Mikko Kaukonen on Vuoden Kokki 2019

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Tie huippukokiksi

Tänä vuonna olin kilpailussa mukana viidettä kertaa tavoittelemassa Vuoden Kokki -titteliä. Olen tyytyväinen että, pystyin ylittämään itseni kilpailussa jännityksen ja paineen alla. Olin selkeästi rennompi ja määrätietoisempi, kuin aiempina vuosina. Kannustusjoukoissani oli ystäviä, työkavereita ja sukulaisia.

Olen superonnellinen ja helpottunut, että monivuotinen toiveeni toteutui ja voitin kilpailun. Vuoden Kokki -suomenmestaruuskilpailun voitto on suurin ammatillinen saavutus urallani. On hienoa liittyä aiempien Vuoden Kokki -tittelin voittaneiden joukkoon ja olla mukana lisäämässä Vuoden Kokki -kilpailun tunnettuutta.

Kilpailutovereitani kannustan hakemaan mukaan kilpailuun ja harjoittelemaan. Harjoittelu on mielestäni avain kilpailussa menestymiseen. Kilpaillessa pääse tilanteisiin, jotka haastavat omaa ammattitaitoa ja auttavat kehittämään omaa osaamista. Itse olen aina ollut kilpailuhenkinen.

Olen oikeastaan koko urani määrätietoisesti kehittänyt itseäni ja tavoitteeni on ollut valmistaa hyvän makuista ruokaa. Ylpeä olen siitä, että olen saanut vuosien varrella työskennellä monen suomalaisen huippukokin kanssa. Tällä hetkellä työskentelen ruoka-alan monitoimiyrityksessä Food Camp Finlandissa. Aiempia työpaikkojani ovat mm. ravintola Olo, Grotesk, Havis, Lyon, Frescorante ja Bellevue.

Päivittäisessä työssäni minulle on tärkeää sekä itseni että muiden kehittäminen, puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet sekä suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen. Kun ruuanlaitossa on tunnetta ja iloa sekä raaka-aineita kunnioitetaan – lopputulos on täydellinen. Tulevaisuudessa toivon suomalaisen ruokakulttuurin kehittyvän sekä sen arvostuksen nousevan kansainväliselle tasolle.

Mikon semifinaalin annos

HK:n rypsiporsaan kyljellä täytettyä Kariniemen kananpojan koipea, jonka maustamiseen on käytetty mustatorvisientä, yrttejä, tryffeliä ja ankanmaksaa. Lintukermakastiketta, kyssäkaali-suolapähkinänyyttejä, parsakaalipyreetä ja persiljaöljyssä kypsennettyä parsakaalia.

Mikon finaalin annokset

”Old school”-lihavati & annos:
Karitsan ulkofileepaistia ja karitsanrasvalla maustettua paistoliemikastiketta.

Street food -annokset:
Kasvis – Grillattua maa-artisokkaa ja vaahto fermentoidusta valkosipulista.
Äyriäis – Sinisimpukkaa, katkarapuja ja punaista currya.
Kala – Perunaa, kananmunaa ja savustettua siikaa.

 

Kilpailutunnelmaan pääsee Santeri Stenvallin kuvien välityksellä täällä.

www.facebook.com/vuodenkokki
www.instagram.com/vuodenkokki/

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Kokkien suomenmestari edustaa voittovuotensa aikana monipuolisesti kilpailun yhteistyökumppaneiden tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Kilpailun tarkoituksena on sekä edistää alan huippuosaamista että tuoda esille ammatin vaativuutta ja monipuolisuutta. Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden avulla nostetaan alan arvostusta ja korostetaan sitä, että ravintolaelämykset luodaan aina yhdessä.

ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena on edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

 

Lue seuraavaksi