Suomen annoksissa maistuvat savu, metsä ja heräilevä kevätluonto

Suomen Bocuse d’Or-edustaja Eero Vottonen, 32, ja assistentti Miikka Manninen, 20, ovat juuri aloittaneet kilpailusuorituksensa maailman vaativimman ruoanlaittokilpailun Euroopan osakilpailussa Budapestissa.

Kilpailussa valmistetaan Euroopan kulinaarisesta kermasta koostuvalle tuomaristolle kala-annokset sekä lihavati. Kilpailun isäntämaa Unkari on valinnut pääraaka-aineet, sammen sukuisen sterletin ja saksanhirven vasan takaneljänneksen, joista kukin kilpailija työstää omannäköisensä kilpailuruoat. Suomen tiimi luottaa kilpailuannoksissaan vahvaan makuun, joka on saanut innoituksensa suomalaisesta luonnosta.

Bocuse D'or Budapest 2016 (Jussi Ulkuniemi) (1 of 1)
Keittiön tekniikasta vastaava Jouni Heinonen Davantilta, Eero Vottonen ja Miikka Manninen: Asenne on kunnossa. Kuva Jussi Ulkuniemi


Kalan maustaa savu ja kuningasrapu

Vottosen kala-annoksessa vahvanmakuinen sterletti saa seurakseen aromaattisen kuningasravun sekä fenkolia. Lisäksi lautaselle nostetaan sterlettiä kuivattujen tillinkukintojen ja merilevän kera sekä savustettua valkuaista, keltuaisemulsiota ja kaviaaria. Suomalaisuus maistuu hapanleipätaikinasta tehdyn kuoren sisällä olevassa savustetussa kalassa sekä piimäherasta valmistetussa kaviaarilla ja piparjuurella maustetussa kastikkeessa.

Kala-annoksen kasvislisukkeen raaka-aineet kilpailijat ovat saaneet valita vasta kilpailuja edeltäneenä iltana Bocuse d’Or-raaka-ainetorilta. Kasvisraaka-aineeksi valikoituivat valkoinen parsa ja kukkakaali. Niistä Vottonen ja Manninen tekevät rakuunan ja fenkolin kanssa kypsennettyä parsaa ja kuivatulla tillinkukalla maustettua kukkakaalia. Lisäksi kala-annokseen on sisällytettävä maanantai-iltana ilmoitettu yllätysraaka-aine rakuuna.

Sterlettiä, kuningasrapua ja fenkolia. Kuva: Jussi Ulkuniemi
Sterlettiä, kuningasrapua ja fenkolia. Kuva: Jussi Ulkuniemi

Lihavadilla katajanmarjaa ja poron luuydintä

Lihavadin pääroolissa on saksanhirven paisti ja potka katajanmarjoilla, kylmäsavustetulla peuran sydämellä ja rosmariinilla. Saksanhirven fileetä maustaa tryffeli ja savustettu poron luuydin. Vahvan aromaattisessa kastikkeessa maistuvat kuusen ja männyn kerkät.

Lisäkkeenä vadille nostetaan koivuviinietikassa keitettyä valkosipulilla ja karhunlaukalla täytettyä sipulia sekä maa-artisokka-fenkoli-omenakroketit.  Vadin viimeistelevät vaikuttavat kokonaisena poltetut tryffelivoilla maustetut kevätkaalit, friteeratut savoijinkaalin lehdet sekä herkät, kaalinversoista tehdyt tryffeliemulsiolla maustetut kimput.

Lihavadin arviointiperusteissa painotetaan maun ja ulkonäön lisäksi kilpailijan kotimaan ruokavaikutteita. Vottosen ja Mannisen näkemys suomalaisesta makumaisemasta nousee esiin vahvoissa mauissa, upeassa poron luuytimestä tehdyssä mosaiikissa ja metsäisen vivahteikkaassa kerkkien ja katajanmarjojen käytössä. Vadin suomalaisesta muotokielestä puolestaan vastaa muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari.

Saksanhirven paistia ja potkaa katajanmarjoilla, rosmariinilla ja kylmäsavustetulla peuran sydämellä. Kuva: Jussi Ulkuniemi
Saksanhirven paistia ja potkaa katajanmarjoilla, rosmariinilla ja kylmäsavustetulla peuran sydämellä. Kuva: Jussi Ulkuniemi

Kova kilpailupäivä jo käynnissä 

Vottosen ja hänen assistenttinsa Mannisen kilpailusuoritus alkoi klo 9.10 ja se kestää 5 tuntia 35 minuuttia. Minuutilleen aikataulutetun keittiöpäivän tulee toimia tarkkaan suunnitelmien mukaan siihen saakka, kunnes kala-annokset ja lihavati ovat tuomareiden arvioitavina.  Suomen tuomarina toimii Pekka Terävä ja joukkueen valmentajana Matti Jämsén. 20 Euroopan maasta Lyoniin loppukilpailuun pääsee 11 ja tulokset selviävät keskiviikkona 11.5. illalla.

Kisapäivää voi seurata osoitteessa www.facebook.com/bocusedorfinland tai verkossa kilpailun virallisilla tunnisteilla #bocusedor #teamfinland #bocusefi ja #bocusedoreurope.

Livelähetys kilpailuista osoitteessa

Kattava lehdistöpaketti kilpailuista sivulla 

Kuvia kilpailusta ja annoksista
Lisätietoja:

Mari Cadaut
Viestintäpäällikkö
Bocuse d´Or Team Finland
040-5878053
mari.cadaut@viestintamakua.fi

Moila Ant-Wuorinen
Projektikoordinaattori
Bocuse d´Or Team Finland
050-3704742
moila.ant-wuorinen@elo-saatio.fi

Lue seuraavaksi