Huippuammattilaiset toteuttivat elämys -illallisen

Viime vuonna ELO-gaalassa huutokaupattiin eniten tarjonneelle Bocuse d’Or elämys -illallinen. Tuolloin ei vielä tiedetty kenestä tulisi Suomen edustaja kilpailussa kaudella 2018-2019. Jännitys edustajan suhteen päättyi marraskussa 2017, kun Vuoden Kokki 2015 Ismo Sipeläinen, valittiin tiukan karsinnan myötä jatkoon menijäksi. Ismon assistentti Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailussa on Johan Kurkela.

Alkuvuonna odoteltiin tietoja Bocuse d’Or -kilpailun raaka-aineista ja laitettiin Ismon ja Johanin Perho Liiketalousopiston tiloissa sijaitseva harjoittelukeittiö kuntoon. Lisäksi maaliskuussa käytiin myös Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ja saimme uudet voittajat, Vuoden Kokki 2018 Kalle Tannerin ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilän. Kalle on myös Ismon toinen valmentaja Bocuse d’Or -kilpailussa.


Vuoden Kokki 2015 ja Suomen Bocuse d’Or edustaja Ismo Sipeläinen, Assistentti Johan
Kurkela, Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ja Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner / Kuva
Oscar Granqvist

Tilojen, raaka-aineiden ja voittajien julkistamisen jälkeen oli selvää, että Ismo, Johan, Kalle ja Noora – huippuammattilaiset – toteuttavat yhdessä Elo-gaalassa huutokaupatun Bocuse d’Or elämyksen. Illan menun juomatuotteet valitsi Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä Pernod Ricard Finlandin valikoimasta, alku- ja pääruoan suunnitteli ja valmisti Bocuse d’Or edustaja Ismo Sipeläinen assistenttinsa Johan Kurkelan kanssa ja Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner valmisti menun jälkiruoan. Bocuse d’Or elämys -illallinen sisälsi Ismon mukaan ”jollain tapaa kaikkia kilpailun raaka-aineita, mahdollisia makupareja ja suuntaa antavaa lisäkemaailmaa kilpailua ajatellen.” Edustustilan kukka-asetelmat teki Vanamo-Linnea kukkakauppa.

 
Kuvat Oscar Granqvist

Alkuun Bocuse d’Or elämyksestä nauttimaan päässyt Asianajotoimisto Merilampi vieraineen, sai Ismon ja Johanin valmistaman härkätartar amuse bouchen, jossa makuna oli satokauden ensimmäisiä herneitä, lisäkkeenä haudutettua latva-artisokkaa ja parmesan juustoa. ”Amuse bouchelle valitsin ihastuttavan sampanjan G.H. MUMM Cordon Rouge Brut herättelemään ruokahalua. Viinin raikas ja sitruksinen luonne herättää makupaletin ja nostattaa veden kielelle”, kertoo Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä.


Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä / Kuva Oscar Granqvist

”Alkuruoalle; parsaa, itsetehtyä pekonia ja kanamunaa juustoisessa yrttikastikkeessa, valitsin kumppaniksi raikkaan hapokkaan ja mineraalisen viinin Alsacen alueelta Ranskasta. Gisselbrechtin Riesling Grand Cru Muenchberg on mineraalinen, hedelmäinen ja hunajainen. Viinin herkullinen kukkaisuus ja raikas hapokkuus täydentävät parsan makua. Pieni jäännössokeri ja hunajaisuus pyöristävät annoksen aromeita”, kuvailee Noora.


Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä / Kuva Oscar Granqvist

Pääruokana vieraat nauttivat härän sisäfileetä, perunakroketteja, paahdettua valkosipulia ja paistettua kateenkorvaa paistoliemikastikkeella.  Nooran mukaan ”laadukkaalle lihalle sopii laadukas rotuviini Gabriel Meffre Laurus Côte Rôtie. Viinin moniuloitteiset aromit leikittelevät annoksen täyteläisten aromeiden kanssa ja kevyen mausteinen viini tuo annokseen raamikkuutta. Rustiikkinen viini viimeistelee tyylikkään annoksen.”

Jälkiruoaksi vieraat saivat Vuoden Kokki 2018 Kalle Tannerin Vuoden Kokki -kilpailussakin valmistaman annoksen: Samana -suklaasorbettia, maitokahvimoussea,
paahdetulla speltillä ja fenkolilla maustettu maitoa, greippiä ja lämmintä paahdettua valkosuklaata. Kalle kuvailee annosta ”perinteitä kunnioittavaksi suklaan ilotulitukseksi.”


Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner valmistelee jälkiruokaa / Kuva Oscar Granqvist

Vuoden Kokki 2018 Kalle Tannerin finaalin jälkiruoka / Kuva Aleksi Tuomola

Noora tarjoili Kallen jälkiruoalle Zonin Moscato Dolcea. ”Raikkaan hedelmäinen ja iloisen pirskahteleva viini tuo mukanaan lupauksen keväästä. Viinin kuohkea rakenne on ihanteellinen annoksen mousselle. Viini keventää suklaan täyteläistä makua ja rakentaa sillan raikkaiden elementtien kanssa”, Noora kuvaili. Illan päättteeksi vieraat saivat vielä nauttia Nespresson kahveja haluamallaan avec juomalla joko Lapponia lakkalikööriä tai Martell VSOP:tä.


Kuvat Oscar Granqvist

Huippuammattilaisten mukaan elämyksellinen ilta rakentui rennosti ja leppoisasti kietoutuen ruoan ja juoman ympärille. Valokuvia vieraat eivät saaneet annoksista ottaa, jonka vuoksi tässäkin artikkelissa on kuva ainoastaan Kallen tekemästä jälkiruoasta. Entä miltä elämys tuntui vieraan näkökulmasta?

”Bocuse d’Or elämys kuin sokkotreffeillä laaturuoan kanssa

Kun Asianajotoimisto Merilampi Elon hyväntekeväisyyshuutokaupassa veti pisimmän korren ja voitti Bocuse d’Or -illalliskokemuksen, ei osattu odottaa kuinka kokonaisvaltaisen elämyksen pääsisimme kymmenen hengen seurueellamme kokemaan.

Suomen Bocuse d’Or joukkueen kippari Ismo Sipeläinen avustajaan Johan Kurkela olivat valmistaneet korkealaatuisen ruokailoittelun nautittavaksemme. Se ilahdutti, yllätti ja laittoi puheliaan ”testiyleisön” aika ajoin hiljaiseksi herkullisuudellaan.

Illan todellisen silmän ja kielen ilon tarjosi kananmunasta loihdittu alkupala. Se oli kuin lautaselle katettu kevään riemu – iloinen, pirteä ja odotukset nostattava. Ja odotuksiin vastattiin ja ne ylitettiin läpi illan. Pääruuan mysteeriainesta emme osanneet edes arvata, vaikka maku vakuutti jokaisen. Monivivahteisesta jälkiruokanautinnosta vastasi Vuoden Kokki Kalle Tanner, jonka annos oli yhtä aikaa suolaista, makeaa ja hiukan kirpeääkin. Kaikki kauniisti sulassa sovussa. Vuoden Tarjoilijaksi valitun Noora Sipilän huolella valitsemat viinit täydensivät ruoka-annoksia juuri sopivasti viemättä niiltä illan pääroolia. Välittömällä olemuksellaan Noora myös piti huolen, että illasta tuli todellinen juhla.

Annosten välissä saimme tutustua joukkueeseen persoonina sekä kuulla heidän tiestään alansa huipulle ja heidän palavasta intohimostaan ruokaan. Nyt tiedämme, että Bocuse d’Or -kilpailuun valmistautuminen tehdään täysillä ja kilpailu on erittäin kova.

Meillä oli ilo ja kunnia olla osaltamme tukemassa Suomen joukkueen matkaa ensin Torinoon ja sieltä tietenkin finaaliin Lyoniin. Toivotamme Ismolle ja Johanille menestystä kilpailuun ja uskomme, että heidän kilpailukattauksensa on vähintään viiksen mitan muita parempi.” / Satu-Anneli

 


Vuoden Kokki 2015 ja Suomen Bocuse d’Or edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela / Kuva Oscar Granqvist

Ismon ja Johanin harjoittelu Euroopan Bocuse d’Or osakilpailua varten jatkuu, kunnes karsinta käydään 10.-12.6.2018 Italiassa, Torinossa. Karsinnasta 10 maata jatkaa Lyonissa järjestettävään kokkien maailmanmestaruuskilpailun finaaliin, joka pidetään tammikuussa 2019.


Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä / Kuva Oscar Granqvist

Nooran ja Kallen edustusvuosi Vuoden Tarjoilijana ja Vuoden Kokkina on vasta aluillaan. Vuoden aikana heidät tullaan näkemään yhteistyökumppaneiden järjestämissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa, messuilla ja yhteistyössä opiskelijoiden kanssa unohtamatta yhteisten upeiden menukokonaisuuksien suunnittelua ja toteutusta.

Lue seuraavaksi