Kouluruokapäivä on koko koulun yhteinen, osallistava teemapäivä

Kouluruokapäivä on joka koulun oma tapahtumakonsepti maksuttomine aineistoineen, jossa tuodaan käsitykset kouluruoasta tälle vuosituhannelle yhdessä tekemällä, maistamalla, ideoimalla ja oivaltamalla. Teemapäivä on tarkoitettu kaikille – oppilaille, opettajille, keittiöhenkilökunnalle ja vanhemmille. Tavoitteena on tutustua niin kouluruokailun historiaan kuin tulevaisuuteen, tarinoihin ja tekijöihin, laajentaa näkökulmia, tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa ja juhlistaa suomalaisia saavutuksia yhdessä.

Kouluruokapäivän osallistavien ja oivalluttavien toimintapisteiden avulla voidaan ottaa kaikki mukaan kehittämistyöhön ja löytää juuri omalle koululle sopivia ratkaisuja.

– Kouluruokailun onnistumisen salaisuus on alusta asti ollut yhteistyö. Siihen tarvitaan kaikkia: oppilaita, vanhempia, opettajia, rehtoreita ja keittiön väkeä. Kouluruokapäivä tarjoaa tähän elämyksellisen ja hauskan työkalun. Kouluruokapäivä-aineisto on maksuton ja tarkoitettu kaikkien koulujen käyttöön, ELO-säätiön kouluruokailuverkoston vetäjä Sini Garam vinkkaa.

Myös #Kouluruokapäivä-konsepti syntyi yhteistyön tuloksena. Ensimmäinen #Kouluruokapäivä järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11.11.2014. yhdessä Helsingin kaupungin opetusviraston, Palmian, Ruokatiedon, Tukkutorin sekä Flavour Studion kanssa. Vuonna 2018 kouluruokailun juhlavuoden kunniaksi aineistoa on päivitetty ja kehitetty ELO-säätiön koordinoimana yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Tietoa, elämyksiä ja ideointia — vanhemmille, lapsille, medialle ja päättäjille

Kouluruokapäivässä jokainen on asiantuntija ja kaikkien ääni pääsee kuuluville. Kouluruoka -tastingissa vanhemmat pääsevät maistamaan, millaista ruokaa lapset koulussa nykyään syövät. Aikamatkalla kouluruoan historiaan päästään tutustumaan siihen, miten kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa yhteiskunnan ja ruokakulttuurin muutosten mukana. MiniMakukoulussa aistit pääsevät valloilleen hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Visio 2030 on helppo ja luova tapa saada kaikkien ideat näkyviksi ja ääni kuuluville. Tulevaisuuteen kurkistaminen muodostaa yhteisen kuvan siitä, mihin suuntaan halutaan mennä – mikä meidän koulun lapsille, aikuisille ja vanhemmille on tärkeää. Kiitos ruoasta! -toimintapisteessä annetaan mahdollisuus tehdä ympärillä  oleva hyvä näkyväksi. Matkalla maailman ympäri tutustutaan eri maiden kouluruokailuun ja millaisia vaikutuksia kouluruokailulla on eri maiden perheiden arkeen.

Jokainen koulu on erilainen, samoin jokainen Kouluruokapäivä

Kouluruokapäivän voi koostaa eri osista juuri omanlaisekseen. Kouluruokapäivässä voi tutustua kouluruokailun historiaan, tarinoihin ja kehitykseen, laajentaa näkökulmia, oivaltaa uutta, päivittää tietoja ja juhlistaa suomalaisia saavutuksia yhdessä. Työkalupakista löytyy päivitettyjä materiaaleja, ohjeita ja ideoita oman päivän järjestämiseen.

Linkit:

http://www.elo-saatio.fi/kouluruokapaiva
www.kouluruokailu.fi

Lisätietoja:

Kouluruokapäivä-aineisto on maksuton ja tarkoitettu kaikkien koulujen käyttöön. Vuonna 2018 aineistoa on päivitetty ja kehitetty ELO-säätiön koordinoimana osana kouluruokailun juhlavuoden toimintakokonaisuutta yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Sini Garam
Projektipäällikkö
050-5870929
sini.garam@elo-saatio.fi

Bettina Lindfors
Toimitusjohtaja
040-9209810
bettina.lindfors@elo-saatio.fi

Taustaa:

Ensimmäinen #Kouluruokapäivä järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11.11.2014. yhdessä Helsingin kaupungin opetusviraston, Palmian, Ruokatiedon, Tukkutorin sekä Flavour Studion kanssa. Lähtökohtana toimi ajatus kaikkien osapuolien – oppilaiden, opettajien, vanhempien, keittiön väen ja virkamiesten osallistamisesta, tasavertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Vuonna 2018 kouluruokailun Juhlavuoden kunniaksi aineistoa on päivitetty ja kehitetty ELO-säätiön koordinoimana ja Maa- ja metsätalousministeriön tuella.

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä myös kansainvälisesti kiinnostavaa. ELO-säätiön vuodesta 2013 luotsaama kouluruokailuverkosto kokoaa yhteen suuren joukon kouluruokailun tekijöitä, tukijoita ja näkijöitä, jotta suomalainen sosiaalinen innovaatio, kouluruokailu näkyy ja kehittyy tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Tavoitteemme on tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa. Tänä vuonna teemme Maa- ja metsätalousministeriön tuella Kouluruokailun 70-vuotisjuhlavuoden viestintää. Lue lisää valtakunnallisen kouluruokailun asiantuntijaverkoston toiminnasta:  www.kouluruokailu.fi

Lue seuraavaksi