Vuoden Kokki -kilpailun historia

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1995. Ensimmäisen kerran voiton vei Pekka Terävä Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Olosta. Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius. Hallitsevan Vuoden Kokin edustusvuoden aikana hän osallistuu monipuolisesti kilpailutoiminnan järjestäjän ja yhteistyökumppaneiden tapahtumiin ja tilaisuuksiin sekä mediaesiintymisiin ravintola-alan myönteisenä esikuvana.

Kilpailua tuomaroivat alan parhaat osaajat. Pisteitä saa muun muassa annosten mausta ja herkullisuudesta sekä raaka-aineiden oikeaoppisesta käytöstä ja annosten omaperäisyydestä. Keittiötyöskentelyä valvovat erikseen keittiötuomarit, jotka huomioivat muun muassa hygieniaa, huolellisuutta, taloudellisuutta, ruokahävikkiä sekä kilpailun sääntöjen noudattamista esimerkiksi välineiden suhteen. Vuoden Kokki kilpailujohtaja ja päätuomari ovat avaintoimijoita vuosittaisten haku- ja kilpailutehtävien suunnittelussa sekä arvovaltaisen tuomariraadin koonnissa. Kilpailun kehittämisen tukena on Vuoden Kokki Akatemia.

Vuodesta 2009 Vuoden Kokki kilpailun vastuullinen järjestäjä on ELO-säätiö eli ELO-suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Kilpailutoiminta toteutetaan yhteistyössä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Säätiö syntyi, kun joukko kokkeja ja ruoka-alan vaikuttajia kokoontui yhteen ja päätti perustaa organisaation, joka kokoaisi tukijat, tekijät ja päättäjät yhteisen tavoitteen ääreen. Vuoden Kokki -kilpailua ja suomalaista ruokakulttuuria tehdään tunnetuksi yhä laajemmalle ja kansainvälisemmälle yleisölle.

Vuoden Kokki -kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen keittiömestarin uralla ja Vuoden Kokit ovatkin menestyneet alalla loistavasti. Vuodesta 2013 alkaen on Vuoden Kokki -kilpailun lisäksi järjestetty samanaikaisesti Vuoden Tarjoilija  SM-kilpailua, jonka tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja ammattitaitoa.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat:

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman
2018 – Kalle Tanner
2019 – Mikko Kaukonen
2020 – Lari Helenius

Lue lisää Vuoden Kokki -kilpailusta kautta aikojen Metoksen nettisivuilta.
Lue lisää Vuoden Kokki -historiikista.

Kuvassa Vuoden Kokit kilpailun palkintojaossa vuonna 2020 Helsingin Messukeskuksessa. Kuvaaja: Santeri Stenvall / ELO-säätiö. 

Lue seuraavaksi