Syödään yhdessä!

Suomalaiset perheet syövät harvemmin yhdessä kuin missään muussa Euroopan maassa. Suomen suurena juhlavuotena on aika tehdä tähän muutos, herättää henkiin kyläilykulttuuri, kadonneet tavat ja perinteet – ja luodaan uutta elämysten ja yhdessäolon kulttuuria.

 

”Haluamme koota suomalaisen ruokakulttuurin
tekijät, näkijät, tukijat ja kokijat
saman pöydän ääreen.”

Seija Kurunmäki, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

 

– Viimeksi Olympiavuonna 1952 suomalaisilla oli vastaavanlainen palo ja mahdollisuus yhdessä miettiä, miltä haluamme, että Suomi tuntuu ja maistuu, Seija Kurunmäki kertoo.
– Yhdessä syöminen on luonteva ja lempeä mahdollisuus tuoda ihmisiä yhteen, ideoita, ehkäistä yksinäisyyttä, tutustua, pehmentää erilaisuuden tunteita, kokea yhteenkuuluvuutta ja nauttia elämästä.

Syödään yhdessä -ohjelmahanke luo Suomeen juhlavuonna 2017 yhdessä syömisen ja jakamisen kulttuurin, antaa mahdollisuuden luoda uusia pysyviä tapoja iloita omasta ruokakulttuurista ja syödä yhdessä. Koko Suomen kattavan ilmiön takana on suuri joukko ruoka-alan toimijoita, jotka haluavat taata, että jokainen suomalainen tulee kutsutuksi juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä yhteisen ruokapöydän ääreen.

Luvassa on monenlaisia pieniä ja suuria tapahtumia, joissa erilaiset ihmiset naapurustoissa, yhteisöissä, kylissä ja kaupungeissa syövät yhdessä. Jokainen on kutsuttu mukaan osallistumaan tai luomaan tapahtumia! Yhdessä syöminen luo monenlaista hyvinvointia – muutoksen odotetaan näkyvän myös suomalaisten onnellisuus- ja hyvinvointimittareissa.

Mukana merkittävät alan toimijat

Ohjelmahanke lähti liikkeelle vuoden 2015 alussa, kun Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK lähtivät kutsumaan ruoka-alan toimijoita syömään yhdessä ja pohtimaan, miltä 100-vuotias Suomi maistuu.

Joukkoon liittyi Maa- ja metsätalousministeriö, Martat ja Fazer ja pian oli koossa kasvava joukko yhteisöjä ja yrityksiä, jotka haluavat tehdä työtä, jotta vuonna 2017 koko Suomi syö yhdessä, koko vuoden, jokaisella paikkakunnalla. Hankkeeseen on jo sitoutunut yli 30 ruoka-alan valtakunnallista toimijaa.

Hankkeen kolme vaihetta

Vuonna 2015 kootun asiasta kiinnostuneiden valtakunnallisten toimijoiden verkoston sisälle on luotu vahva ja innostunut yhdessä tekemisen kulttuuri. Yhteinen tavoite ja yhdistävät arvot ovat luoneet mielenkiintoisen ja vaikuttavan kokonaisuuden, johon yhä uudet toimijat ovat halunneet osallistua.

Vuoden 2016 kuluessa lukuisista ideoista poimitaan parhaat, joita aletaan kääntää käytännön toimiksi. Yhteistyökumppaneille määritellään kullekin oma rooli ja vastuualueet. Näin alkaa myös vuoden 2017 tapahtumien aikataulutus ja tapahtumakalenteri hahmottua.

Suomi100_kuvitukset_16-rajattu

”Sata päivää ennen Suomen satavuotisjuhlaa
koko Suomi syö yhdessä.
Syntyy maailman suurin kyläjuhla.”

Seija Kurunmäki, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

 

– Tiedossa on jo monia upeita hankkeita, esimerkiksi koko Suomen kattava Illallinen taivaan alla, Metsähallituksen Maista luonto sekä taatusti eksoottiset PakkasBBQ-bileet, Kurunmäki paljastaa.

Juhlavuonna 2017 koko Suomi juhlii yhdessä koko vuoden ja koko maassa. Juhla näkyy ja kuuluu jokaiselle suomalaiselle: suomalaiset pääsevät kokemaan ennennäkemätöntä yhteisöllisyyttä oman maan ruoan äärellä, kun ”maailman suurin kyläjuhla” toteutuu. Yhdessä syöminen kruunaa ruokahetken!

Ota yhteyttä:

Seija Kurunmäki, ELO-säätiön johtaja
0400-460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Sini Garam, ELO-säätiön projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

———————————————————————————————————

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa. Suomi 100 -juhlavuonna innostamme suomalaiset syömään yhdessä  nyt ja tulevaisuudessa sekä iloitsemaan omasta ruokakulttuuristaan. Säätiön tavoitteena on tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista kiinnostavaa ja tunnettua myös maailmalla. Bocuse d’Or, Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen lisäksi säätiö tekee työtä suomalaisen villiruoan ja kouluruokailun edistämiseksi.

Vuonna 2009 yksittäiset ruokakulttuuritoimijat halusivat lisätä yhteistyötä suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi perustamalla ELO-säätiön eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön satsaamalla siihen tarvittavan alkupääoman ja luomalla toiminnalle säännöt. Alkuperäinen nimi Gastronomie Finlande muutettiin ELO-säätiöksi vuonna 2011.


Syödään yhdessä -hanke pähkinänkuoressa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Lue lisää ELO-säätiön toiminnasta
Seuraa Syödään yhdessä -ilmiötä somessa hashtagilla #syödäänyhdessä

Juhlavuoden organisoinnista vastaa valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 –hanke. Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. 

Lue lisää Suomi 100 -hankkeesta
Katso Suomi 100 -esittelyvideo
Seuraa Suomi100-juhlavuotta
Facebookissa
Twitterissä
Instagramissa

 

Lue seuraavaksi