Vuoden Kokki -kilpailun historia

Vuoden Kokki on ruoanlaiton suomenmestaruuskilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1995. Ensimmäisen kerran voiton vei Pekka Terävä Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Olosta. Hallitsevan Vuoden Kokin edustuskausi kestää aina seuraavan voittajan valintaan saakka ja tänä aikana kokkien suomenmestari osallistuu monipuolisesti eri tapahtumiin, mediaesiintymisiin ja yhteistyökumppaneiden kampanjoihin.

Kilpailua tuomaroivat alan parhaat osaajat. Pisteitä saa muun muassa annosten mausta ja herkullisuudesta sekä raaka-aineiden oikeaoppisesta käytöstä ja annosten omaperäisyydestä. Keittiötyöskentelyä valvovat erikseen keittiötuomarit, jotka huomioivat muun muassa hygieniaa, huolellisuutta, taloudellisuutta, ruokahävikkiä sekä kilpailun sääntöjen noudattamista esimerkiksi välineiden suhteen.

Suomessa kilpailuun osallistumista on koordinoinut ELO-säätiö eli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vuodesta 2009. Säätiö syntyi, kun joukko kokkeja ja ruoka-alan vaikuttajia kokoontui yhteen ja päätti perustaa organisaation, joka kokoaisi tukijat, tekijät ja päättäjät yhteisen tavoitteen ääreen. Vuoden Kokki -kilpailua ja suomalaista ruokakulttuuria tehdään tunnetuksi yhä laajemmalle ja kansainvälisemmälle yleisölle.

Vuoden Kokki -kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen keittiömestarin uralla ja Vuoden Kokit ovatkin menestyneet alalla loistavasti. Vuodesta 2013 alkaen on Vuoden Kokki -kilpailun lisäksi järjestetty samanaikaisesti Vuoden Tarjoilija -kilpailua, jonka tarkoituksena on lisätä alan arvostusta ja ammattitaitoa.

Vuoden Kokki -kilpailun voittajat

1995 – Pekka Terävä
1996 – Aki Wahlman
1997 – Michael Björklund
1998 – Petteri Luoto
1999 – Markus Aremo
2000 – Peppi Aralehto
2001 – Henry Tikkanen
2002 – Marko Palovaara
2003 – Ari Ruoho
2004 – Juuse Mikkonen
2005 – Matti Jämsén
2010 – Mika Palonen
2011 – Henri Kotkavuori
2012 – Eero Vottonen
2013 – Erik Mansikka
2014 – Heikki Liekola
2015 – Ismo Sipeläinen
2016 – Toni Kostian
2017 – Mattias Åhman
2018 – Kalle Tanner
2019 – Mikko Kaukonen

Lue lisää Vuoden Kokki -kilpailusta kautta aikojen Metoksen nettisivuilta.
Lue lisää Vuoden Kokki -historiikista.

Kuvassa Vuoden Kokit vuonna 2017, kuvaaja Emilia Kangasluoma.

Lue seuraavaksi