Vuoden Tarjoilijoita vuodesta 2013

Vuoden Tarjoilija -kilpailu on ravintola-alan saliammattilaisten suomenmestaruuskilpailu. Vuonna 2013 miteltiin ensimmäinen Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaali Helsingin Messukeskuksessa 26.4.2013. Tiensä finaaliin selvitti kuusi tarjoilijaa. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi Vuoden Tarjoilijaksi nousi ravintola Hullun Poron Maria Suihkonen. Toiselle sijalle ylsi Saara Alander lahtelaisesta ravintola Rouxista, ja kolmannelle sijalle Toni Yksjärvi ravintola Sipulista. Tämänhetkinen hallitseva Vuoden Tarjoilija 2019 on Heidi Martikainen.

 

Kilpailun rakenne on kolmivaiheinen: alkukarsinta, semifinaali ja finaali
Vuoden Tarjoilija -kilpailuun haetaan mukaan tekemällä vuosittain vaihtuva ennakkotehtävä, joka koostuu suunnittelutehtävistä (kirjallinen osuus ja valokuva) ja monivalintakysymyksistä joilla testataan hakijan juoma, ruoka- ja tapatietoutta. ELO-säätiö lähettää ennakkotehtävät anonyymeina ammattitaitoisen tuomariston tuomaroitaviksi ja parhaat valitaan mukaan semifinaaliin. Semifinaalipäivän päätteeksi tuomaroinnin päätösten valmistuttua osa kilpailijoista putoaa ja osa jatkaa finaaliin.

Ennen itse kilpailua semifinalisteille järjestetään koulutuspäivä, jossa he voivat tutustua kilpakumppaneihinsa sekä osaan kilpailun yhteistyökumppaneista ja tuotteista. Päivän aikana semifinalisteista otetaan myös viralliset valokuvat ja he pääsevät kokeilemaan heille tulevia kisavaatteita (kauluspaita ja essu). Koulutuspäivän tarkoitus on edistää kilpailijoiden suoriutumista parhaalla mahdollisella tavalla itse kilpailupäivinä.

Kilpailussa tarjoilijat pääsevät näyttämään monipuolisesti käytännön taitojaan erilaisten kilpailutehtävien myötä. Tehtävissä on aiempina vuosina ollut mukana muun muassa: juoman ja ruoan yhdistäminen, cocktailien valmistus, erilaisten kahvijuomien valmistus, teen tarjoilu, saliruuan valmistus, kattaminen, serviisin toteutus nopeatempoisessa bistrossa ja fine dining -tilanteessa.

Monipuolisten kilpailutehtävien avulla kilpailijoiden kyvykkyydet saadaan parhaiten tuotua esiin ja jokainen kilpailija pääsee näyttämään omat vahvuutensa. Teknisten taitojen lisäksi tuomarit arvioivat kilpailijan kykyä toimia erilaisissa haastavissakin tilanteissa sekä luonnollisesti kilpailijan ulosantia ja taitoa tarinallistaa ja luoda asiakkaille ikimuistoinen elämys. Hakijan ulkoisen olemuksen tulee myös olla huoliteltu vaatteita myöten kilpailutilanteessa.

Arvostusta ja näkyvyyttä ravintola-alalle
Kilpailukausi kestää vuoden. Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittanut tarjoilijoiden suomenmestari osallistuu vuoden aikana monipuolisesti eri tapahtumiin, mediaesiintymisiin ja kilpailun yhteistyökumppaneiden tilaisuuksiin ja kampanjoihin. Vuoden Tarjoilija -kilpailun tarkoituksena on edistää ammatillista huippuosaamista ja innostaa alalle uusia alan opiskelijoita. Kilpailun ja edustusvuoden aikana tuodaan  esille tarjoilijan ammatin vaativuus ja monipuolisuus, mutta myös työnilo. Kilpailun avulla ELO-säätiö pyrkii yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa nostamaan tarjoilijan ammatin ja koko ravintola-alan arvostusta.


Vuoden Tarjoilija 2017 Ronny Malmberg Suomen 100-vuotispäivänä Linnanjuhlissa

Mitalikolmikkoja


Vuonna 2014
Vuoden Tarjoilija - kilpailun voittajat valittiin Gastro -messuilla Helsingissä.
Kirkkaimman mitalin vei kotiin Toni Yksjärvi Gastrobar Emosta. Toiseksi sijoittui Kata
Shecter ravintola Musta Lampaasta sekä kolmanneksi Tanja Pöyhönen Pöllöwaarista.


Vuonna 2015 
voittajaksi kruunattiin Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti), toiseksi sijoittui
Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) sekä kolmanneksi sijoittui Katrina Laitinen
(Demo, Helsinki).


Vuonna 2016
voiton vei edellisvuoden hopeamitalisti, Taneli Lehtonen (Ravintola Muru,
Helsinki), hopealle sijoittui Ronny Malmberg, (Farang, Helsinki) ja kolmannelle sijalle ylsi
Niina Hakolahti, (Ravintola Palace, Helsinki).


Vuonna 2017 kultaa voitti Ronny Malmberg, (Farang, Helsinki), hopeaa Noora Sipilä
(Ravintola Muru, Helsinki) ja pronssia Heidi Martikainen (Ravintola Solna, Helsinki).


Vuonna 2018 kultaa voitti edellisvuoden hopeamitalisti Noora Sipilä (Ora, Helsinki),
hopeaa Eveliina Paananen (Pöllöwaari) ja pronssia Chris Angelov (Savoy, Helsinki).


Vuonna 2019 kultaa voitti Heidi Martikainen (Farang) Helsinki), hopeaa Christian Angelov
(Savoy, Helsinki) ja pronssia Leeni Hyvärinen (Palace, Helsinki).

Lue seuraavaksi