Suomen Bocuse d’Or -edustajan Ismo Sipeläisen vati lumoaa pelkistetyllä pohjoismaisella tyylillään

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

 

Muotoiluosaaminen nousee Bocuse d’Or -kilpailussa esiin, kun toinen kilpailutehtävistä esitellään kilpailuun suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan, ja kilpailijan kyky tuoda oman kotimaansa identiteettiä annokseen vaikuttaa pisteytykseen. Suomen Bocuse d’Or -edustajan Ismo Sipeläisen vadin suunnittelussa muotokieltä etsittiin Suomen luonnosta.

Suomen Bocuse d’Or -kilpailutiimi teki ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa. Kaksi toisiaan täydentävää nuorta lahjakasta opiskelijaa: muotoilun kandidaattiopiskelija Laura Meriluoto sekä teollisen muotoilun maisteriopiskelija Klaudia Kasprzak toteuttivat Suomen Bocuse d’Or -edustajan Ismo Sipeläisen vadin. Meriluoto katsoi muotokieltä luonnon lähellä eläneen suomalaisen näkökulmasta ja vaihto-opiskelija Kasprzak uutuuden viehätyksen kautta, ensimmäiset suomalaiset luontokokemukset yhä mielessään. Vadin materiaaleiksi valittiin koivuvaneri, lasi ja kupari. Vadin suunnittelua johti muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari.

 

”Koivuvaneri on vaaleaa, mutta siinä on kuitenkin elämää ja se kuvastaa hyvin suomalaista osaamista ja luontoa metsineen. Materiaalina lasi antaa haluttua kiiltoa ja heijastusta, joka sopii kilpailutilanteeseen. Kuparilla taas on jo pitkät perinteet suomalaisessa keittiöhistoriassa ja myös se heijastaa valoa sopien vatikokonaisuuteen. Lisäksi kupari pitää halutut raaka-aineet vadilla lämpimänä. Vadin peiliteräsupotukset tuovat vatiin Suomen lukuisat järvet ja vadin koruna toimii vatia kiertävä peiliteräsreunus. Vadissa tulee hienosti esiin myös Ismon persoonallisuus –  rohkea, kuten Ismo kokkina, mutta samanaikaisesti minimalistinen ja elegantti.

Lähdimme miettimään vadin materiaaleja Ismon toiveiden ja halutun vaalean värimaailman kautta. Tärkeää oli löytää myös yhteinen kieli ja ottaa huomioon miten eri tavoin muotoilija ja kokki sanallistavat asioita. Ismolla oli selkeät mielipiteet siitä, mistä materiaaleista ja muodoista hän pitää, joten vadin suunnittelu lähti käyntiin luontevasti. Turhaa koristeellisuutta vältettiin, jotta ruoka itsessään nousee vadilla pääosaan.

Muotoilijan näkökulmasta vatiprojekti oli jännittävä, haastava ja mielenkiintoinen. Poikkeuksellisen vadista tekee se, että sen suunnittelussa oli otettava huomioon sekä estetiikka että käyttötarkoitus. Pelkkä muoto, kun voi jo itsessään olla eräänlainen argumentti. Lisäksi vati on käytössä vain 15 minuutin ajan ja sinä aikana Ismon tulee saada vatiannos rakennettua mahdollisimman sujuvasti. Odotamme Klaudian kanssa suurella innolla ja jännityksellä sitä, kun Torinossa pääsemme näkemään vadin käytössä.”

 
Muotoilun kandidaattiopiskelija Laura Meriluoto ja maisteriopiskelija Klaudia Kasprzak

 

”Kuuntelimme hyvin tarkkaan Ismon mielipiteitä ja sen mukaan edettiin kiireellä aikataululla. Aika on aina yksi mukana oleva tekijä suunnittelu- ja muotoiluprosesseissa ja tuntuu ettei sitä koskaan ole riittävästi. Koko tiimin tietämys ja osaaminen tarvittiin, jotta projekti saatiin vietyä onnistuneesti maaliin. Yhteistyö jopa yllätti myönteisyydellään. Lopputuloksena syntyi hyvin Ismon näköinen selkeä vati.

Vadin materiaalit ovat viitteellisiä materiaaleja, joita keittiöissä on aina ollut, mutta nyt ne on esitetty uudella tavalla. Pohjoismainen pelkistetty tyyli – puu ja lasi yhdistelmänä – ovat jo sellainen ratkaisu, jota en ole nähnyt vadeissa vuosiin. Vadin on toimivuudeltaan myös oltava sellainen, että se helpottaa Ismon työskentelyä. Toivotaan, että kilpailussa vadin eleettömyys säväyttää.”


Muotoilija ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari / Kuva Chikako Harada

 

Olen todella tyytyväinen tyylikkääseen lopputulokseen. Kyseessä oli kuitenkin iso projekti, jossa oli paljon muuttujia ja tiukka aikataulu. Mielestäni vati on nimenomaan suunniteltu niin, että ruoka nousee pääosaan eikä päinvastoin. Nyt kaikki vadin osat korostavat ruokaa itsessään. Toiveitani vadin suhteen kuunneltiin ja ne otettiin huomioon toteutuksessa – vaalea, yksinkertainen, pyöreä, ei neliskanttinen. Peiliteräksistä vatia en halunnut, peilaavuutta vatiin tuovat lasipinnat, jotka ovat mielestäni terästä lämpimämpiä.”


Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen / Kuva Kim Öhman

 

Artikkelin vatikuva / Kim Öhman 

Lue seuraavaksi