Karelsk stek

Karelsk stek är en klassiker bland våra traditionella maträtter.  Den har spritt sig över hela landet och äts överallt – från Enare till Helsingfors, från väst till öst.  Kärt barn har många namn på finska, på svenska känner vi denna ugnsrätt också som ugnsstek eller krukkött.  Delikatessen får småputtra långsamt i mild ugnsvärme och kunde kanske kallas för forntidens ”nyhtöpossu eller pulled pork”, som mognar till perfektion under flera timmars tid i ugnen.  Karelsk stek sitter bra i vår tid; den är enkel att tillreda, den går att variera precis hur man vill genom valet av olika råvaror.  Den smakar gott och passar både till fest och i vardagen.

Råvarornas antal i vår traditionella karelska stek är trendigt nog direkt minimalistiska; kött, lök, salt och peppar.  Ett lagerblad eller två ger mer smak om man vill ha det så.  Köttet som används kan vara såväl gris- som ox- eller lammkött, med eller utan ben.  I den festliga versionen används gärna flera olika slags kött.  Inhemska rotsaker och lök passar bra i grytan, liksom inälvor –  t.ex. lever och njure.  En del vill också ha gryn eller bönor i gryten.  Kokt potatis eller ett rikligt smörspetsat  potatismos hör till, liksom rårörda lingon.  Så här smakar vårt Finland!

Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Lantbrukarcentralen MTK

Lue seuraavaksi