Vuoden Kokki 2017 -finalistit

Kahdeksan kokkia kilpaili Vuoden Kokki 2017 -finaalissa. Alla on esiteltynä  kilpailijat alkukilpailuannoksineen. Huhtikuussa käydyssä finaalissa kultaa voitti Mattias Åhman, hopeaa Teemu Boman ja pronssia Ville Korhonen.

mattias-a%cc%8ahman

Mattias Åhman, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Bhoga, Göteborg
Kilpailuannos: Kuhaa, kaalia, sipulia ja persiljaa

“Laadukkaat ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ovat intohimoni. Rakastan keksiä uusia yhdistelmiä.”

SM-kisoissa ja Vuoden nuori kokki -kisassa menestynyt Mattias tuo kisaan göteborgilaista osaamista. Mattias yhdistää kilpailuannoksessaan voissa paistettua rapeaa kuhaa, heinäsavustettua vaahtoa ja heinätuhkaa sekä kaalia eri muodoissaan. Annokseen kuuluu paahdetulla kaalilla, sipulilla ja persiljalla täytettyjä savoijinkaalinyyttejä, hillottua savoijinkaalin vartta ja juurta sekä rapeaa keksiä ja voissa kypsennettyä brysselinkaalia. Savustettu ja hillottu salottisipuli sekä kaalimehusta ja persiljaöljystä valmistettu vinegretti viimeistelevät kilpailuannoksen. Mattias rakastaa ruoanlaittoa ja haluaakin jatkuvasti kehittyä siinä. Haasteista hän ei hätkähdä! Mattias pääsi suoraan finaaliin ensimmäisen semifinaalipäivän parhaana kilpailijana.

ville-leminen

Ville Leminen, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Smör, Turku
Kilpailuannos: Karitsan ulkofileetä, kateenkorvaa, puikulaperunaa ja puolukkakastiketta

”Ruoanlaitossa intohimoni on vuodenaikojen tuoma vaihtelu. Myös itseni kehittäminen on tärkeää, omaa hyvinvointia kuitenkin unohtamatta.”

Kokenut Ville Leminen luottaa semifinaalissa kilpailuhenkisyyteen ja suorituksen tasaisuuteen keittiössä. Vuoden Kokki 2015 -kilpailun pronssimitalisti tavoittelee tänä vuonna kirkkaampaa mitalia. Kilpailuannoksessaan Ville hyödyntää kotimaisia raaka-aineita. Annoksessa nähdään karitsan ulkofileetä Harvaluodosta, timjamilla maustettua kateenkorvaa, puikulaperunamuusia ja puolukkakastiketta.

pauli-ojala

Pauli Ojala, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Ravintola Savoy, Helsinki
Kilpailuannos: Sitruunatimjamilla maustettua villiporoa, savustettua porkkanaa ja savoijinkaali-dumpling

”Teen ruoasta taidetta.”

Pauli Ojala kunnioittaa ruokaa ja tekee siitä taidetta. Kokenut ammattilainen soveltaa ideoita eri maiden keittiöistä suomalaiseen makumaailmaan sopiviksi. Kilpailuannoksessa onkin mukana aasialaisia vivahteita, kun sitruunatimjamilla maustettu Sallalainen villiporon ulkofilee saa seurakseen savoijinkaali-dumplingin. Näiden lisäksi annoksessa nähdään muun muassa savustettua porkkanaa, aurajuustolla maustettua mustajuuripyreetä, paistettua suppilovahveroa sekä kuivattua poronjäkälää.

teemu-boman

Teemu Boman, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Finnjävel, Helsinki
Kilpailuannos: Persiljalla maustettua mallasporsasta, kroketti puikulaperunasta, lanttua ja sipulikastiketta

”Olen tehokas ja luonteeltani hyvin itsepäinen. En luovuta, kehitän ja kehityn.”

Vuoden 2016 hopeamitalisti Teemu nähdään kisakeittiössä myös vuonna 2017. Kokenut kilpailija suhtautuu ruokakirjallisuuteen intohimoisesti ja pitää vahvuutenaan monipuolista osaamistaan, tehokkuuttaan sekä itsepäisyyttään. Vuoden Kokki -kilpailujen lisäksi Teemu on menestynyt hyvin Shakermaster-kilpailussa. Semifinaalissa Teemun kilpailuannos koostuu persiljalla maustetusta Kaartilan mallasporsaasta, puikulaperunakroketista, pikkelöidystä ja muhennetusta lantusta sekä paahdetusta porkkanasta. Kokonaisuuden kruunaa sipulikastike ja huolella valitut koristeet. Teemu pääsi suoraan finaaliin toisen semifinaalipäivän parhaana kilpailijana.

kozeen-shiwan

Kozeen Shiwan, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Ask, Helsinki
Kilpailuannos: Perunaa jyväisessä suolakuoressa, mätikreemiä ja mätiä sekä voikastiketta.

”Luovuus on vahvuuteni. Oma tyylini erottaa minut muista.”

Kozeen ilmaisee itseään ruoanlaiton kautta ja haluaa tehdä aina parhaansa. Aiemmin nuori kokki -kisoissa menestynyt Kozeen pitääkin vahvuutenaan luovuutta ja kunnianhimoa. Yksityiskohtiin paneutuminen sekä ruoan visualisuus on hänelle tärkeää, ja Kozeenilla riittääkin visioita. Semifinaaleissa Kozeen loihtii kilpailuannokseensa perunaa jyväisessä suolakuoressa, mätikreemiä, kuivattua mätiä ja savustettua voikastiketta mädillä.

niko-lehto

Niko Lehto, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Bistro Sinne, Porvoo
Kilpailuannos: Savustetuilla silakoilla täytettyä hiillostettua siikaa, perunaa, maa-artisokkaa, mätiä ja rapukastiketta

”Ruokafilosofiaa ja mielikuvitusta.”

Viljelyn ja villiruoan innoittaman Nikon vahvuus on hyvä mielikuvitus. Korsolainen lähiruokalähettiläs luottaa Vuoden Kokki -kisassa maan ja meren antimiin. Kilpailuannokseen kuuluukin savustetuilla silakoilla täytettyä hiillostettua siikaa, tillillä ja kermaviilillä maustettua perunaa, mallassiirapissa kypsennettyä maa-artisokkaa sekä ravulla ja silakan mädillä maustettua maa-artisokkapyreetä. Annoksen viimeistelee rapukastike.

ville-korhonen

Ville Korhonen, Vuoden Kokki 2017 -finalisti
Ravintola Savoy, Helsinki
Kilpailuannos: Villiporoa Sallasta, maa-artisokkaa ja lipstikkaa

”Pohjoismainen keittiö ja ruokakirjallisuus ovat intohimoni.”

Vuoden Porokokki 2016 luottaa poronlihaan myös Vuoden kokki -kilpailussa. Pohjoismaisesta keittiöstä ja ruokakirjallisuudesta inspiroituva Ville nimeää vahvuudekseen erityisesti kylmän keittiön. Ville on kilpaillut Vuoden kokki -semifinaalissa vuosina 2014 ja 2015. Tänä vuonna Villen kilpailuannoksessa nähdään katajalla maustettua savustettua poron ulkofileetä, paahdettua maa-artisokkaa, poronverellä ja kylmäsavustetulla porolla maustettu tattikroketti, karamellisoitua sipulia sekä poron paistinlientä, pähkinävoita ja lipstikkaa.

joonas-kyllo%cc%88nen

Joonas Kyllönen, Vuoden kokki 2017 -finalisti
Café Huvila, Helsinki
Kilpailuannos: Suomen metsä, sorsaa ja kaalia

“Uuden oppiminen ja Suomen luonto ovat lähellä sydäntäni.”

Pohjoismaisesta ruoasta ja sen jatkuvasta kehityksestä innostuva Joonas tunnetaan myös Café Huvilan keittiöstä. Joonas luottaa omaan persoonallisuuteensa ja toivoo, että kilpailuannos puhuu puolestaan. Annoksessa hän yhdistää mäntyvoissa kypsennettyä sorsanrintaa, maksalla maustettua sorsankoipirilletteä, mäntyvoissa haudutettua kyssäkaalia ja paahdettua kyssäkaalia. Kilpailuannoksen kruunaa sorsan sydämellä maustettu kastike. Vuoden Kokki 2017 -kilpailut ovat Joonakselle ensimmäinen kisakokemus.

 

Tutustu esikarsintaohjeistukseen
Vuoden Kokki säännöt 2017
kysymyksia ja vastauksia (Päivitetty 2.1.2017)


Lisätietoja

Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja, ota meihin yhteyttä:

HeikkiLiekolaMoilaAnt-Wuorinen
Heikki Liekola, kilpailun johtaja
Vuoden Kokki 2014
+358 40 514 5304
heikkiliekola@hotmail.com

Moila Ant-Wuorinen, kilpailukoordinaattori
+358 50 370 4742
moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi


Kuvat:  © Manne Stenros ©Jussi Ulkunienmi
Lue lisää vuoden 2014 voittajasta.

Lue seuraavaksi