Kouluruokailuverkostossa on voimaa

ELO-säätiön vuodesta 2013 asti luotsaama avoin valtakunnallinen kouluruokailuverkosto (Finnish School Meal Network) kokoaa yhteen suuren joukon kouluruokailun edelläkävijöitä, päättäjiä, tutkijoita, tekijöitä ja asiantuntijoita.

Tavoitteemme on lisätä kouluruokailun arvostusta ja yhteistyötä toimijoiden kesken, jotta upea suomalainen sosiaalinen innovaatio, maksuton kouluruokailu, näkyy ja kehittyy tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Tapaamme, jaamme tieto, kokemuksia ja työkaluja, viestimme yhdessä ja tuemme toistemme toimintaa.

Kouluruokailuverkostossa mukana ELO-­säätiön lisäksi mm:

Ammattikeittiöosaajat ry (AMKO), Edutaru Oy, Finlands svenska Marthaförbund, Helsingin yliopisto (HY), Itä-Suomen yliopisto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK),  Maa- ja metsätalousministeriö (MMM), Maito ja terveys ry, Marthaförbund rf, Mediatalo Keskisuomalainen, Nuorisotutkimusseura, Nuorten Akatemia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), Kotitalousopettajien ­liitto ry, Kouluruokatietopankki, Opetusalan ammattijärjestö (OAJ), Opetushallitus (OPH), Perho liiketalousopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Ruokatieto ry, Ruokavirasto, Savonia­ ammattikorkeakoulu, Suomen 4H­liitto, Suomen vanhempainlitto, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Viestintävalkea, Turun yliopisto, Fazer Food Services, Continental Foods Finland Oy, Vaasan Oy ja Valio Oy.

Tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä

Verkoston voimalla pyrimme luotsaamaan ilmastonmuutos keskustelua vastakkainasettelusta ja ahdistuksesta kohti yhteistä maaperää ja reiluja ratkaisuja. Kouluruokailu- ja ruokakasvatusverkoston syksyn 2019 kokouksessa keskityttiin tulevaisuuden haasteisiin ja ratkaisuihin teemalle: ”Ruokarauha – pois kärjekkäästä keskustelusta kohti maltillista asioiden punnintaa”. Pohjoismaisessa verkostossa laajennamme näkökulmaa kohti kansainvälistä yhteistyötä, dialogia ja tuloksellisia ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä ja lasten hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa. 

Uutta ja innovatiivista 

Verkoston yhteistyön pääpaino on viestinnässä, mutta verkostossa myös luodaan uutta. Kouluruokapäivä  on loistava esimerkki verkoston kautta syntyneestä hankkeesta, missä kaikkien vahvuuksia ja osaamista hyödynnetään.  #Kouluruokapäivä on ELO-Säätiön ja yhteistyökumppaneiden luoma tapahtumakonsepti, jonka tarkoituksena on osallistaa ja yhdistää kaikki oman alueen kouluruokailuun liittyvät tahot ideoimaan ja unelmoimaan tulevaisuuden kouluruokailua. #Kouluruokapäivässä päivitetään käsitykset tälle vuosituhannelle ja tutustutaan moderniin kouluruokaan yhdessä tekemällä. #Kouluruokapäivässä lapset, vanhemmat ja päättäjät  pääsevät tutustumaan kouluruoan makuun, historiaa ja nykypäivään, tapaamaan tekijöitä, visioimaan tulevaisuutta, vaikuttamaan ja oivaltamaan uutta.

Lue lisää: kouluruokailun juhlavuoden viestintäkokonaisuus 2018 (PDF)
Lue lisää: Kouluruokailun juhlavuoden Kouluruokapäivä-konsepti
Lue lisää: Kouluruokapäivästä Helsingin Teurastamolla 11. marraskuuta 2014

Verkostovoimaa uudistuksiin

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Idea on yksinkertainen – konkreettisia tekoja, mitattavia tuloksia. Kouluruokailuverkosto sitoutuu vahvistamaan lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia kouluruokailun kehittämisessä sekä jalkauttamaan uutta opetussuunnitelmaa ja kouluruokailusuosituksia. Sitoudumme auttamaan kouluja ja toimijoita yhteistyön luomisessa ja uuden omaksumisessa eri työkalujen ja vaikutuskanavien avulla.

Lue lisää:  Kouluruokailuverkoston sitoutumus2050

Kansainvälistä näkyvyyttä
Suomi on kiinnosvata kouluruokailun edelläkävijä maailmalla. Kouluruokailu on myös osa Suomen maakuvatyötä ja osaamisvientiä. Myös kouluruokailuverkosto ottaa myös osaa kansainvälisiin teemohin ja tapahtumiin.

–  Joskus on vaikea nähdä lähelle. Se, missä olemme muiden mielestä vallankumouksellisia edelläkävijöitä, on meille arkea. Siksi on hyvä välillä pysähtyä itsekin ihmettelemään ja ihastelemaan kaikkea sitä, mitä olemme saaneet Suomessa aikaa, sanoo Sini Garam, ELO-säätiön kouluruokailuverkoston koordinaattori.

Makupaloja kansainvälisestä toiminnasta:

Pohjoismainen juhlavuoden huippuseminaari Hanasaaressa 10.12.2018

Suomalainen kouluruokaosaaminen vahvasti esillä Nordic Assembly for Public Meals Kööpenhamissa

Suomalainen kouluruoka lähti lentoon

Suomen kouluruokailu mallina Englannissa

Food Revolution Day – Kouluruokailun vallankumoukselliset tulevat Suomesta

Food Revolution Day -videotervehdys verkostolta

Haluatko mukaan verkostoon?

Ota meihin yhteyttä!

Lisätietoja:
Sini Garam, ideaattori, ELO-säätiö
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi

Kuvassa Kouluruokapäivän tehotiimi © Jussi Ulkuniemi

Lue seuraavaksi