Memma

Memman är det bästa exemplet på vår originella matkultur.  Memma tillreds av kända råvaror, råg och malt som kokas till en gröt – smaker som de flesta finländarna älskar.  Memma är en supermat vars sämsta egenskap är att vi egentligen inte kan beskriva den med rätta ord, ej heller stolt presenterna hur den i tiden föddes.  Memman har redan i flera års tid fått ny uppskattning; det är idag inte ovanligt att våra toppkockar tillreder innovativa efterrätter av den.  I hemmen ”tunar” memmans vänner sin delikatess och ger den helt nya dimensioner.  Vanligen äter vi i allmänhet memma med grädde eller mjölk och lite socker – den är en helt okomplicerad finländsk maträtt.  När memman upphöjs till vår nationalrätt börjar vi igen tillreda den hemma och den industriellt tillverkade memman kommer att börja erbjudas i designade rivor och kommer också att älskas av alla våra internationella gäster.  Vi lär oss igen uppskatta memma, som i tiden föddes i västra Finland, som det kulturarv den är och vi kommer att kunna berätta dess fascinerande historia i delikata ord för gäster från när och fjärran.

Seija Kurunmäki, ELO-stiftelsen

Lue seuraavaksi