Bocuse d’Or kilpailu

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja se on saanut nimensä kuuluisalta edesmenneeltä ranskalaiskeittiömestari Paul Bocuselta, joka toimi lähes 30 vuotta kansainvälisesti arvostetun kilpailun johtajana. Kilpailukaudella 2015-2017 lähtien Paul Bocusen jalanjälkiä seuraa Grant Achatz, kolmen Michelin tähden ravintoloitsija Yhdysvalloista.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Kilpailuun osallistuu kansallisuuksia neljältä eri mantereelta ja 24 maasta, jotka kilpailevat finaalipaikasta alueellisten karsintojen kautta. Karsintakierrokset pidetään Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

Bocuse d´Or Europe 2018
Bocuse d’Or Europe, eli Euroopan osakilpailu järjestettiin Italian Torinossa 10.-12.6.2018, jossa 20 maasta 10 parasta joukkuetta jatkaa loppukilpailuun. Suomi kilpaili 12.6 alkaen klo 11.00 Suomen aikaa. Kilpailuaika oli 5h 35min, jonka aikana valmistettiin 15 annosta lautasille ja 15 annosta vadille. Pakollisia raaka-aineita lautasilla olivat: kananmuna ja Castelmagno DOP -naudan raakamaitojuusto. Lisäksi lautasannokseen oli lisättävä kilpailua edeltävänä iltana paljastettu yllätysraaka-aine, spagetti. Vadin pakollisia raaka-aineita olivat: Fassona Piemontese -naudan sisäfilee, kateenkorva ja Sant’Andrea -riisi.

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela sijoittuivat neljänneksi ja ovat siten mukana loppukilpailussa.

Bocuse d’Or Finaali 2019
Loppukilpailut käytiin Ranskan Lyonissa tammikuussa 2019. Suomi kilpaili toisena kisapäivänä 30.1. 2019.

Lyonissa tehtiin kaksi kilpailuruokaa 14 hengelle 5 tunnissa 35 minuutissa. Molemmat tehtävät kunnioittivat ranskalaisen keittiötaidon mestareita, kilpailun perustajaa Paul Bocusea ja Joël Robuchonia.

Vadilla esiteltävän ruoan pääraaka-aine oli vasikan kyljysrivi, jonka seuraksi tuli valita vasikan sisäelimiä, esimerkiksi kateenkorvaa, maksaa tai munuaista. Kilpailutehtävässä kunnioitettiin Bocusen periaatetta siitä, että raaka-aine on annoksessa parhaimmillaan silloin, kun sen tunnistaa. Lisäksi vatitehtävässä tuli tuoda esiin kilpailijan maan identiteettiä sekä ruoassa että muotoilussa.

Lautasannostehtävässä kunnioitettiin klassikoita modernisoinutta Robuchonia ja valmistettiin moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta vihannes tai liha-vihannesterriinistä. Kilpailutehtävässä käytettävät raaka-aineet olivay kasvikset ja äyriäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat.

ELO-säätiö mukana mahdollistamassa
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö on vastuullinen kilpailun järjestäjä Suomessa. Säätiö on koordinoinut Suomen kilpailuun osallistumista vuodesta 2009. ELO-säätiö vastaa rahoituksista, yhteistyökumppanuuksista ja kilpailun teemasta.

Lue lisää ELO-säätiöstä.
Lue lisää Bocuse d’Orista kilpailun virallisilla kotisivuilla.
Lue lisää Suomen Bocuse d’Or -edustajasta. 
Tutustu Bocuse d’Or Academy Finland -tiimiin.

www.elo-saatio.fi/bocusedor

#bocusedorfi

Artikkelikuvassa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela/Kuva Kim Öhman.

Lue seuraavaksi