Ruokapalvelu innoittaa -vaikuttajaseminaari avaa Gastro-messut 11.3.2020

Ilmastonmuutos, yhteiskunnallinen vastuu, asiakkaiden muuttuvat vaateet – mistä ideoita ja innostusta haasteisiin? Mistä voimia muutokseen? Näihin kysymykseen pureutuu GastroHelsinki-messujen avajaisseminaari ”Ruokapalvelu innoittaa – ratkaisuja, vauhtia ja voimia tulevaisuuden haasteiden selättämiseen”.

Suomalaiset julkiset ruokapalvelut ovat tuottaneet jo vuosia toinen toistaan oivaltavampia ratkaisuja kestävään arkeen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen, joista voidaan hyötyä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Ruokapalvelut voivat toimia innoittajana ja tiennäyttäjänä tarjoten ratkaisuja ja oivalluksia, voimia ja vauhtia haasteiden selättämiseen.

Seminaari on maksuton. Se on suunnattu ruokapalveluiden kehittäjille, päättäjille ja vaikuttajille sekä muille ravintola-alan toimijoille. Seminaarin järjestää ELO-säätiö yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön ja Motivan kanssa.

Mukaan mahtuu 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta!


Tärkeät linkit

Ilmoittaudu seminaariin täältä!
Muista rekisteröityä Gastro-messuille maksutta täältä!

Saapumisohjeet Helsingin Messukeskukseen löydät täältä!
Katso seminaaritilan 204-205 sijainti Messukeskuksessa täältä!


Info

Aika: 11.3.2020 klo 9-11:15, aamiaistarjoilu klo 8:30 alkaen
Paikka: tila 204-205 @Messukeskus @Helsinki
Kieli: Suomi

Osallistu keskusteluun somessa #ruokapalvelu #kouluruokailu #innoittaa @gastrohelsinki 

Avainsanat: julkinen ruokapalvelu, muutosjohtaminen, kestävä kehitys, ilmastonmuutos, yhteiskehittäminen, muutos, vastuu, innovaatiot, inspiraatio, haasteista ratkaisuihin, jaksaminen, työilo, työhyvinvointi

 


Seminaarin ohjelma 

klo 8:30 Aamukahvit

klo 9:00 Tervetuloa

klo 9:15 Innostusta Suomesta – case: Kouluruoka2030 
Mukana paneelikeskustelussa tutkija Teea Kortetmäki @Just Food @Jyväskylän yliopisto ja ruokapalvelupäällikköä Ilja Saralahti @Muuramen ruokapalvelut

Klo 9:45 Innostusta Ruotsista 
Mukana valottamassa pohjoismaista näkökulmaa  mm. Eva Sundberg @MatTanken @Jordbruksverket @Ruotsi 

Klo 10:15 Voimaa muutokseen työhyvinvoinnista 
Puhujana toimitusjohtaja Nina Rokkila @Palmia sekä case-esimerkkejä ja ideoita ympäri Suomen

Klo 11-11:15 Yhteenveto & päätössanat

Juontajina Bettina Lindfors @ELO-säätiö & Elina Ovaskainen @Motiva. Oikeus muutoksiin pidätetään


Esiintyjät

Ruotsin maatalousviraston projektijohtaja Eva Sundberg on 40 vuoden ajan työskennellyt Ruotsissa julkisen aterian kehittämisen parissa, sekä kunta- että viranomaistasolla. Kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan ja yhdessä syömisen voimaan uskova Eva tiivistää näkemyksensä lauseeseen: ”Olemme kansana sitä, mitä ja miten syömme”.
MATtanken sivut 
MATtanken twitteissä @MATtanken_SE

Palmia Oy:n toimitusjohtaja Nina Rokkila
Nina työskentelee toimitusjohtajana monipalveluyhtiö Palmissa,
jossa keskeisin voimavara on Ihminen. Hyvä johtaminen lähtee valmentajuudesta, syvästä kentän ymmärryksestä ja työntekijän arvostuksesta. Oikotietä onneen ei ole: ”Luottamus on aina
ansaittava, yksilö kerrallaan – sitä ei myydä missään vaan
se ansaitaan arjen teoilla. Mielestäni vahvin mahdollinen
kilpailuetu on hyvinvoiva ja sitoutunut henkilöstö.”.
Palmian sivut

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Teea Kortetmäki
tutkii, miten ruokajärjestelmästä voidaan tehdä ilmastoviisas ja kestävä mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Reilu ruokamurros edellyttää muutoksia koko järjestelmässä. Julkiset ruokapalvelut on tärkeä yhteistyökumppani tässä tutkimuksessa. Kortetmäki toivoo, että ruokamurroksesta saadaan laaja-alaisesti osallistava: ”Kukaan ei ole vain kuluttaja. Reilu ruokamurros rakennetaan yhdessä.”
Kouluruoka 2030 -sivut
JustFood twitterissä @justfood_stn

Muuramen ruokapalveluiden ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti
on työskennellyt keittiöllä teini-ikäisestä. Siirtyminen bisneksestä julkiselle puolelle on avannut silmät koulu- ja päiväkotiruokailun valtavasta merkityksestä koko yhteiskunnassamme. Kestävästä kehityksestä on tullut merkittävä toimintaa ohjaava arvo julkisilla varoilla toimiessa. ”Julkisten palveluiden on oltava suuntaa näyttäviä ja  edistyksellisiä toimijoita ruokapalvelualalla.”
Muuran kunnan ruokapalveluiden sivut 


Motivan kestävä kuluttamisen, ruokahävikin ja kokeilukulttuurin asiantuntija Elina Ovaskainen
on kestävän ruokeketjun asiantuntija ja puolestapuhuja. Hän on työskennellyt Motivassa muun muassa ruokahävikin vähentämisen ja  kestävien julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen parissa. Elinan motto on ”Nauris on uusi avokado”.
Motivan sivut
Elina twitterissä @elinaovaskainen

ELO-säätiön toimitusjohtaja Bettina Lindfors on energinen kestävän suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja, joka motivoi ympärillään olevia yhteistyöhön. Bettinan sydän sykkii niin lasten ja nuorten ruokakasvatukselle kuin julkisen ruokapalvelun innovaatioille osana yhteiskunnallista muutosta. Bettina uskoo verkostojen voimaan ja pohjoismaiseen yhteistyöhön: “Vastuullista ruokajärjestelmää ja ruokakulttuuria rakennetaan yhdessä. Jokainen meistä voi olla osa ratkaisua.” ELO-säätiön sivut
Bettina twitterissä @BettinaLindfors

 

 


Lisätietoja 

Bettina Lindfors
Toimitusjohtaja
ELO Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
+ 358 40 920 9810
bettina.lindfors@elo-saatio.fi


Sini Garam
Projektipäällikkö
Kouluruokaverkosto / Finnish School Meal Network
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi


Järjestäjät 

ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tuo yhteen alan tekijät, tukijat ja tulevaisuuden toivot. Vuonna 2009 perustettu säätiö tekee töitä yhdessä laajan verkostonsa kanssa, jotta Suomi nousee kansainvälisesti kiinnostavaksi ruoka-, juoma- ja ravintola-alan edelläkävijäksi.
http://www.elo-saatio.fi/

Maa- ja metsätalousministeriö on uudistuvan ja kestävän ruoka- ja luonnonvaratalouden mahdollistaja sekä luotettavien tietovarantojen tuottaja. Maa- ja metsätalousministeriö edistää toiminnallaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.
https://mmm.fi/

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Tarjoamme julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita, vaikuttavia ja kestäviä valintoja.
https://www.motiva.fi/

Gastro Helsinki on Suomen merkittävimmän ruoka- ja ravintola-alojen ammattitapahtuma. Vuoden 2020 teemana on tänä vuonna Vastuu innoittaa. Tapahtumasta odotetaan kaikkien aikojen Gastro-messuja. Ammattilaiset voivat osallistua messuille maksutta.
https://gastro.messukeskus.com/

Pohjoismaisten vieraiden osallistuminen toteutettiin yhteistyössä
Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskuksen kanssa.
https://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/

 

Lue seuraavaksi