ELO-säätiön tausta ja toiminta

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuurin parhaat tekijät, palvelut ja tuotteet yhteen. Innostamme yhteistyöhön, luomme ja vahvistamme verkostoja ja viestimme ja yhdistämme osaamista lisäten ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja kansainvälisesti.

Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Lisäksi vahvistamme ravintola-alan oppilaitosyhteistyötä ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta kansallisesti ja kansainvälisesti. ELO-gaalassa jaamme vuosittain Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon tunnustuksena merkittävästä suomalaisesta ruokakulttuuriteosta.

Miksi olemme olemassa

Haluamme tarjota suomalaisen ruoka-, juoma ja ravintolakulttuurin huippuosaamiselle ensiluokkaisia näyttämöitä, joissa alan parhaat tekijät, tuotteet ja palvelut loistavat kansallisesti ja kansainvälisesti.

Mikä on meidän unelmamme

Haluamme yhdessä nostaa Suomen sen ansaitsemalle paikalle kansainvälisesti kiinnostavana ruoka-, juoma ja ravintola-alan edelläkävijänä.

Miten sen saamme aikaan

Innostamme, osallistamme ja tuomme yhteen alan edelläkävijät, huippuosaajat, mahdollistajat ja tulevaisuuden tekijät.

Yhdessä tähtäämme korkeammalle ja saavutamme enemmän Suomessa ja maailmalla.

Mitä me teemme

– Luomme verkostoja ja yhdistämme osaamista
– Palkitsemme ja nostamme esille alan huippuja
– Luomme näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja merkityksellisyyttä

Mitä haluamme saavuttaa

Suomalaisen ruoka-, ja juomakulttuurin ja ravintola-alan kiinnostavuuden nousu kansallisesti ja kansainvälisesti.

-Suomalainen ruoka-, juoma ja ravintolakulttuuri näkyvästi osaksi Suomen maakuvatyötä
-Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Or Europe 2022 –kilpailujen saaminen Suomeen

Historia

Vuonna 2009 yksittäiset ruokakulttuuritoimijat halusivat lisätä yhteistyötä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi perustamalla ELO-säätiön satsaamalla siihen tarvittavan alkupääoman ja luomalla toiminnalle säännöt. Alkuperäinen nimi Gastronomie Finlande muutettiin ELO-säätiöksi vuonna 2011.

Tärkeimpiä toimintamuotoja vuodesta 2009 alkaen ovat olleet säätiön hallinnoimat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija suomenmestaruuskilpailut ja huolehtiminen Suomen edustajan osallistumisesta kansainväliseen Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun. Kilpailutoiminta ja sen viestintä toteutetaan yhteistyössä laajan yhteistyökumppani -verkoston kanssa.

Vuodesta 2013 alkaen säätiö on ollut mukana edistämässä valtakunnallisen kouluruokaverkoston toimintaa edistäen kouluruoan tunnettuutta niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Vuonna 2015-2017 ELO-säätiössä työskenneltiin Syödään yhdessä -ilmiön luomiseksi ja innostettiin suomalaisia syömään yhdessä Suomi100 -juhlavuonna.


Elo-säätiön toimitusjohtaja Bettina Lindfors /
Kuva Oscar Granqvist

Lue lisää ELO-säätiön hallituksesta.
Lue lisää ELO-säätiön järjestämistä kilpailuista ja hankkeista.
Lue lisää Lentävä Lautanen ruokakulttuuripalkinnosta.

Julistus suomalaisen gastronomian puolesta

Artikkelikuvassa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ja Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner. Kuva Oscar Granqvist. 

Lue seuraavaksi