Kouluruokapäivä – koko koulun yhteinen teemapäivä

Kouluruokapäivässä päivitetään omat kouluruokailu- käsitykset tälle vuosituhannelle yhdessä tekemällä, ideoimalla ja oivaltamalla. Teemapäivän tavoitteena on tuoda kouluruoka lähelle – tutustua kouluruokailun historiaan, tarinoihin, kehitykseen ja tekijöihin, laajentaa näkökulmia, tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa ja juhlistaa suomalaisia saavutuksia yhdessä. 

Kouluruokailu on tärkeä osa paitsi jokaista koulupäivää, myös Suomen historiaa ja menestystarinaa. Sadassa vuodessa köyhäinavuksi tarkoitetun maksuttoman vellilautasen ympärille on kasvanut monipuolinen ruokakasvatuskokonaisuus. Meistä on tullut kansainvälisiä edelläkävijöitä niin kouluruokailun kuin koulun ruokakasvatuksen kehittämisessä. Tavoitteemme on tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa.

Kouluruokapäivän avulla voidaan ottaa kaikki mukaan kehittämistyöhön ja löytää juuri omalle koululle sopivia ratkaisuja hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Kouluruokailun onnistumisen salaisuus on alusta asti ollut yhteistyö. Siihen tarvitaan kaikkia: oppilaita, vanhempia, opettajia, rehtoreita ja keittiön väkeä. Kouluruokapäivä tarjoaa tähän elämyksellisen ja hauskan tavan. Myös virkamiehet ja media ovat tervetulleita mukaan!

Tietoa, elämyksiä ja ideointia — vanhemmille, lapsille, medialle ja päättäjille

Kouluruokapäivässä jokainen on asiantuntija ja kaikkien ääni pääsee kuuluville. Kouluruoka-tastingissa vanhemmat pääsevät maistamaan, millaista ruokaa lapset koulussa nykyään syövät. Aikamatkalla kouluruoan historiaan päästään tutustumaan siihen, miten ja miksi kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa yhteiskunnan ja ruokakulttuurin muutosten mukana. MiniMakukoulussa aistit pääsevät valloilleen hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Visio 2030 on helppo ja luova tapa saada kaikkien ideat näkyviksi ja ääni kuuluville. Tulevaisuuteen kurkistaminen muodostaa yhteisen kuvan siitä, mihin suuntaan halutaan mennä – mikä meidän koulun lapsille, aikuisille ja vanhemmille on tärkeää. Kiitos ruoasta! -toimintapisteessä annetaan mahdollisuus tehdä ympärillä  oleva hyvä näkyväksi. Matkalla maailman ympäri tutustutaan eri maiden kouluruokailuun ja millaisia vaikutuksia kouluruokailulla on eri maiden perheiden arkeen.

Jokainen koulu on erilainen, samoin jokainen Kouluruokapäivä
Kouluruokapäivän voi koostaa eri osista juuri omanlaisekseen. Kouluruokapäivässä voi tutustua kouluruokailun historiaan, tarinoihin ja kehitykseen, laajentaa näkökulmia, oivaltaa uutta, päivittää tietoja ja juhlistaa suomalaisia saavutuksia yhdessä.

Työkalupakista löydät materiaaleja, ohjeita ja ideoita oman päivän järjestämiseen:

Jaa omissa kanavissa! – työkalupaketti viestijöille & yhteistyökumppaneille

Tästä työkalupakista löydät yhteistyökumppanien viestintään tarkoitettuja materiaaleja. Muista katso lopusta myös muut alan hienot kouluruokailun ja ruokakasvatukset työkalut!

Kouluruokapäivä 2014-20
Kouluruokapäivän kouluruokamaistiaiset ovat hauska tapa antaa vanhemmille mahdollisuus maistaa kouluruokaa ja tutustua sen tekijöihin. ©Jussi Ulkuniemi

Ensimmäinen #Kouluruokapäivä järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11.11.2014. yhdessä Helsingin kaupungin opetusviraston, Palmian, Ruokatiedon, Tukkutorin sekä Flavour Studion kanssa. Lähtökohtana toimi ajatus kaikkien osapuolien – oppilaiden, opettajien, vanhempien, keittiön väen ja virkamiesten osallistamisesta, tasavertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Lue lisää Kouluruokapäivästä Helsingin Teurastamolla!

Kouluruokapäivä-aineisto on maksuton ja tarkoitettu kaikkien koulujen käyttöön. Materiaalin ja konseptin päivitys on tehty Maa- ja metsätalousministeriön tuella.

Hyvää Kouluruokapäivää!

Ota yhteyttä!
Sini Garam, ideaattori, ELO-säätiö
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi

Lisää ideoita ja työkaluja kouluruokailun kehittämiseen:

TAUSTAA

Ensimmäinen #Kouluruokapäivä järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11.11.2014. yhdessä Helsingin kaupungin opetusviraston, Palmian, Ruokatiedon, Tukkutorin sekä Flavour Studion kanssa. Lähtökohtana toimi ajatus kaikkien osapuolien – oppilaiden, opettajien, vanhempien, keittiön väen ja virkamiesten osallistamisesta, tasavertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Vuonna 2018 kouluruokailun Juhlavuoden kunniaksi aineistoa on päivitetty ja kehitetty ELO-säätiön koordinoimana yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Lue seuraavaksi