Pellolta avaruuteen – ruoan matka lautaselle

Uskallatko kurkistaa maan pinnan alle? Tiedätkö, mihin satelliitteja käytetään maataloudessa? Osaatko sanoa, kuinka paljon Suomessa on lehmiä, ja mitä kaikkea maito oikein sisältää? Tule oppimaan ja oivaltamaan lisää tämän päivän modernista maataloudesta ja ruoan matkasta lautaselle uudessa Pellolta avaruuteen -näyttelyssä 10.6.2020-4.10.2020. Heurekassa, Helsingissä. 

Pellolta avaruuteen – ruoan matka lautasellesi

Pellolta avaruuteen -näyttely tarkastelee ruohonjuuritasolta avaruuteen, miltä vilja- ja maitotuotteiden matka lautaselle näyttää. Näyttelyssä sukelletaan maan alle haistelemaan, kuuntelemaan ja tarkastelemaan maaperää. Pohditaan viljoja ja hygieniaa. Tutustutaan myös lehmiin, rapsutuksiin, maitoon ja lantaan. Lopuksi singahdetaan nanosatelliittien avulla avaruuteen ja opitaan, miten satelliitit mahdollistavat tehokkaamman ja kestävämmän maanviljelyn. Tavoitteenamme on saada kävijä tutustumaan modernin viljan- ja maidontuotannon moniulotteisuuteen aistimalla ja oivaltamalla.

Faktoja maaperästä

  • Maaperä käsittää kallioperän päällä olevan irtonaisen maa-aineksen.
  • Hyvinvoivassa maaperässä elää monimuotoinen joukko mikrobeja, sieniä ja muita eliöitä. Näillä on oleellinen merkitys maan kasvukunnon ylläpitämisessä ja hiilen varastoimisessa.
  • Kourallisessa maata on enemmän organismeja kuin maapallolla on ihmisiä.
  • Hyvinvoiva pelto toimii kuin pesusieni: se voi sitoa vettä ja luovuttaa sitä kasveille kuivaan aikaan.
  • Suomen puhdas maaperä, ilmasto ja vesivarat luovat edellytykset laadukkaiden ja turvallisten raaka-aineiden tuotannolle erilaisiin käyttötarkoituksiin.
  • Suomessa tuotetaan laajamittaisesti neljää eri viljalajia: vehnää, ohraa, kauraa ja ruista.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä:
Heureka, Vaasan, Valio, ELO-säätiö, Lantmännen Agro, Lantmännen Unibake, Luke, Rukku Ruokakasvatus, Pro Agria, Kotitalousopettajien Liito, 

Kuva: Heureka

Lue seuraavaksi