Graavi kala

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Graavi eli tuoresuolattu kala on perinteinen, suomalainen ruoka. Alun perin kalaa tuoresuolattiin sen säilyvyyden pidentämiseksi, mutta vuosien mittaa siitä on tullut juhlatarjottavien ja voileipäpöytien vakioherkku.

Graavauksessa on alueellisia eroja, mutta joka puolella Suomea rakastetaan tuoresuolattua kalaa. Suolauksen voi tehdä monella eri tavalla, perusaineilla: karkealla suolalla, sokerilla, pippurilla ja tillillä – tai varioida mielikuvituksen mukaan esimerkiksi suomalaisilla marjoilla.

Graavi kala sopii niin arkeen kuin juhlaan. Suolattavaksi sopivat monet eri kalat: siika, silakka, muikku, lohi ja kirjolohi – aina sesongin ja saatavuuden mukaan.

Sana ”graavata”  tai ”kraavata” tulee ruotsinkielen sanasta ”grava”, joka tarkoittaa haudata – entisaikaan suolattu kala säilöttiin pitkäksi ajaksi maahan.

Graavi kala on suomalaisten kansallisruoka koska se voi olla läheltä, suomalaisesta luonnosta, perinteisin menetelmin valmistettu ja sopii suomalaiseen makuun!

Marianne Heikkilä, Martat

Lue seuraavaksi