Kouluruokapäivän viestintä tarjoaa oivalluksia

Jo 70 vuoden ajan tuhannet lapset ja nuoret ovat syöneet maksuttoman koululounaan. Kouluruokailu on tuonut terveyttä, tasa-arvoa ja mahdollisuuksia menestymiseen läpi vuosikymmenien. Kouluruokailu on kaikille tuttu ja arkinen asia, sitä on ihailtu ja inhottu, kaivattu ja kammottu. Joka sukupolvella on omat kouluruokailutarinansa. Nyt on aika päivittää tiedot tälle vuosituhannelle!

Mitä haluatte kertoa vanhemmille, isovanhemmille tai paikallismedialle tämän päivän kouluruokailusta? Alta löydät ideoita oman koulun some- ja uutiskanavien viestintään. Voit käyttää valmiita kuvia tai suunnitella omia.

Täältä dropbox-kansiosta löydät kaikki viestintämateriaalit!

Myytinmurtajat 

Kouluruokailu muuttuu ajassa. Nyt on aika päivittää tiedot tälle vuosituhannelle. Haastatelkaa vanhempia ja isovanhempia. Mitä asioita tai teemoja, jotka eivät enää pidä paikkaansa, nousee esiin? Etsikää lehdistä ja netistä kouluruokailujuttuja. Toimittajat saattavat muistella jutuissaan omia kouluruoka-aikojaan. Mitä haluaisitte heille kertoa tämän päivän kouluruokailusta? Mikä käsityksiä haluaisitte korjata, mitä myyttejä murtaa?

Ruokalistapäivitys

Kouluruokailu ja ruokalistat muuttuvat ajassa. Jotkin ruoat pysyvät mukana ja suosikkeina vuosikymmeneltä toiselle. Tutustukaa oman koulunne ruokalistoihin. Verratkaa niitä edellisten vuosikymmenien ruokalistoihin – esimerkkejä löytyy  täältä: Aikamatka 1940-1990-lukujen kouluruokalistat. Haastatelkaa vanhempia ja isovanhempia siitä, minkälaisia ruokia he muistavat kouluajoiltaan. Mitä eroja huomaatte?  Mitä haluaisitte kertoa jollekin, joka ei ole käynyt syömässä tämän päivän kouluruokaa?

Volyymia ja voimaa numeroiden takana

Kouluruokailu on vaikuttanut ja vaikuttaa tänäkin päivänä tuhansien ja taas tuhansien elämään. Mitkä numerot kuvastaisivat parhaiten kouluruokailun vaikuttavuutta? Kuinka moni lapsi ja nuori saa omassa koulussasi maksuttoman aterian? Entä omassa kunnassasi? Entä koko maassa? Kuinka monta ateriaa jokainen teistä syö koulu -uransa aikana? Jos kouluruokaa ei olisi tarjolla, millaisella välipalalla sen korvaisit ja mitä se maksaisi? Kuinka iso lasku tästä syntyisi kouluvuosien aikana? Mitkä muut luvut voisivat kuvata hyvin kouluruokailun vaikuttavuutta?

 

 

Sata vuotta kehitystä ja oivalluksia

Sadassa vuodessa köyhäinavuksi tarkoitetun maksuttoman vellilautasen ympärille on kasvanut monipuolinen ruokakasvatuskokonaisuus. Meistä on tullut kansainvälisiä edelläkävijöitä niin kouluruokailun kuin koulun ruokakasvatuksen saralla. Aikajanalta näet, mistä ollaan tultu ja miten pitkä matka ollaan kuljettu. PDF: Kouluruokapäivä – kouluruokailun aikajana.

 

Painotuotteet: 

Halutessasi voit myös painattaa kouluruokailun aikajanan seinälle sekä myytin murtaja ja eri aikakausien ruokalistoja esitteleviä pöytäkolmioita pöydille. Löydät painotiedostot täältä! Alta löydät painotaloa varten tarvittavat painotekniset tiedot:

1. Aikajana
Koko: 400 x 2000 mm
Leikkuuvarat: 3 mm
Värillisyys: CMYK 4/0

 2. Pöytäkolmiot (3 erilaista)
Avattu koko: 297 x 210 mm (A4)
Taitellun kolmion yhden sivun koko: 99 x 210 mm
Leikkuuvarat: 3 mm
Värillisyys: CMYK 4/0
Huom! Pyydä painoa lisäämään kolmion taitteluun ja kokoamiseen tarvittava reunaliuska. Se ei ole pdf-tiedostossa ei ole mukana.

Muita viestintämateriaaleja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurkkaa täältä myös muut Kouluruokapäivä-materiaalit ja ohjeet tapahtuman järjestämiseen ja viestintään:

 

TAUSTAA

Ensimmäinen #Kouluruokapäivä järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11.11.2014. yhdessä Helsingin kaupungin opetusviraston, Palmian, Ruokatiedon, Tukkutorin sekä Flavour Studion kanssa. Lähtökohtana toimi ajatus kaikkien osapuolien – oppilaiden, opettajien, vanhempien, keittiön väen ja virkamiesten osallistamisesta, tasavertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Vuonna 2018 kouluruokailun Juhlavuoden kunniaksi aineistoa on päivitetty ja kehitetty ELO-säätiön koordinoimana yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Lue seuraavaksi