Mattias Åhman on Vuoden Kokki 2017

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Pienessä Pensalan kylässä seitsemäsluokkalainen Mattias Åhman valitsi valinnaiseksi oppiaineekseen kotitaloustunnit. Näillä tunneilla hän huomasi nauttivansa ruoanlaitosta ja innostui kokeilemaan sitä myös kotona. Siitä lähtien hän on tiennyt haluavansa kokiksi eikä ole sen koommin muuttanut mieltään. Tänä keväänä, kaksitoista vuotta myöhemmin, nuori huippukokki voitti alan arvostetuimman suomenmestaruuskilpailun teknisesti vaativilla annoksillaan ja selkeällä makumaailmallaan.

 

Tie huippukokiksi

Mattias Åhman, Vuoden Kokki 2017, istuutuu pöydän ääreen yhdessä tyttöystävänsä Anna Lundbergin kanssa. Mattias on ollut juuri ensimmäisessä televisiohaastattelussaan ja näyttää rauhalliselta. Tuoreen voittajan puhelin on käynyt viime päivät kuumana, ja tämänhetkiseen kotikaupunkiin varatut lennotkin vaihdettiin haastatteluiden takia päivää myöhemmäksi.

Vaasan läheltä kotoisin oleva Mattias on koulun kotitaloustuntien jälkeen opiskellut kokiksi Pietarsaaren Optimassa. Pietarsaaresta hän halusi lähteä merta edemmäs oppiin; Mattias työskenteli aluksi Ahvenanmaalla ja viimeiset kolme vuotta hän on kehittänyt ammattitaitoaan Göteborgissa, Ruotsissa.

Ahvenanmaalla Mattias työskenteli Michael Björklundin Smakbyn ravintolassa. Björklund sattuu olemaan ainoa kokki, joka voittanut sekä Suomen Vuoden Kokki -kilpailun että vastaavan Ruotsin Årets kock -kilpailun. Nuoruuden esikuva ei ollut Mattiaksen ainoa elämää muuttava tuttavuus Ahvenanmaalta. Hän tutustui siellä ollessaan myös tyttöystäväänsä Annaan. Koulutukseltaan Anna on Mattiaksen tavoin kokki, ja hän ollut korvaamaton tuki Mattiaksen uralla ja alan kilpailuissa niin valmentajana, apuna keittiössä kuin henkisenä tukena. Anna on myöhemmin kouluttautunut myös sommelieriksi ja keskittyykin omassa työssään nykyään juomapuoleen.

Björklund kannusti Mattiasta ja Annaa lähtemään kehittämään ammatillista osaamistaan Göteborgin huippuravintoloihin. Suunnitelmana on alusta asti ollut palata takaisin Suomeen, ja lähitulevaisuuden haaveena on perustaa oma ravintola molempien kotipaikkakunnalle Vaasaan. Pariskunta toivoo palaavansa Suomeen jo ennen vuoden vaihdetta. Kotimaasta he kaipaavat perheen ja ystävien lisäksi suomalaista ruisleipää. Suomesta Ruotsiin lähtiessä mukaan pakataan aina monta pakettia tänä vuonna kruunattua Suomen kansallisruokaa.

– Suomalainen ruisleipä vaan on parempaa kuin ruotsalainen! Anna huudahtaa.

Vaasaan on toiveissa perustaa Mattiaksen ruokafilosofian mukainen ravintola, jossa asiakas saa maukasta, lähellä tuotettua ruokaa ja hyvää palvelua. Hyvän ruoan taustalla ei heidän mukaansa ole mitään suuria salaisuuksia.

– Nautin yksinkertaisista ja selkeistä mauista. Annoksissa täytyy olla kuitenkin twistiä, jotta ruoka on mielenkiintoista, Mattias selittää.

Laadukkaasti ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ovat nuorelle ammattilaiselle intohimo ja hyvän ruoan perusta. Mattiaksen monet lapsuuden ystävät ovat tuottajia, joten tuleva Vaasan huippuravintola saisi tuttujen tuottamia hyviä raaka-aineita ja tuotteita läheltä.

 

Vuoden Kokki -kilpailun voitto oli selvä

Mattias osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vuoden Kokki -kilpailuun. Aiempaa kilpailukokemusta hän on kartuttanut nuorten ja opiskelijoiden kilpailuissa. Mattias pääsi tammikuussa järjestetyistä semifinaaleista ensimmäisen kilpailupäivän parhaana kilpailijana suoraan finaaliin. Varma työskentely jatkui finaalissa, ja Mattiaksen annokset olivat teknisesti vaativia ja erottuivat joukosta selkeiden makujensa ansiosta.

Kilpailuareenalla Mattias erottui myös kannustusjoukoillaan. Finaalissa häntä kannusti kymmenisen henkeä Vuoden Kokki -kilpailua varten painetut kannustuspaidat päällä. Joukkio herätti hilpeyttä areenalla ja siivitti finalistin voittoon.

MattiasEnnakkotehtävä

Ennakkotehtävä: Grillattua plumaa, buffattua emmervehnää ja possunnahkaa, paistettua veripalttua. Glaseerattua maa-artisokkaa ja kuusenkerkkää, karamellisoitua maa-artisokkavaahtoa, kuivattua jogurttia sekä puolikuivattua maa-artisokkaa. Mustaretikkanyytti ja piparjuurigeeliä. Pehmeäksi haudutettua ja savustettua possunnahkaa sekä grillatulla voilla ja kuusietikalla maustettua possulientä.

 MattiasYllätystehtävä

Yllätystehtävä oli kasvisannos. Hunajaglaseerattua juuriselleriä ja paahdettuja hasselpähkinöitä, marinoitua kaalia, varsiselleriä ja lipstikkaa. Paahdettua sipulia, karamellisoitua kermaa, voissa paistettua lehtikaalia ja herkkusienilientä.

Mattias astuu tänä vuonna monen muun mestarin täyttämiin saappaisiin. Aiempina vuosina voittajiksi on kruunattu muun muassa Eero Vottonen, Matti Jämsén, Michael Björklund ja Aki Wahlman. Mattiaksen voittovuosi täyttyy edustustehtävistä – ja suomen kielen opiskelusta.

– Olemme jo etsineet Göteborgista suomenkielisiä henkilöitä, joiden kanssa voisimme harjoitella suomen kielen puhumista, Anna kertoo innoissaan selaten Göteborgin suomalaiset -ryhmää Facebookissa.

Vuosi tuoreena Vuoden Kokkina tulee olemaan Mattiakselle mielenkiintoinen ja jännittävä. Mattias on innoissaan tulevasta vuodesta ja odottaa erityisesti tapaavansa paljon uusia ihmisiä sekä pääsevänsä tekemään paljon hyvää ruokaa vuoden aikana.

 

Kestävät arvot ruokakulttuurin edistämiseen

Mattias halusi valmistaa toisena annoksenaan kasvisannoksen. Sen hän rakensi muun muassa juuriselleristä, hasselpähkinöistä ja kaalista. Kasvisannos oli kunnianhimoinen ja sekä Mattiasta että Annaa huoletti tiukka aikataulu. Annos onnistui kuitenkin täydellisesti, ja Mattias uskoi itsekin valmistaneensa päivän parhaan yllätystehtävän annoksen. Mattias uskoo vakaasti, että kasvistrendi tulee edelleen vahvistumaan.

– Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa. Emme voi syödä niin paljon lihaa kuin syömme nykyään. Syödessä usein ensimmäiset suupalat ovat parhaat, kuka tarvitsee 250 gramman pihviä?, Mattias painottaa.

Viime aikoina Mattias on innostunut metsästä. Hänestä on upeaa samoilla luonnossa ja maistella mielenkiintoisen näköisiä luonnonantimia. Annan kauhuksi Mattias poimii ja maistaa rohkeasti metsässä melkein mitä vain.

– Haluan ehdottomasti oppia lisää metsästä ja villiruoasta, poimia raaka-aineita itse metsästä, innostuu Mattias.

Lapsuudestaan Mattias muistaa etenkin yhteiset ruokahetket perheen kanssa. Mattiaksen äidille oli tärkeää istua pöydässä ja syödä päivällinen yhdessä. Silloin ei pidetty televisiota tai muitakaan laitteita auki, vaan keskityttiin pöytäseurueeseen. Nämä hetket ovat jääneet Mattiaksen mieleen erityisen mukavina.

Mattias toivookin lisää yhdessä syömisen kulttuuria Suomeen. Hyvää kehitystä on nähtävissä; etenkin nuorempi sukupolvi käy syömässä tai ottamassa lasillisen ulkona arkenakin. Perinteisesti ulkona syömiseen on tarvittu jokin erityinen juhlan aihe.

– Syöminen on yksi parhaista asioista maailmassa. Syömisen ilo pitäisi muistaa pitää mielessä!

 

Kuvat: Emilia Kangasluoma.

Finaalitunnelmaan pääsee Emilia Kangasluoman kuvien välityksellä täällä.

 

www.facebook.com/vuodenkokki

www.facebook.com/vuodentarjoilija

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Lue seuraavaksi