Kansallisruoka -äänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa. Ensimmäisessä äänestysvaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat/ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko. Kaikki ne ovat kotimaisen ruoan aarteita, joista voimme olla ylpeitä!  Tutustu teemakuukausiin täällä.

Miksi ruisleipä?

Se on terveellistä.

”90-luvulla suomalainen pitkäaikainen ruistutkimus ja rukiin terveysvaikutukset nousivat maailmanmaineeseen. Koko mylly- ja leipomoteollisuus teki sen eteen ansiokasta yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa.”

Ruis on kotimainen raaka-aine.

”Parhaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan ruisleivässäni raaka-aineina ovat vain vesi, juuri, ruisjauho ja suola.”

Sillä on pitkät juuret historiassamme.

”Suhteeni ruisleipään on elävä ja monista kerrostumista koostuva.”

Se elää ja uudistuu koko ajan.

”Itselleni siinä kiehtovinta on leipäjuuri ja sen ainutlaatuisuus koko maailman ruoka kentässä.”

Kansallisruoka -äänestys on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa. 

 

 

 

Minun ruisleipäni

Ruisleipä on suomalaisen ruokapöydän sydän. Jokaisella meillä on se yksi ...

5 avainta suomalaiseen ruokaan

Suomalainen ruokaperinne on värikäs. Olemme olleet erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, ...

Tapaa raati

Kansallisruoka -raadin tehtävänä on varmistaa, että Suomen kansallisruoka edustaa raaka-aineiltaan ...

Kotimaiset raaka-aineet

Pohjoisessa tarvitaan sisua. Suomalainen ruoka on rakentunut tarkkaan valikoituneelle joukolle ...