  Sedan tog en jury bestående av matbranschens proffs över och valde 12 inhemska matskatter; pitsa (stavat just så!), ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, karelska piråger, blåbärspaj, stekt strömming/siklöja (mujka)/abborre med potatis, karelsk stek, gravad fisk och leverlåda.  Alla är de inhemska matskatter som vi kan vara stolta över!

Läs hela informationen här.  

Varför rågbrödet?

Det är hälsosamt.

”På 90-talet blev Finlands långsiktiga rågforskning och rågens hälsofrämjande egenskaper världsberömda.  Hela kvarn- och bageriindustrin samarbetade föredömligt med forskningsinstituten.”

Det är en inhemsk råvara.

”När rågbrödet är som bäst består det helt enkelt av vatten, en degstart, rågmjöl och salt.”

Det har djupa rötter i vår historia.

”Mitt förhållande till rågbrödet är levande och mångbottnat.”

Det lever och förnyas hela tiden.

”För mig är degstarten fascinerande och en helt unik sak på hela världens matscen.”

Suomi100 - logi

Nationalrättpanelen

Nationalrättpanelens uppgift är att garantera att Finlands nationalrätt på bästa ...

Fem nycklar till finländsk mat

Finlands mattraditioner är färgglada och mångsidiga. Vårt lands gastronomi har ...

Mitt rågbröd

Rågbrödet är den finländska måltidens hjärta. Alla har ...

Finländska råvaror

Uppe i norr behövs ”SISU”. Inhemska råvaror ger näring åt ...