Suomalainen kouluruokaosaaminen vahvasti esillä Kööpenhamissa

Kouluruokailun juhlavuosi on täysillä käynnissä. ELO-säätiö on syksyllä aktiivisesti mukana menossa viestijänä, tapahtumajärjestäjänä ja verkostoitujana. Syksyn aloittaa Nordic Assembly for Public Meals -tapahtuma Kööpenhaminassa, jossa Suomen kouluruokaosaamista ja ruokakasvatusta esittelee SLC Ry, Marthaförbundet Ry, THL ja Elo-säätiö.

Pohjoismaisen julkisen ruoan ympärille keskittyvä Nordic Assembly for Public Meals -asiantuntijatapahtuma järjestetään 30.-31.8.2018 Kööpenhaminassa. Keskiössä ovat tällä kertaa lapset ja nuoret.

– Valitsimme teemaksi lapset ja nuoret – ovathan he tulevaisuuden kuluttajia ja kansalaisia. Voimme opettaa lapsia tekemään kestävämpiä ruokavalintoja aikuisiällä tarjoamalla herkullisia ja terveellisiä aterioita päiväkodeissa ja kouluissa. Tämä on voitto niin yksilölle kuin yhteiskunnalle, kertoo tapahtuman johtaja Anne Stald Møllmann.

Yhteistyöosaamista ja toimivia työkaluja

Tapahtuma keskittyy käytännön ratkaisuihin. Tilaisuuden ytimessä on toiminnallinen tapahtumatori, jossa teoria ja käytäntö yhdistyvät elämyksellisellä tavalla. Tarjolla työpajoja, esityksiä, esimerkkejä eri maiden kouluruokailuratkaisuista sekä paljon verkostoutumismahdollisuuksia.

Tapahtuman johtaja Anne Stald Møllmann näkee Suomen osallistumisen tärkeänä.

– Suomen kouluruokailujärjestelmä inspiroi muita Pohjoismaita – onhan se jo vakiintunut systeemi, johon kuuluu mittavasti kokemusta ja hyväksi koettuja ratkaisuja. Tanskassa ja Norjassa kouluruokailu rajoittuu vielä vain muutamiin kaupunkeihin ja projekteihin.

Kouluruokailun ja koulun ruokakasvatuksen edelläkävijä Suomi on vahvasti mukana kahdella  pääteemalla:

  1. How to make the best school meal in the world even better
    – Innovation, co-operation, persistence & passion (ELO-säätiö, Marthaförbundet & SLC)
  2. National recommendations for meals in preschools and schools
    – Health, joy and learning (THL)

Kouluruokailu osa Suomen ruoka- ja osaamisvientiä

ELO-säätiön yhteistyökumppaneina pohjoismaisessa tapahtumassa ovat Ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliitto (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC) sekä Marthaförbundet.  

– Suomalaisille tuottajille on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat tutustua kotimaisiin raaka-aineisiin ja ruokakulttuuriin jo varhain. Sen lisäksi meidän suomalainen kouluruokamme on ainutlaatuinen keksintö, josta voimme jakaa kokemusta ja osaamista maailmalle, kiteyttää SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

ELO-säätiön painopiste tapahtumassa on kansainvälinen vaikuttamis- ja maakuvatyö.

– Haluamme luoda entistä suurempaa kiinnostusta Suomea kohtaan. Kouluruokailu vahva osa Suomen ruoka- ja osaamisvientiä, mutta myös erinomainen tapa esitellä maabrändiä – suomalaisen ruokakulttuurin edistämistyötä parhaimmillaan, kertoo ELO-säätiön toimitusjohtaja Bettina Lindfors.

Lataa tapahtuman ohjelma täältä!

Seuraa tapahtumaa somessa täällä!

 

 

Lisää tapahtumasta ja järjestäjistä

Tapahtuman järjestäjä toimii The Copenhagen House of Food ja Nordic Plate -verkosto. Tapahtuma on Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittamana ja järjestetään osana Copenhagen Cooking & Food Festival -tapahtumaa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten ruokailun kanssa kuten keittiöalan ammattilaiset, tutkijat, poliitikot ja kuntapäättäjät.

Nordic Plate

Nordic Plate on pohjoismaisten ruoka-alan organisaatioiden ja ammattilaisen sekä politiikkojen verkosto. Toiminnan tarkoituksena on parantaa entisestään pohjoismaisten julkisten keittiöiden osaamista, kestävän kehityksen ratkaisuja  ja ravitsemuksellista laatua. Tavoitteena on tukea pohjoismaista hyvinvointia ruokalautanen kerrallaan, oli se sitten tarjoiltu päiväkodissa, koulussa, sairaalassa tai hoivakodissa. Toiminta pohjaan yhteispohjoismaiseen Uusi pohjoismainen keittiö -julistukseen.

http://nordicplate.nu/

http://www.newnordicfood.org/

Lisää ELO-säätiön kouluruokatyöstä

Kouluruokailu viettää 70-vuotisjuhlavuottaan. ELO-säätiö on vahvasti mukana nostamalla esiin kouluruokailun merkitystä, kehitystä ja tekijöitä. Juhlavuoden toimintakokonaisuuteen kuuluu kansallista ja kansainvälistä viestintää ja sisällöntuotantoa sekä kansallinen kouluruokapäivä. Vuosi huipentuu pohjoismaiseen huippuseminaariin joulukuussa 2018. Toimimme yhdessä sekä Kouluruokailuverkoston että laajan asiantuntijaverkoston kanssa Maa- ja metsätalousministeriön tuella. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta ja arvostusta suomalaista kouluruokailua ja ruokakulttuuria kohtaan Suomessa ja ulkomailla.

Lue seuraavaksi