Ruokamatkalle ravintola Göstaan!

Vuoden Kokki 2001 Henry Tikkanen on aikanaan työskennellyt muun muassa G.W. Sundmansilla ja Kämpissä. Nyt Henry työskentelee Mäntässä sijaitsevan ravintola Göstan ravintoloitsijana. Mänttä sijaitsee Keski-Suomen maakunnan rajalla, joten ihan joka viikko ei Henryä pääkaupungin suunnalla vierailemassa nähdä.

 

Millainen paikka Mänttä on ja kuinka lähdit töihin ravintola Göstaan?

”Mänttä tunnetaan vanhana teollisuuspaikkakunta. Serlachiuksen nimi tulee vastaan usein, sillä kaupunki on syntynyt Serlachiuksen suvun perustaman paperitehtaan ympärille. Nykyään tehdas kuuluu Metsä Groupiin. Serlachiuksen nimi näkyy edelleen muun muassa kaupungin tunnetuissa museoissa: Serlachius-museo Gustaf esittelee teollisuushistoriaa ja Serlachius-museo Gösta on tunnettu klassisen ja modernin taiteen keskus.

Oma mahdollisuuteni työskennellä Mäntässä avautui ihan sattuman kautta. Olimme pitkään perheen kanssa pohtineet muuttamista Keski-Suomeen, ja tämän mahdollisuuden avautuessa tuohon oli helppo tarttua. En ennen sitä ollut edes käynyt Mäntässä. Rakennusprojekti aloitettiin vuonna 2012, ja ravintola avautui 13.6.2014.”

Kerro millainen ruokamatkailukohde ravintola Gösta mielestäsi on?

”Gösta on kohde, jossa voi nauttia hyvästä ruuasta, juomasta sekä kulttuurista. Teemme museon kanssa yhdessä työtä, jotta saisimme asiakkaita alueelle mahdollisimman paljon ja usein. Ravintolalle on alusta saakka ollut tärkeää se, että olemme samalla tasolla taiteen ja arkkitehtuurin kanssa. Meidän tarjontamme on monipuolisen laadukasta, ja varmaan tämä on yksi asia mistä olemme saaneet kiitosta. Asiakaskunta koostuu meillä ryhmämatkaajista sekä yksittäisistä seurueista.

Göstan ruoka on laadukasta sesongin mukaista ruokaa. Tuotteessa näkyy myös kulloinkin nähtävillä oleva taide erilaisina teemoina, sekä paikallisuus. Ravintolasalista aukeaa kaunis näkymä puutarhaan ja järvelle. Ruokailu on meillä iso osa viihtymistä ja nautintoa, jota koko museon alue tarjoaa kävijöille.”

 

 

Miltä on työskennellä ravintoloitsijana omassa ravintolassa? 

”Olen aina tehnyt töitä kuin tekisin itselleni. Ravintoloitsijana toimiminen on tietysti lisännyt vastuuta. Vastuuta työntekijöistä, asiakkaista sekä yhteistyökumppaneista. Yrittäminen on todella mielenkiintoista. Monien päätösten tulokset voi nähdä pitkänkin ajan kuluttua, siksi on yritettävä suunnitella ja kehittää toimintaa pitkäjänteisesti. Onnistumiset tuovat lisävirtaa tekemiseen. Opittavaa riittää kyllä varmaan loputtomiin.

Pidän yrittäjänä ja ravintoloitsijana toimimisesta. Työtä on paljon, mutta se on mielenkiintoista ja opettavaista. Lisäksi voin monissa asioissa toimia kuten parhaaksi näen, se tuo tietynlaista vapautta. Haasteita on monia, maailma muuttuu sellaista vauhtia, että tulevaan ei varmasti osaa kukaan täysin varautua. Kustannusten nousu huolestuttaa, sitä ei voi siirtää kuluttajahintoihin niin paljon kuin pitäisi. Työntekijöiden saanti tulevaisuudessa tulee myös olemaan iso kysymysmerkki.”

Järjestätte Göstassa myös erilaisia tapahtumia, viimeisimpänä Mänttä Food Festival. Millaisesta tapahtumasta on kyse?

”Mänttä Food Festival on vuosittain järjestettävä ruokatapahtuma, jossa taide on luonnollisesti aina mukana tunnelmassa, teemassa ja miljöössä. Tänä vuonna seurattiin Klassikot teemaa, joka näkyi Kartanon näyttelyssä ja ruokalajeissa. Esimerkiksi Henri Alén valmisti version perinneruoka klassikosta karjalanpiirakka ja Heikki Liekola version Coquilles Saint-Jacques ála Nantaise annoksesta. Palvelupuolella huippuammattilaiset tarjoilivat osan annoksista vadeilta, viinit dekantoitiin ja tarjoiltiin karahveista. Illallisen loppuhuipennuksena vieraille oli samppanjatorni.”

Olet Vuoden Kokki 2001 ja olet myös edustanut Suomea Bocuse d’Or -kokkikilpailussa. Mitä olet oppinut kilpailemisen myötä?

”Itse en ole kilpailuhenkinen oikeastaan ollenkaan. Lähdin aikoinaan kilpailemaan, koska näin sen tapana kehittää omaa osaamistani. Menestyminen Vuoden Kokki -kilpailussa on tuonut mukanaan mahdollisuuksia osallistua muihin kilpailuihin. Uskon, että kilpailujen kautta minusta on tullut parempi kokki. Lisäksi olen saanut oppia muiltakin osa-alueilta, taloudesta, markkinoinnista, tuotekehityksestä yms. Kilpailujen kautta olen myös saanut tavata ja solmia suhteita kollegoihin ulkomailla.

Vuoden Kokki -kilpailuun kannattaa todellakin lähteä mukaan. Kannustan kokkeja hakemaan mukaan, koska tiedän, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä ja voittaa tämä kilpailu. Vuoden Kokki -kilpailu on ehdottomasti meidän ykköskilpailumme Suomessa!”

Seuraava Vuoden Kokki -kilpailu järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Gastro 2020-messujen yhteydessä. Mitä odotat kilpailulta?

”Odotan ja toivon suurta hakijamäärää sekä tasokasta kilpailua.  Vuoden Kokki -kilpailussa tärkeä rooli on Vuoden Kokki akatemialla. On mahtavaa, että vanhat Vuoden Kokit ovat mukana järjestämässä ja kehittämässä kilpailua. Uusi Vuoden Kokki on tervetullut tähän todellisten huippujen joukkoon, joita ovat muun muassa Aki Wahlman, Pekka Terävä, Eero Vottonen jne.”

Kuinka huolehdit omasta jaksamisestasi?

”Vapaa-aikaa voisi olla enemmän. Itselleni tärkeää on perhe ja perheen kanssa tekeminen. Koetan liikkua aina kuin mahdollista, luonnossa ja kuntosalilla. Liikunta auttaa jaksamaan ja purkaa stressiä.”

Syysterveiset lukijoille:

”Nauttikaa syksystä, se on hieno vuodenaika. Tervetuloa myös vierailulle Göstaan!”

 

Lue seuraavaksi