Syödään yhdessä -ilmiö

Lähes 80 ruoka-alan vaikuttajaa kokoontui Runebergin päivänä 5.2.2016 Finlandia-talolle aloittamaan Suomi100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -ilmiötä.  Porukka nosti Maljan Suomelle  ja ideoi tulevaa. Mukana oli toimijoita, jotka olivat vuoden 2015 aikana työpajoissa suunnittelemassa Syödään yhdessä -tapahtumia. He ovat luvanneet antaa panoksensa ilmiön luojina.

ELO_Syodaan_Yhdessa_050216-0442
Tilaisuudessa syötiin ja juotiin yhdessä. Kuva: Aino Huovio

Suomi 100-ohjelmaan kuuluvan Syödään yhdessä -hankkeen tavoitteena on saada tämä vähän yhdessäsyövä kansa syömään yhdessä, kutsumaan toisiaan kylään, kahvittelemaan, eväsretkelle,  yhteisen pöydän ääreen kotona, ravintoloissa ja työpaikoilla –  niin arjessa kuin juhlassakin.  Ilmiön halutaan leviävän koko maahan  ja maan rajojen ulkopuolellekin. Juhlavuosi on alku uudelle jakamisen kulttuurille, saman pöydän ääreen istumiselle.  Nautinnolle.

Syödään yhdessä

100 ennen satasta ja joka kuun 6. päivä

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, kutsutaan kaikki Suomessa asuvat syömään yhdessä viikonloppuna, jota vietetään sata päivää ennen 100-vuotispäivää. Rakennetaan näyttävä kansanjuhla, johon kaikki on kutsuttu. Juhla syntyy kuululla suomalaisella talkoohengellä, jossa aktiivisilla yhdistyksillä on maakunnissa vahva rooli. Viikonloppuun osuu myös luonnon päivä 26.8. sekä  Illallinen taivaan alla. Sen lisäksi eri puolilla maata  on tuona viikonloppuna monia juhlia venetsialaisista elonkorjuujuhliin. Maanantaina 28.8. vietetään valtakunnallista #kouluruokapäivää.

Heti alkuvuodesta nostamme maljan Suomelle. Sitten alkavat 6. päivän pileet. Ainakin joka kuun 6. päivä on syy syödä ja nauttia yhdessäolosta.  Koko vuoden 6. päivän teemat tarkentuvat.

Maakunnissa toteutetaan  mainioita Syödään yhdessä-tapahtumia. Yhteisölliset ruokatapahtumat kirjataan Syödään yhdessä -kalenteriin.

Kansalliset ruoka-aarteet  

Ennen juhlavuotta nostamme esiin kansalliset ruoka- ja juoma-aarteemme.

Opimme olemaan ylpeitä siitä, mitä meillä on.

Opimme kertomaan ruoka-aarteittemme  tarinat ja taustat.  Ison toimijajoukon organisoimana kaivamme esiin suomalaisten mielissä olevat ruoka- ja juoma-aarteet.  Niistä riittää puhetta moneen pöytään. Vuoden 2017 kunniaksi voimme nostaa jalustalle myös yhden ns. kansallisruoan.

Syödään yhdessä -kumppanit

Hankkeeseen on jo sitoutunut yli 50 ruoka-alan valtakunnallista toimijaa, hallintoa, yritystä, yhteisöä ja oppilaitosta.  Joukko kasvaa. Kumppanit lisäävät omat mausteensa yhdessäsyömisen ilmiöön. He saavat tuhdin viestinnän paketin sekä kanavat ja keinot käyttöönsä. Ei-kaupalliset kumppanit laittavat soppaan omaa työtään. Kaupalliset kumppanit lähtevät  mukaan brändeillään ja tuovat myös rahallista panosta yhteisen näkyvyyden aikaansaamiseksi. Syödään yhdessä -ilmiöön halutaan yhdessäsyömistä edistävät kumppanit mukaan. Kumppaneista kertoo myös Syödään yhdessä -video.

 

Suomi100_kuvitukset_16-rajattu

”100 sataan -juhliin on kaikki kutsuttu”

Ota yhteyttä:

Hankkeen johtaja
Seija Kurunmäki, ELO-säätiön johtaja
0400-460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Hankkeen projektipäällikkö
Sini Garam, ELO-säätiön projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Kansalliset ruoka-aarteet-hankkeen vetäjä
Anni-Mari Syväniemi, MTK, ruokakulttuuriasiamies
050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@elo-saatio.fi

Katso päivitetty kumppanilista www.syödäänyhdessä.fi

Kuva: Aino Huovio

Lue seuraavaksi