Hyvinvointia metsästä
Suomalaiset ovat puuntuotannon ja biotalouden osaajia. Luonnontuoteala on kasvava toimiala, joka tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti maaseudulle, mutta erikoistumisen ja palveluiden kautta myös kaupunkeihin. Hyvinvointimatkailu puolestaan rakennetaan aidoille suomalaisille lomanviettotavoille.
Maailmalla trendiksi noussut terveystietoisuus kasvattaa luonnontuotteiden kysyntää. Paitsi terveellisessä ruokavaliossa, luonnontuotteilla on yhä enemmän merkitystä mm. luonnonkosmetiikan, luontaislääkkeiden, lisäravinteiden ja luonnonmukaisten eläintuotteiden raaka-aineena. Terveellinen ruoka on olennainen osa myös hyvinvointimatkailua.
Uudet tuoteinnovaatiot ja uusimman tutkimustiedon kaupallistaminen ovat alan tulevaisuuden haasteita. Paikallisten luonnontuotealan yrittäjien olisi mahdollista kasvattaa liiketoimintaansa tekemällä yhteistyötä matkailu- ja hyvinvointialan yrittäjien kanssa. Myös luonnontuotteiden brändäys ja esimerkiksi nimisuoja metsämustikalle edistäisivät alan kasvua.
Vihreyden hoitava vaikutus on todistettu suomalaisissa ja maailmanlaajuisissa tutkimuksissa. Luonnosta saatavaa hyvinvointia tutkitaan nyt useilla eri aloilla.
Metsiä hyödynnetään matkailussa ja hoitotyössä. Esimerkiksi Sipoon avoterveydenhuolto on tarjonnut tänä syksynä diabetesta ja lievää masennusta sairastaville potilaille mahdollisuutta osallistua ohjatuille retkille luontokohteissa.
Matkailun kehittämisen menestystekijöitä haetaan nyt suomalaisista lomailuperinteistä. Ulkomailta tulevia matkailijoita kiinnostaa päästä mökkeilemään ja metsiin. Erämatkailun lisäksi kiinnostus myös pienempiä retkiä kohtaan on kasvanut. Suomessa voidaan järjestää mieleenpainuva elämys lähimetsässäkin kaikkialla.
Keveille, helpoille, lyhytkestoisille ja laadukkaille luontopalvelutuotteille on kasvavat markkinat. Monelle ulkomaalaiselle jo pelkästään mustikoiden kerääminen metsästä voi olla ainutlaatuinen kokemus. Myös kokit etsivät voimakkaita makuja, joita löytyy hyvin monipuolisesti villistä luonnosta.
Visit Finland ja FinRelax-ohjelma olivat mukana kansainvälisessä maaseudun hyvinvointimatkoja edistävässä hankkeessa, jossa määriteltiin myös, mistä suomalainen hyvinvointimatkailu koostuu. Tekijöitä ovat suomalainen sauna ja saunaperinteet, hyvinvointimökkiloma, puhdas vesi, metsä ja kevyet luontoaktiviteetit, hiljaisuus, tila ja valo, sekä ruoka.
Ruoka on tärkeä osa mitä tahansa matkaa ja huono ruoka saattaa pilata koko matkakokemuksen. Hyvinvointimatkailussa ruoan merkitys on vieläkin suurempi. Terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtiva matkailija haluaa lomallakin nauttia puhtaista, lähellä tuotetuista aineksista valmistettua terveellistä ruokaa.
Lähteet:
Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi. Tutkimusraportti. Haaga-Perho, toimeksiantaja Metsähallitus, Lapin luontopalvelut.
http://www.metsa.fi/documents/10739/188b423f-9f35-4d37-99bb-91b1525a4edd
Terveysmetsä-hanke, Blogi: luonnontie.fi/terveysmetsa
Hyvinvointimatkailu: http://www.visitfinland.fi
Lue myös:
Suomalainen ruokakulttuuri – metsästä syntynyt
Villiruokaa pöydän täydeltä
Villiruokaa ravintoloihin, kauppoihin ja vientiin
Koulutuksella lisää villiruokaosaamista
Kestävä metsä
