Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinto

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

ELO-säätiön vuodesta 2014 lähtien  jakaman Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta. Vuosittain jaettavalla palkinnolla ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta meillä ja maailmalla. Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus. 

Vuonna 2018 palkitut 

  • John Nurmisen Säätiön Lähikalahanke – maistuva särkikala hyötykäyttöön
    John Nurmisen Säätiön Lähikalahanke auttaa vähentämään rannikkovesien rehevöitymistä ja sinilevää samalla, kun hanke tarjoaa uusia toimintamahdollisuuksia kalastajille sekä tuo terveellistä kestävästi pyydetyä kotimaista särkikalaa kuluttajien lautasille.
  • Ravintola Nolla – pyrkii nollahävikkiin tarjoten luomutuotettua lähiruokaa
    Tekemällä suoraan yhteistyötä tuottajien, suunnittelijoiden, insinöörien ja arkkitehtien kanssa Helsingissä sijaitsevan ravintola Nolla pyrkii vähentämään jätettä raaka-aineista ja pakkausmateriaaleista lähtien vesi- ja energiatehokkuuden minimointiin saakka tinkimättä ruoan mausta.

Lue tiedotteesta lisää!

Vuonna 2017 palkitut

  • Finnjävel – gastronomian perinteen uudistaja
    Finnjävel on kunnianhimoisen yhteistyön tulossa, jossa luodaan kiinnostavasti ja ylpeydellä ruoasta ja designistä tarinoita ja elämyksiä kansallisista ruoka-aarteistamme. Finnjävel pureutuu syvälle omaan historiaamme, suomalaiseen ruokakulttuuriin ja käsityötaitoon.
  • Suomi 100 -juhlavuoden kärkihankkeen Syödään yhdesssä -kumppanit
    Ruokakulttuuripalkinnon rinnalla jaettiin erityiskiitokset Suomi100-juhlavuonna syntyneestä yhteistyön kulttuurista.  Syödään yhdessä -kumppanit onnistuivat luomaan paitsi uudenlaista yhdessä syömisen myös yhteistyön kulttuuria, jossa ei ole enää kyse vain ruoasta vaan yhteisöllisyydestä.

Lue lisää tiedotteesta!

Vuonna 2016 palkitut

  • Kotipellon Puutarha
    Kotipellon Puutarha on intohimolla ja ammattitaidolla, tiiviissä yhteistyössä huippukokkien kanssa, luonut Mimis-tuotevalikoiman. Kotipellon puutarha räätälöi maailmalla kilpaileville kokeille myös erikoistuotteita, jotka osaltaan lisäävät koko Suomen mainetta ruokamaana.
  • Pienpanimoliitto ry
    Pienpanimoliitto ry on tehnyt monipuolista työtä suomalaisen olutkulttuurin ja alan yrittäjien hyväksi. Rikas suomalainen olutkulttuuri ja alan yrittäjät ovat tulleet entistä näkyvämmiksi oluen ympärille luotujen tapahtumien ansiosta.
  • Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry eli Hurstin Apu
    Hurstin perheen vähävaraisten jouluateria katetaan vuonna 2016 arviolta 50. kerran. Vähävaraisten jouluaterian järjestäminen on näkyvä osoitus syvästä välittämisestä. Tapahtuma nostaa esiin yhteisen aterian merkityksen ja Suomi100-juhlavuoden tärkeän viestin: Syödään yhdessä – kaikki on kutsuttu!

Lue lisää tiedotteesta!

Vuonna 2015 palkitut

  • Kyrö Distillery Company
    Vuonna 2012 perustettu Kyrö Distillery Company on osoittanut poikkeuksellista intohimoa ja innovatiivisuutta sekä tervettä markkinalähtöisyyttä toimissaan, osoittaen että Suomessa voidaan tehdä laadukkaita ja kansainvälisesti kiinnostavia juomia.
  • Kuusamon kaupungin Naturpolis-hanke
    Kaupungissa on tehty paljon villiruokayhteistyöstä, jotta siitä tulisi luonto-, hyvinvointi- ja ruokamatkailun kohde sekä kotimaassa että ulkomailla. Hanke on lisännyt kuusamolaisten yrittäjien yhteistyötä ja yhteinen visio villiruoan kotipaikasta alkaa toteutua.
  • Hakaniemen Ykköskauppiaat ry
    Hakaniemen halli on yksi suomalaisen ruokakulttuurin keskuksista. Palkinnolla halutaan vahvistaa hallin kauppiaiden uskoa siihen, että sitkeys palkitaan ja Hakaniemen asiakkaat seuraavat hallin väkeä väliaikaisiin tiloihin ja palaavat halliremontin jälkeen innolla ruokaostoksille yli 100-vuotiaaseen Hakaniemen halliin.

Lue lisää tiedotteesta!

Vuonna 2014 palkitut

  • Loreno Dalla Valle  – villiruoan edelläkävijä
    Dalla Valle on edelläkävijä, joka on aloittanut työn villiruoan hyväksi ja viennin edistämiseksi ennen kuin villiruokaa oli edes keksitty. Vallen yritys on vienyt  suomalaisia herkkutatteja ulkomaille parhaina vuosina yli miljoona kiloa.
  • Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia
    Helsingin kaupunki kirjasi ruokakulttuurin edistämisen vuonna 2010 hyväksyttyyn strategiaansa. Strategian tuloksena Helsingistä on kehittynyt kasvualusta korkeatasoisille ravintoloille, tapahtumille ja yrittäjyydelle sekä Suomeen suuntautuvalle ruokamatkailulle.
  • Lähiruokaan keskittynyt Naantali-ilmiö
    Naantali-ilmiö sai alkunsa paikallisen perunanviljelijän Jaakko Lehmuskosken aloitteesta tarjota saariston lapsille omalla alueella tuotettua ruokaa. Aloitteen & alueellisen yhteistyön seurauksena Naantalin lapset saavat nyt muun muassa lähikalaa ja oman kylän perunoita.

Lue lisää tiedotteesta!

Kuvassa Lentävä Lautanen -palkinnon saajat: Elisa Kangasaho ja Jarmo Pitkänen, Kuusamo, Pirjo Passinen, Hakaniemen halli, Miika Lipiäinen ja Mikko Koskinen, Kyrö Distillery. Kuva: Aino Huovio

Lisätietoja 

ELO-säätiö
Toimitusjohtaja Bettina Lindfors
040 920 9810
bettina.lindfors@elo-saatio.fi

 

ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tuo yhteen alan tekijät, tukijat ja tulevaisuuden toivot. Vuonna 2009 perustettu säätiö tekee töitä yhdessä laajan verkostonsa kanssa, jotta Suomi nousee kansainvälisesti kiinnostavaksi ruoka-, juoma- ja ravintola-alan edelläkävijäksi.

Järjestämme vuosittain Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija–  suomenmestaruuskilpailut. Vastaamme myös Suomen osallistumisesta maailman arvostetuimpaan Bocuse d’Or -kokkikilpailuunKouluruokaon kansainvälisesti kiinnostava suomalainen innovaatio, ja sitä edistääkseen ELO-säätiö luotsaa valtakunnallista kouluruokailun asiantuntijaverkostoa. Näytämme tietä luoden suomalaisen ruokadiplomatian ja kestävän kehityksen linjauksia yhteistyössä alan toimijoiden kanssa mm. Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Lisäksi palkitsemme alan rohkeita edelläkävijöitä Lentävä Lautanen-ruokakulttuuripalkinnolla

Lue seuraavaksi