Bocuse d’Or osakilpailun haku Suomeen siirtyy vuodelle 2022

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Suomi oli ehdokkaana Bocuse d’Or Euroopan osakilpailun järjestäjäksi  vuodelle 2020. Muita hakijoita ovat Viro, Puola ja Kroatia.  Lopulliset hakupaperit ja tieto julkisen tahon vakuudesta eli ns. Letter of Intent (LOI) olisi pitänyt toimittaa Ranskaan 15.12.2017. Hakija eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO sai hakupaperit argumentaatioineen kasaan, mutta  julkisen tahon vakuuden varmistumiseen ei aika riittänyt. Näin ollen osakilpailun hausta vuodelle 2020 luovuttiin. Samalla tehtiin päätös hakea vuoden 2022 kilpailuja, nyt tiedetään mitä hakuprosessi vaatii! 

Kaikki kontaktoidut niin julkiset kuin yksityisetkin tahot näkevät kilpailun saamisen Suomeen todella tärkeänä ruokamatkailun edistäjänä. Kun vuoteen 2022 tähtäävä projekti aloitetaan, on ensimmäinen työ lisätä Bocuse d’Or -kilpailun tunnettuutta maassamme. Samaan aikaan luodaan pohjaa sille,  että tarvittava vakuus varmistuu hyvissä ajoin. Siinä otetaan käyttöön ELO-säätiön taitamat yhteistyön keinot.

Tietoa Bocuse d’Or -kisasta

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Loppukilpailu järjestetään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa. Loppukilpailua edeltää eri mantereiden osakilpailut, joiden järjestämisoikeudesta kilpaillaan. Keväällä 2018 osakilpailu on Torinossa. Siellä Suomi kilpailee 14 kertaa. Paras Suomen sijoitus on 4. sija. Suomen kilpailija on tänä vuonna Ismo Sipeläinen. Euroopassa kilpailevista 24 maasta pääsee Ranskan Lyonissa pidettäviin loppukilpailuihin 12 maata. Muilta mantereilta tulee toiset 12 finalistia.

Suomi on ollut mukana vuodesta 1987. Suomessa Bocuse d’Or –kilpailua hallinnoi ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö.

Vakuussumma 500 000€ julkisen tahon budjettihin hyvissä ajoin

Kilpailun saaminen Suomeen ja sen tuoma näkyvyys ja vaikutus ruokamatkailuun ja ruokavientiin nähtiin laajasti sekä valtion että Helsingin kaupungin päättäjien keskuudessa. Sitoutumista vakuuteen ei kuitenkaan saatu määräaikaan mennessä keneltäkään erikseen eikä haetulta konsortiolta (50% kaupunki ja 50% valtio).

ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen harmittelee menetettyä mahdollisuutta, mutta tunnustaa, että säätiö aliarvioi julkisen vakuuden saamiseen tarvittavan ajan.

”Bocuse d’Or osakilpailun saaminen on niin tärkeä askel Suomen ruokamaineen luojana, että samalla kun jätämme 2020-haun väliin, alamme tosissamme valmistella yhteistyötä, jotta olemme vuonna 2022 kaikkein kiinnostavin hakijamaa. Kun aloitamme heti, on aikaa riittävästi”, Saarinen uskoo.

Lisätietoja
ELO-säätiö
Leena Saarinen, hall.pj, 0400 609745
Seija Kurunmäki, toimitusjohtaja, 0400 460894
Bettina Lindfors, Bocuse d’Or 2022 -projektipäällikkö, 040-9209810

Lue seuraavaksi