Villiyrttiviikko 23: Urbaani villiruoka

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

ELO-säätiön luomaa villiyrttiviikkoa vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa.  Teemaviikko ajoittuu kesäkuun ensimmäiselle viikolle 23 (6.6.-12.6). Tänä vuonna teemana on urbaani villiruoka.  Tutkailemme,  miltä villiyrttiboomi näyttää pääkaupunkiseudulla.  Kyselemme, millaista businesta asian ympärille on syntynyt. Haastateltavana Helsinki Wildfoodsin Annika Hannus. 

Helsinki wildfoods
Helsinki Wildfoodsin naiset: Anna Nyman, Johanna Excell, Pauliina Toivonen ja Annika Hannus. Kuvaajana Aino Huotari.

Villiyrttiviikko lähti liikkeelle vuonna 2014. Kevään aikana ennen villiyrttiviikkoa esiteltiin Suomen monet villiruokaosaajat ja luotiin yhteinen kanava, facebook-sivu Villiyrttiviikko2014.  Yhteinen kanava auttoi  levittämään tietoa siitä, miten paljon asian hyväksi on tehty. Villiyrttitoimijat verkotoituivat.

Villiruokalähettiläs Sami Tallberg oli jo vuosia aiemmin kirjoittanut suositun villiyrttikeittokirjan. Hän levitti tietoa ja intoa kulkemalla lähettiläänä ympäri Suomea ja maailmalla.  Luontoportti tunnettiin  luotettavana tietokanavana.  Alan uraauurtaja Hortoilu.fi -sivusto nousi kaikkien tietoon.  Vuonna Savo julistautui villiyrttimaakunnaksi. Savon Keittiömestarit haastoivat koko Suomen ammattilaiset tutustumaan villiruokaan ja erityisesti villiyrtteihin.

Vuonna 2015 villiyrttiviikon tavoite oli innostaa  lapsia ja perheitä metsään. ELO-säätiö halusi kerätä yhteen villiyrttien ympärille tehtäviä koulutuksia ja tapahtumia Villiyrttiviikko2015 -facebooksivuille. Tapahtumia oli niin paljon, että tapahtumakalenterin päivittäminen jätettiin paikallisten toimijoiden harteille. Julkisuus villiyrttien ympärillä oli valtaisaa. Voitiin sanoa, että villiyrtit on ilmiö! Päätapahtumaa  vietettiin Noormarkussa, A.Ahlsrömin Ruukissa, joka on erikoistunut villiyrtteihin ja riistaan.

Samaan aikaan luotiin ammattilaisille tarkoitettu villiruokakoulutus (ks. alla). Myös villiyrttien kaupallistamisen helpottamiksi  alettiin tehdä systemaattista työtä (ks. alla).

Vuonna 2016 villiyrttiviikolla muistutamme, että villiyrttiharrastus on myös urbaani ilmiö. Pääkaupungissa ja muissa isoissakin Suomen kaupungeissa asuvat elävät villiruoan keskellä.  Puhtaan ruoan kerääminen suoraan  luonnosta on mahdollista. Sen ympärille on syntynyt myös paljon uutta liiketoimintaa. Nostamme muutamia esiin. Haatateltavana Helsinki Wildfoods.  Yrityksellä on nyt 14 kuluttajatuotetta villiyrteistä.  Lue, miten viisi eritaustaista naista lähti luomaan yritystä villiruoan ympärille. Haastattelimme yrityksen myynnistä, markkinoinnista ja hankinnoista vastaavaa elintarviketieteilijä Annika Hannusta. 

___________________________________________________________________________

Villiruokaan liittyviä tapahtumia  ja koulutusta järjestetään sekä ammattilaisille että kuluttajille.

 

Ammattilaisille

Vuonna 2015 Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho ja Luontoportti ELO-säätiön vetämänä loivat ammattilaisille tarkoitun villiruokakoulutusjärjestelmän. Käy katsomassa kouluttajat, joita osaavat opastaa ammattilaisia  kaikissa villiruoka-asioissa.

Villiruokamestarit ja ammattilaisten kouluttajat ovat saaneet oikeuden käyttää osaajatunnusta.

Villiruokakouluttajatunnus450x500

Tietoa kaupallisista villiyrteistä löydät Luonnontuotteet ja uuselintarvikkeet – sivuilta www.lapinamk.fi/luonnontuotteet-ja-uuselintarvikkeet.

MMM:lle toteutettavan työn tavoitteena on  jakaa tietoa uuselintarvikeasiasta sekä helpottaa yrittäjien arkea  löytämällä luonnonkasveille käyttöhistoriaa ennen vuotta 1997 ja näin laajentaa kaupallisesti käytettävää luonnonkasvivalikoimaa.

Sivuilta löytyy mm. taulukko, johon on  koottu Suomessa kaupallisessa elintarviketuotantoon hyväksytyt kasvit myös muiden maiden listoilta. Taulukko on Eviran sivuilla olevaa taulukkoa huomattavasta laajempi. Kannattaa hyödyntää! 

——–

Kuluttajille 

Sami Tallberg

Maa- ja kotitalousnaiset ry

Hortoilu.fi

Marttojen paikallisyhdistykset

Helsinki Wildfoods

Yksittäisten henkilöiden järjestämiä kursseja kannattaa vaania villiruokaan keskittyvissä facebook-ryhmissä:
Villiyrttiviikko2016
Villivihannes ja -yrttiryhmä
Villiruoka
Hortoilu

 

Lue seuraavaksi