Tapaa Kansallisruoka-raati

Kansallisruoka -raadin tehtävänä on varmistaa, että Suomen kansallisruoka edustaa raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisia ja suomalaista ruokaa. Raadin ovat kutsuneet kokoon ELO -säätiö ja MTK.

Maija Silvennoinen

Maija Silvennoinen on Maa- ja kotitalousnaiset ry:n puheenjohtaja. Saarijärvellä syntynyt Silvennoinen on monille suomalaisille tuttu ruokatoimittaja, televisiokokki, keittiömestari ja ravintoloitsija.

“Suomalainen ruoka on tuttua ja turvallista. Siinä on aito maku joka
tulee puhtaasta luonnostamme ja kesäisestä yöttömän yön auringosta.
Ruokamme tulee juuriltamme ja ilman maaseutua ei ole Suomalaista ruokaa.”

Lyytikäinen_Arja[1]

Arja Lyytikäinen on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri. Työssään hän kohtaa päivittäin suomalaisten ruokailutottumukset.

”Suomalainen ruoka on hyvän ravitsemuksen aarreaitta. Metsien marjat, peltojen sadot, järvien kalat: siinä on suomiruoan makujen majat. Hellästi helloilla kypsyvät nuo – ne veden kielelle tuo.”

samuli-karjula

Samuli Karjula on Satokausikalenterin perustajajäsen. Karjula perusti yhdessä veljensä ja vaimonsa kanssa vuonna 2013 nopeasti suuren suosion saavuttaneen Satokausikalenterin.

“Suomalainen ruoka pohjautuu laadukkaisiin raaka-aineisiin ja selkeihin makuihin. Vaikutteita on saatu idästä sekä lännestä, mutta lopputulos omintakeinen. Sama pätee suomalaisuuteen.”

Marianne Heikkilä

Marianne Heikkilä on Marttaliiton toiminnanjohtaja. Heikkilä on blogisti, luennoitsija, hallitusammattilainen sekä Martat-lehden päätoimittaja, joka jatkaa Marttojen historiallista työtä suomalaisen ruokakulttuurin parissa.

”Kun tekee itse, tietää mitä syö. Kun syö suomalaista, tietää mistä ruoka tulee.”

Henri_Alen

Henri Alén on suomalainen ravintoloitsija. Hänet tunnetaan niin somesta kuin televisiosta, mutta ennen kaikkea rakkaudestaan suomalaisia makuja kohtaan.

“Suomalainen ruoka heijastaa koko historiaamme. Siinä on vaikutteita pula-ajoista, teollistumisesta ja luonnosta. Siinä on Me. Kansana.”

Johanna Mäkelä

Johanna Mäkelä on Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori. Mäkelä tuntee suomalaisen ruokakulttuurin juuriaan myöten, sillä hän on tutkinut ruokaa ja siihen liittyviä ilmiöitä parikymmentä vuotta.

“Suomalainen ruoka on keitetty sekä sydämellä että järjellä. Mukana on vimma ja voima, tunne ja ajatus sekä tinkimätön maku. Juuret maassa, tulkinta ajassa ja katse tulevaisuudessa.”

Lasse Lehtinen

Lasse Lehtinen on kirjailija, toimittaja ja entinen poliitikko. Hän viihtyy niin keittiössä kuin ruokapöydässä. Hän arvostaa kurinalaista kokkaamista ja klassikkoreseptejä. Lehtinen on myös keittokirjailija.

“Suomalaiset raaka-aineet ovat mauiltaan puhtaita ja tuottavat oikeissa käsissä maailmanluokan kulinaarisia elämyksiä.”

Yrsa Lindqvist

Yrsa Lindqvist on suomenruotsalainen arkistontutkija ja kansatieteilijä. Lindqvist työskentelee Svenska litteratursällskapet i Finland arkistossa (SLS arkisto) erikoisalana ruokakulttuuri eilen ja tänään.

“Finsk mat är för mig de enkla rena smakerna; rågbröd, mjölk, fisk, potatis. Maten är som bäst på sommaren när de långa nätterna ger extra mycket smak och arom till grönsaker, bär och örter.”

“Suomalainen ruoka merkitsee puhtaat yksinkertaiset maut; ruisleipä, maito, kala, peruna. Ruoka on parhaimmillaan kesällä kun valoisat yöt antavat vihanneksille, marjoille ja yrteille erityisen paljon makua ja aromia.”

kim_palhus

Kim Palhus on Suomen Gastronomien seuran puheenjohtaja. Hän on myös keittiömestari ja toimi Suomen Ny Nordisk Mat -lähettiläänä vuosina 2006 – 2015. Palhusin mukaan ateria rakentuu laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, mausteista sekä monipuolisista valmistusmenetelmistä, jotka ovat suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin kulmakiviä.

”Suomalainen ruoka ja niihin käytettävät raaka-aineet ovat minulle läheisiä ja tärkeitä. Vuodenajat, juhlapyhät sekä niihin liittyvät juomat ja ruoat omine valmistusmenetelmineen ja ruokalajeineen edustavat maamme aitoa ja konstailematonta ruokakulttuuria parhaimmillaan.”

 

Kati Kelola työskentelee päätoimittajana matkailulehti Mondossa, jota kustantaa A-lehdet.

”Maailmalla reissatessa suomalaisessa ruuassa korostuu mielestäni yksi hienous yli muiden: luonto. Suomessa gourmet-aterian raaka-aineet voi kesäaikaan hakea järvestä ja metsästä ilmaiseksi kuka vain.”

Anni_Mari_Syvaniemi

Anni-Mari Syväniemi on Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:n ruokakulttuuriasiamies. Syväniemi on alkujaan kotitalousopettaja.

”Suomalainen ruoka on minulle rakkautta omaan maahan ja sen luontoon. Se on mahtavia makumuistoja Mummin keittiöstä ja maukasta arkea kotona. Se on vapautta. Se on työtäni. Se on kulttuuria, josta on vientituotteeksi.”

Seija_Kurunmaki

Seija Kurunmäki on suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO:n johtaja, joka on koko työuransa tehnyt töitä ruoka-alan markkinoinnin ja viestinnän parissa.

“Suomalainen ruoka näyttäytyy minulle metsän antimina, savun tuoksuna ja pitkinä pohjalaisina peltoina,  jossa oman maan vilja kypsyy. Se merkitsee turvallisuutta monessa mielessä.”

Lue seuraavaksi