Suomalainen kouluruokailu esillä SuomiAreenassa 17.7.2019

Maksuton kouluruoka on suomalainen erikoisuus, jossa on kyse paljon muustakin kuin kouluruoasta. Se lisää hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä elää ajassa. Heinäkuussa SuomiAreenan kävijöillä on mahdollisuus tutustua paitsi pop up -koulun 30 elämyksellisen opetustuokion myös nykyaikaiseen kouluruokailuun.

SuomiAreena järjestetään Porissa 14. kerran ensi kesänä 15.-19.7.2019. Pääteemat ovat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Niihin lukeutuu myös 70-vuotias suomalainen sosiaalinen innovaatio: maksuton kouluruokailu & ruokakasvatus. SuomiAreenan kävijät pääsevät kokemaan nykykoulun kouluruokailuineen päivineen keskiviikkona 17. heinäkuuta Porin lyseolla, joka muuttuu popup-kouluksi. Maksuttoman kouluruokailun tarkoituksena on tuoda esille nykyaikaista kouluruokailua ja ruokakasvatusta sekä päättäjille että muille SuomiAreenan kävijöille.

Lue lisää OAJ:n järjestämän pop up -koulun ohjelmasta

Maksuton koululounas tarjoillaan keskiviikkona 17.7. Porin lyseolla 500 ensimmäiselle klo 11–13 tai niin kauan kuin ruokaa riittää. Lounaaksi valikoitui äänestyksen perusteella uunimakkara ja perunasose. Tarjolla on myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. OAJ järjestää kouluruokailutapahtuman yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja ELO-säätiön kanssa.

Kyse on muustakin kuin ruoasta

Kaikille maksuton kouluruoka on suomalainen erikoisuus ja naisten oivalluksesta syntynyt taidonnäyte, mutta ruokailussa on kyse paljon muustakin kuin ruoasta. Suomalainen kouluruoka on opetussuunnitelman mukaista ruokakasvatusta, joka edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Kouluruokailun perimmäisenä tavoitteena on ollut taata kaikille tasa-arvoisesti lounas, joka tukee mm. koulussa jaksamista, lasten ja perheiden hyvinvointia sekä vanhempien työssäkäyntiä.

 

Lue lisää tapahtumasta OAJ:n sivuilta 
Lue suomalaisen kouluruoakailun historiasta, kehityksestä ja merkityksestä 

Seuraa keskustelua somessa
#kouluruokailu #kouluruoka #suomiareena

 

Lisätietoja

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tuo yhteen alan tekijät, tukijat ja tulevaisuuden toivot. Vuonna 2009 perustettu säätiö tekee töitä yhdessä laajan verkostonsa kanssa, jotta Suomi nousee kansainvälisesti kiinnostavaksi edelläkävijäksi. Kouluruoka on erinomainen esimerkki suomalaisesta innovaatiosta. ELO-säätiö mm. luotsaa valtakunnallista kouluruokailun asiantuntijaverkostoa sekä tekee suomalaista kouluruokailuosaamista tunnetuksi niin Suomessa kuin maailmalla.

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku edistää ruokakasvatusta ja sen osaamista Suomessa. Ruukku kehittää parhaillaan Maistuva koulu -toimintamallia alakoulun ruokakasvatukseen yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Kouluruokailun yhdistäminen opetukseen, ruokailutilanteen viihtyisyyden sekä lasten osallisuuden lisääminen on keskeinen osa Maistuva koulu -toimintaa. Ennen seuraavaa lukuvuotta aukea Maistuva koulu -ideapankki, josta voi hakea ideoita oppitunneille ja kouluruokailun kehittämiseen.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. OAJ on jäsentensä ammatillinen edunvalvoja sekä keskeinen koulutus- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttaja.

Bettina Lindfors
ELO-säätiön toimitusjohtaja
+358 40 920 9810
bettina.lindfors@elo-saatio.fi

Sini Garam
ELO-säätiön ideaattori-projektipäällikkö
Kouluruokaverkosto / Finnish School Meal Network
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi

Lue seuraavaksi