Kestävästä gastronomiasta ja matkailusta valtavirtaa

 

Vuonna 2017 nostettiin Kestävän kehityksen viikkona kestävän gastronomian näkyväksi, kun ELO-säätiö ja Perho Liiketalousopisto julkaisivat omat kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksensa. Sitoumuksilla on yhteinen tavoite ja otsikko ”Tarjoamme uusia oivalluksia kestävästä gastronomiasta koulutuksen ja  viestinnän keinoin”.

ELO – säätiö sitoutuu tuomaan kestävän gastronomian kiinteäksi osaksi ruokakulttuuriamme. Elämyksellisen viestinnän ja monipuolisen yhteistyön keinoin sitoudutaan vahvistamaan ammattilaisten ymmärrystä vastuullisuudesta. Perho Liiketalousopisto puolestaan sitoutuu kouluttamaan vastuullisia tulevaisuuden ammattilaisia, jotka ovat valmistuessaan kestävän kehityksen gastronomian ja matkailun lähettiläitä. Sitoumuksen laatijat ovat tehneet konkreettiset toimenpidesuunnitelmat, joiden toteutukseen he haastavat alan toimijat laajasti mukaan.

Yhteistyötä ja haasteita kestävän kehityksen puolesta 

Kestävä gastronomia on yksi Perhon oppiaine.  Aihe näkyy myös muutaman muun alan koulun oppiaineena sekä aihealueena ammattilaisten villiruokakoulutuksessa. Kestävä gastronomia ei vielä ole laajemmin mukana maamme kokkikoulutuksessa. 
”Yhteinen tavoitteemme on tehdä kestävästä gastronomiasta ja matkailusta valtavirtaa sekä tuottaa ruoka- ja matkailualalle kestävyyttä edistäviä osaajia ja toimintamalleja”, kertoo ELO-säätiön silloinen johtaja 
Seija Kurunmäki.
Bettina Lindfors
 aloitti ELO-säätiön uutena johtajana maaliskuussa 2018 ja tavoitteena on täten konkretisoida sovitut toimenpiteet esim. kilpailutoiminnassa ja sen kehittämisessä sekä viestinnässä.

Perho Liiketalousopisto pilotoi kestävän kehityksen huomioivan koulutusmallin, jonka tavoitteena on, että oppilaitoksessa koulutetut ammattilaiset osaavat käyttää metsiemme, peltojemme ja vesiemme resursseja viisaasti sekä toimia raaka-ainetta ja luontoa kunnioittavasti.
Houkuttelemme opiskelijat huomioimaan kestävän kehityksen omissa elämäntavoissaan ja työelämän päätöksenteossa. Kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta tulee luonnollinen osa opiskelijoiden ammattitaitoa, jota he haluavat ja osaavat välittää muille”, sanoo Perho Liiketalousopiston rehtori 
Juha Ojajärvi.

”Edelläkävijänä rakennamme uudenlaisia oppimisympäristöjä ja oppimisen malleja opiskelijoille”, lehtori Jarmo Åke sanoo ja lupaa, että oppilaitos haastaa syksyn aikana 15 eriasteista oppilaitosta mukaan toteuttamaan kestävää gastronomiaa ja matkailua.

ELO-säätiö tähtää muutokseen tavassa, jolla vastuullisuudesta ja kestävyydestä viestitään. Näkijöitä, tekijöitä ja resursseja yhdistävä säätiö tavoitteena on haastaa laajan kumppaniverkostonsa mukaan. Ruoka – ja juomakulttuuria edistävä säätiö haluaa myös vastuullisuusviesteissään nostaa esiin aistinautinnot, elämykset ja yhteisöllisyyden.

Näin omaa hyvää haluavat osaajat ja kuluttajat saadaan laajasti mukaan hyvän asian taakse. Myös kilpailutoiminnassamme rohkaisemme kokkeja löytämään kestäviä ratkaisuja aistinautinnoista tinkimättä”,  Kurunmäki kertoo. 

Perho Liiketalousopiston uusin aluevaltaus on oppimisympäristö, jossa opiskelijat saavat kirjaimellisesti laittaa kädet multaan. Perho on hankkinut oman pellon. Malmin kampuksen nurkalla, Longinojan pellolla, opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan, mistä ruoka tulee, ja miten se siirtyy ekologisesti ja kestävän gastronomian filosofian mukaisesti pellolta keittiöön ja asiakkaan lautaselle. Yhteinen pelto toimii ilmiöpohjaisen oppimisen ympäristönä, jonka avulla kestävä kehitys, yrittäjyys, tuotekehitys ja raaka-ainetietoisuus yhdistetään eri tutkinnonosiin työelämälähtöisesti ja osana todellista maailmaa.

Lue ELO-säätiön sitoumus täältä.
Lue Perho Liiketalousopiston sitoumus
 täältä.
Lue Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta täältä (suora linkki sitoumus2050.fi)

Tiedote 29.5.2017

http://www.elo-saatio.fi/kestavasta-gastronomiasta-ja-matkailusta-valtavirtaa

Lisätietoja:

ELO-säätiö
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja
040 920 9810
bettina.lindfors@elo-saatio.fi

Perho Liiketalousopisto Oy
Juha Ojajärvi, rehtori, toimitusjohtaja
0400 939 269
juha.ojajarvi@perho.fi

Perho Liiketaluosopisto Oy
Jarmo Åke
koulutusteknologian kehittämispäällikkö, lehtori
ruokakulttuuriviestinnän maisteri
kestävä gastronomia
040 1478 552
jarmo.ake@perho.fi

TAUSTATIETOA

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus
Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Sitoumus on suomalainen malli, jonka takana on kestävän kehityksen toimikunta. Idea on yksinkertainen – konkreettisia tekoja, mitattavia tuloksia. Yhteiskuntasitoumuksessa eri toimijat sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä työssään ja toiminnassaan. Mukaan halutaan kaikki – yritykset, yhteisöt, yksityishenkilöt ja julkishallinto. Lue lisää täältä.

Perho Liiketalousopisto
Ravintolakoulu Perho, Helmi Liiketalousopisto ja Haaga-Perho yhdistyivät 1.1.2017 Perho Liiketalousopistoksi. Perho Liiketalousopisto on 1500 opiskelijan helsinkiläinen oppilaitos, joka tarjoaa ammatillista koulutusta ravintola-, matkailu- ja liiketalouden aloilla. Opintoihin voi yhdistää myös tavoitteellisen urheilun. Kampukset sijaitsevat Töölössä, Malmilla ja verkossa. Räätälöityä lisä- ja täydennyskoulutusta sekä valmennusta yrityksille ja yhteisöille tarjoaa Perho PRO.

ELO-säätiö
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Säätiö kannustaa yhteistyöhön, jolla lisätään ruokamatkailua ja ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Juhlavuonna 2017 säätiö vetää laajaa yhteishanketta, jolla suomalaiset innostetaan syömään yhdessä. Säätiö yhdistää kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta.  Suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista nostetaan esiin organisoimalla vuosittain Vuoden Kokki- ja Vuoden tarjoilija SM-kilpailut sekä vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or –kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

 

Artikkelikuvassa Vuoden Kokki 2018 Kalle Tannerin annos / Kuva Aleksi Tuomola