Kalle Tanner on Vuoden Kokki 2018

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Tie huippukokiksi

Tuntui hienolta voittaa Vuoden Kokki 2018 -kilpailu! Päällimmäisenä heti voiton jälkeen tuntui tosin lähinnä helpottuneelta, en tiedä oikeastaan miksi. Ehkä omasta mielestä hyvin mennyt suoritus, sekä todella positiivinen palaute tuomareilta nostivat odotuksiani ja aloin tiedostamaan, että minulla olisi todellinen mahdollisuus kilpailun voittoon. Kisoissa oli tsemppareina sekä nykyisiä että vanhoja työkavereita ja palkintojen jakoa seuraamaan ehtivät myös vaimo ja hänen äitinsä. Omat vanhemmat seurasivat ja kommentoivat nettilähetyksen ääreltä.

Kallen semifinaalin annokset

Amuse bouche: paistettua hummeria, hummerimoussea,
prosecohyytelöä, peosecolla ja vesikrassilla maustettua simpukkalientä. 

Paistettua ja savustettua juuriselleriä, seljankukalla ja kuusella
maustettua sipulia, ankanrasvassa haudutettuja sieniä, paahdetulla
ankannahkalla maustettua karamelisipulivaahtoa, ankanmaksavoita ja
aromaattista sienilientä.

Haluan kiittää kaikkia kilpakumppaneitani! Mielestäni meillä oli heti ensimmäisestä yhteisestä tapaamisesta lähtien todella hyvä ja rento ilmapiiri. Tähän luonnollisesti auttoi se, että tunsimme entuudestaan jo lähes kaikkien kanssa. Oli hienoa, että mukana oli niin nuoria, kuin myös meitä jo vähän kokeneempia kokkeja.

Olen aina ollut todella kiinnostunut ravintoloista ja kun kävimme perheen kanssa syömässä ulkona, oli se minusta aina jotenkin kiehtovaa. Ihmettelin, miten ravintolassa ruoka maistui aina niin erilaiselta kuin kotona, vaikka meillä myös tehtiin kotona todella paljon itse ruokaa. Meillä molemmat vanhempani tekivät ruokaa ja pyrimme aina syömään kerran päivässä yhdessä.

Kokin ammatista kiinnostuin jo yläasteikäisenä, mutta päätin kuitenkin käydä ensin lukion ja sain sitä kautta hieman lisää mietintäaikaa sille, mitä tulevaisuudessa haluan tehdä. Opiskelin myös hetken rakennuspiirtäjäksi, mutta totesin, että se ei ole oma juttu ja päätin hakea Perho Liiketalousopistoon. Päädyin siis alalle noin 20-vuotiaana.

Pidän siitä tunteesta, mikä keittiössä tulee silloin, kun on kiirettä ja homma toimii silti todella sujuvasti -kaikki tekevät työtä yhdessä intohimoisesti, mutta silti rennolla otteella ja pieni pilke silmäkulmassa. Vertaisin sitä samaan tunteeseen mikä joukkueurheilussa tulee voitetun ottelun jälkeen. Hyvässä työympäristössä voi myös jatkuvasti itse kehittyä ja oppia uutta. Tämä pitää luonnollisesti työn todella mielenkiintoisena. On myös hienoa nähdä, jos pystyy itse opettamaan tai innostamaan muita ihmisiä omassa työssään. Sekä tietysti tyytyväiset asiakkaat.

Haluan tehdä mahdollisimman maistuvaa ruokaa, takertumatta liikaa vallitseviin trendeihin. Toki kaikesta uudesta pitää aina osata poimia ne parhaiten omaan makuun ja tyyliin sopivat jutut ja kehittyä sitä kautta. Mietin aina ensin miltä haluan, että annos maistuu ja alan vasta sitten miettimään mistä ja miten sen valmistan. Tykkään myös siitä, että ruuassa olisi joku pieni, vähän yllättävä elementti mukana. On se sitten hienovaraisesti käytetty mauste tai muoto.

Kallen finaalin annokset

Naudan marmorifilettä ja poskea. Luuytimellä ja
persiljalla maustettua paistolientä ja kaaleja.

Samana -suklaasorbettia, maitokahvimoussea,
paahdetulla speltillä ja fenkolilla maustettu
maitoa, greippiä ja lämmintä paahdettua valkosuklaata.

Pisimpään olen työskennellyt Sundmans Krogissa sekä G.W.Sundmansilla, nyt olen töissä Villa Störsvikissä. Työn osalta olen muutenkin saanut olla mukana mielenkiintoisissa projekteissa ja tapahtumissa mm. päässyt olemaan osa Suomen Bocuse d’Or -edustajien, Vottonen ja Sipeläinen -valmennusryhmiä ja se on ollut erittäin mielenkiintoista ja opettavaista.

Toivon, että nykyinen yrittäjävetoisempi suuntaus ravintola-alalla jatkuu. On hienoa nähdä ravintolan omistaja itse konkreettisesti työssään. Tämä mielestäni välittyy myös suoraan asiakkaalle. Juomapuolella olen todella kiinnostunut oluesta, ja onkin hienoa, että laadukkaita kotimaisia panimoita on syntynyt paljon lisää. Oluiden laatu on mielestäni kovassa nousussa.

Ette varmaan tiedä, että päätin joskus ala-asteella välitunnilla (kun pelasimme jalkapalloa tennispallolla), että kannatan tästä eteenpäin Liverpoolia, vuosi taisi olla 1990 tai 1991 ja sillä tiellä ollaan edelleen -suhtaudun asiaan suhteellisen intohimoisesti. Jalkapallon seuraaminen on minulle paras tapa saada ajatukset hetkeksi johonkin täysin muuhun, kuin työhöni tai arkeen. Vaimo ja 4,5-vuotias tytär tuovat myös hyvää tasapainoa ravintolamaailmaan.

Elämässä koitan suhtautua asioihin riittävällä rentoudella ja rauhallisuudella. Uskon, että sitä kautta päästään kuitenkin parhaaseen lopputulokseen.

 

 

 


Kuvat: Aleksi Tuomola

Kisatunnelmaan pääsee Aleksi Tuomolan kuvien välityksellä täällä ja Santeri Stenvallin kuvien välityksellä täällä.

www.facebook.com/vuodenkokki
www.instagram.com/vuodenkokki/

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena on edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Lue seuraavaksi