Karelsk piråg

Den karelska pirågen är en av den finländska matkulturens succéhistorier efter andra världskriget.  Den spreds över hela landet med karelarna som blev tvungna att lämna sina hemvister och flytta till andra delar av Finland.  Den karelska pirågen fick fotfäste överallt såväl som halvfabrikat som prov på stor hantverksskicklighet.

Under årtiondenas lopp har denna piråg med sitt spröda skal blivit något av en ambassadör för vår matkultur – utbyteselever bakar dem när de är utomlands, turisterna njuter av dem när de äter sin hotellfrukost i Finland.

Den karelska pirågen enar också finländarna.  Barn äter dem som mellanmål.  De finns på vartenda café i hela landet.  Pirågentusiaster lär sig baka dem på kurser.  Varje finländare har sin egen favorit och sin egen åsikt om pirågen.  Det är ingen stor överraskning att det blev ett hiskeligt rabalder när posten i Finland lanserade ett frimärke med bild av en karelsk piråg – vars form såg alldeles för industriell ut.

Den karelska pirågens popularitet baserar sig på att den är så mångsidig.  Den är färdigmat.  Att baka den själv är ett adelsbevis för en skicklig bagare.  Den är ett magnifikt underlag för olika slags tillbehör; allt från äggsmör till räkor.  Den ger grogrund för nytolkningar i restaurangrätter.  Alla versioner kan dock identifieras som den kända och älskade karelska pirågen.

Johanna Mäkelä, matkulturprofessor vid Helsingfors Universitet

Lue seuraavaksi