Blåbärs pirog

En blåbärspirog sammanfattar många saker som känns viktiga för finländare. Till dem hör bl.a. närheten till skogen samt allas rätt att plocka bär. Redan som barn lär vi oss att plocka de blå bären. Då ser blåbärsriset ut som små träd. Senare i livet räcker det för några att plocka en mugg, till en blåbärspirog, medan andra fyller frysen med tiotals liter av vårt eget superfood bär. Doften av nybakad bulle symboliserar i sin tur värme och trygghet. I äldre tid stod den vita vetedegen också för välstånd. Tillsammans blir blåbär och bulle en oslagbar kombination som med ett glas mjölk är en riktig klassiker. Läppar, tänder och fingrar färgas blå, men det får oss bara att le ett glatt leende av tillfredsställelse. I blåbärspirogen finns smaken av den finska sommaren i all sin enkelhet, från söder till norr, från skärgård till djupaste inlandsskog.

Yrsa Lindqvist, Förste arkivarie

Lue seuraavaksi