Bocuse d’Or vie Suomen osaamista ja makuja maailmalle

Bocuse d’Or -tiimi nostaa esiin Suomen makuja ja laadukkaita raaka-aineita sekä vahvaa muotoiluosaamista. Kokkien maailmanmestaruuskilpailujen Euroopan osakilpailut järjestetään Torinossa kesäkuun 11. ja 12. päivä. Suomen tavoite on olla osakilpailuissa kolmen parhaan joukossa.

Suomen joukkue lähtee kohti Torinon kokkikilpailuja vahvalla kokemuksella. Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 27, on kokenut kilpailija, joka on menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa ja voittanut Vuoden Kokki -kilpailun vuonna 2015. Sipeläisen assistentti Johan Kurkela, 21, on kilpaillut menestyksekkäästi sekä suomalaisissa että kansainvälisissä nuorten kokkikilpailuissa.

Joukkueen presidenttinä ja Suomen tuomarina toimii kokenut Bocuse d’Or -kilpailija ja -valmentaja Matti Jämsén. Joukkueen päävalmentaja on edellisen kauden edustaja, ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen. Toisena valmentajana toimiva Kalle Tanner, Vuoden Kokki 2018 ja Villa Störsvikin keittiömestari on ollut mukana valmentajatiimissä aiemmalla kaudella.

Suomen kevään makuja

Euroopan osakilpailujen kisajärjestäjä on Italian Piemonten alue, ja kilpailuiden pakollisten raaka-aineiden valinnat heijastelevat alueen ruokakulttuuria. Vadilla tarjoiltavan kilpailuannoksen raaka-aineina on nuoren Fassona Piemontese -naudan filee, Sant’Andrea-lajikkeen riisi sekä kateenkorva. Lautaskilpailuruoan pakolliset raaka-aineet selviävät maaliskuun lopussa.

Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan, ja kilpailijan kyky tuoda oman kotimaansa identiteettiä annokseen vaikuttaa pisteytykseen.

– Kilpailuannosten suunnittelussa otamme huomioon, että nuoren Fassona Piemontesen filee on hyvin vähärasvainen ja melko vasikkamainen, eikä se kestä kovin vahvoja lisukkeita. Tälle raaka-aineelle käyvät miedot ja vehreät maut, mikä sopii hyvin myös ajankohtaan: raaka-aineen kannalta Suomessa eletään silloin vielä oikeastaan loppukevättä.

– Annosten rakentaminen on vielä kesken, mutta uskallan luvata, että mukanamme Torinoon lähtee suomalaisia kevään makua pursuavia kasviksia ja yrttejä. Vadillamme maistuvat Suomen alkukesän pitkien valoisten päivien synnyttämät maut, Ismo Sipeläinen kuvailee.

Design-osaaminen esiin

Bocuse d’Or -kilpailuissa nostetaan esiin myös muotoiluosaamista, kun toinen kisatehtävistä esitellään kilpailuihin suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Suomen Bocuse d’Or -tiimi tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa. Vadin suunnittelua johtaa muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari, joka on suunnitellut aiemmin Suomen joukkueelle viisi vatia.

Vadin suunnittelijoiksi valittiin kaksi toisiaan täydentävää nuorta lahjakasta opiskelijaa: muotoilun kandidaattiopiskelija Laura Meriluoto sekä teollisen muotoilun maisteriopiskelija Klaudia Kasprzak. Meriluoto ja Kasprzak etsivät vadin muotokielen suomalaisesta luonnosta, jota Meriluoto katsoo luonnon lähellä eläneen suomalaisen näkökulmasta ja vaihto-opiskelija Kasprzak uutuuden viehätyksen kautta, ensimmäiset suomalaiset luontokokemukset yhä mielessään.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Promotion Manager Mari Cadaut, 040 5878053, mari.cadaut@viestintamakua.fi
ELO-säätiö: Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, 040 920 9810, bettina.lindfros@elo-saatio.fi

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2018-2019 Euroopan osakilpailut pidetään kesäkuussa 2018 Torinossa. Loppukilpailut järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.

Bocuse d’Oria tukevat kaudella 2018-2019 pääyhteistyökumppanit Wihuri Oy Aarnio, Arla, HKScan ja Davanti sekä yhteistyökumppanit  Tallink Silja, Arvo Kokkonen, Fredman ja E. Ahlström, Medanta, Perho Liiketalousopisto, Haaga-Helia, Sieni Honkonen ja Kavika.

www.elo-saatio.fi/bocusedor
www.facebook.com/bocusedorfinland

#bocusedorfi #bocusedor #finnishfood #ismosipeläinen #teamfinland

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Perinteisesti vadin pakollisena pääraaka-aineena on ollut liha ja lautasannoksissa kala. Vuoden 2017 finaalissa lautasille rakennettiin kokonaan vegaaninen annos.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or-kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva presidentti sekä media- ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager.

Kilpailukausi 2018-2019

Suomen edustajaksi valitun Ismo Sipeläisen kisakausi alkoi helmikuun 2018 alussa. Ensimmäinen etappi on Torinossa järjestettävät Euroopan osakilpailut 11.-12.6. Euroopan osakilpailuihin valitaan mukaan 24 maata, joista 10 parasta pääsee loppukilpailuihin. Kilpailupäivä arvotaan muutamia viikkoja ennen kilpailuja. Suomella on tavoitteena olla Euroopan osakilpailuissa kolmen kärjessä.

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 27, on osallistunut Bocuse d’Or-kauteen kahdesti, 2010-2011 Matti Jämsénin assistenttina ja 2014-2015 Matti Jämsénin valmennustiimin jäsenenä. Työuransa Sipeläinen on tehnyt GW Sundmansilla, ravintola Olossa ja Finnjävelissä.

Sipeläisen assistenttina kilpailuissa toimii Johan Kurkela, 21, joka on ollut 2014-2015 Bocuse d’Or-kaudella joukkueen päivittäisessä työssä avustavana keittiöassistenttina. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi EuroSkills- ja Nordic Young Chef-kisoissa. Johan valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 2016 ja on työskennellyt ravintola Olossa.

Lue seuraavaksi