Leverlåda

Leverlådan är ett rent finländskt kulturarv som tillreds av ris, smör, sirap, ägg, lök och mald lever samt russin.  Lådan serveras generöst öst med smält kärnsmör och ibland med rörda lingon eller tranbär.

Tillredningen av leverlåda följer det gamla jordbrukssamhällets rytm; för länge sedan var den en ugnsrätt i vilken man tog tillvara inälvor.  Lådan stuvades försiktigt i mild efterugnsvärme tills den fick en vacker, brun yta.  När riset och russinet nådde Finland har delikatessen förfinats till en fast, något sötaktig låda.

År 2011 gjordes en enkät bland finländska skolelever som visade att leverlådan är den mest avskydda maträtten.  En annan enkät gjordes år 2015 som däremot visade att leverlådan är butikernas mest älskade halvfabrikat, framför allt bland personer över 30 år.

En hemgjord leverlåda som görs från grunden och innehåller t.ex. älgkalvlever, hör till den absoluta toppen av Finlands klassiska delikatesser!

Lasse Lehtinen, journalist, författare

Lue seuraavaksi