Suomi 100 – ruokajuhla Suomessa ja maailmalla

Niin Suomessa kuin maailmallakin juhlitaan ensi vuonna 100-vuotiasta Suomea. Valmistelut ovat käynnissä.  Vuodesta on  tulossa ennenkokematon ruokajuhla. Kotimaassa on menossa Kansallisruoka-äänestys ja valmistelut, jolla kootaan ainakin 100 toimijaa Syödään yhdessä -hankkeen taakse.

Suomen suurlähetystöissä juhlavuonna tarjottava juhlamenu julkistettiin tänään suurlähettiläskokouksen yhteydessä MTK:n tarjoamalla lounaalla.

Kaikissa ruokalajeissa on mukana Suomen puhdas luonto ja sen antimet villiruoasta viljaan. Suunnittelussa on huomioitu maamme pitkä ruoka- ja juomakulttuuri ja suomalaiset maut. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Suomi 100 -menusta on moneksi

Juhlamenu on suunniteltu siten, että se voidaan toteuttaa eri kulttuuriympäristöissä ja eri maissa, joissa raaka-aineiden saatavuus voi olla vaihtelevaa, sanoo Arto Rastas. Suomi 100 -juhlamenu saa ihmiset syömään yhdessä ja vie suomalaista ruoka- ja juomakulttuurisanomaa myös maailmalle.

Suomi 100 -menu sisältää alkupalat, jotka nautitaan siman kera. Alkuruoassa yhdistyvät hienostuneet, suomalaisille rakkaat ja tutut maut. Alkuruoan lohi on graavattu ja sen jälkeen aromisoitu tervapastilleista valmistetulla emulsiolla. Kalan kera on vihreää perunasalaattia, hölskytyskurkkuja ja punajuurisosetta. Pääruoan raaka-aineina ovat karitsan ulkofilee, kauralla täytetty kaalikääryle sekä männynkerkällä maustettu karitsanmakkara. Tumma maustepippurikastike viimeistelee kokonaisuuden.

”Nyt suunniteltu juhlamenu on hyvä pohja, josta sekä alan ammattilaiset että kotikokit voivat luoda variaatioita eri tilanteisiin ja vuodenaikoihin. Menu antaa pohjaa kiinnostaville ruokatarinoille ja yhteisten pöytien keskusteluille”, kertoo Kim Palhus.

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, syödään yhdessä. Kaikki on kutsuttu! 

ELO- Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja MTK ovat jo vuoden ajan koonneet toimijoita yhteen yhteisen Suomi 100 -juhlavuoteen kuuluvan #syödäänyhdessä -hankkeen taakse. Tavoitteena on että jokainen suomalainen tulee kutsutuksi syömään yhdessä. ”Myös kansallisruoan etsiminen ja valinta innostaa saman pöydän ääreen kertomaan ruoka-aarteistamme”, sanoo Seija Kurunmäki, ruoka-ja juomakulttuurin näkijöitä, tekijöitä ja resursseja yhdistävästä ELO-säätiöstä. ”Juhlavuosi antaa meille hyvän syyn nostaa esiin suomalaiset raaka-aineet, joista voimme olla ylpeitä”, muistuttaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Ulkoministeriö on aktiivisesti mukana ja vie ruoka- ja juomakulttuurin sanomaa ruokadiplomatian keinoin eteenpäin. ”Suomalainen ruoka ja juoma ovat upea vientituote, jossa maallamme on paljon mahdollisuuksia”, sanoo Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi. Myös Suomi 100 -juhlamenusta viestitään yhdessä.

Suomi 100 –menu

  • Suomalaiset suupalat: Riimisuolattua naudanfileetä, tyrnihilloa; Metsäsienisalaattia ruissipsillä; Piparjuurimoussea ja savustettua muikkua, kirjolohenmätiä; Puolukkapulla
  • Tervamarinoitua lohta, tillikurkkuja ja vihreää perunasalaattia
  • Karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta
  • Britakakku

Linkit videoihin

Linkki uutiseen

Lisätietoa:

Suomi 100 –menu: Kim Palhus, puh. 040 744 0373, kim.palhus@tarinapata.fi
Suomi 100 –tapahtumat, ruokadiplomatia:  suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi, puh. 0295 351 110, pekka.huhtaniemi@formin.fi
Suomalainen ruoka: Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK, puh. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
Syödään yhdessä -hanke ja Kansallisruoka: Seija Kurunmäki, ELO-säätiö, puh. 0400-460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
www.syodaanyhdessa.fi
www.kansallisruoka.fi

 

Lue seuraavaksi